Étrendek

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A fekélyes vastagbélgyulladás főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet. A nyálkahártya gyulladását felszínes elhalások és szövethiányok (fekélyek, azaz ulkuszok) jellemzik. A tápcsat...

A diéta célja az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-pótlás. A felszívódási zavarok megszűntetése, valamint a bél irritációjának és akut gyulladásának kivédése. Az étrend összeállítása során törekednünk kell a változatosságra, a beteg egyéni tűrőképességének figyelembevételével. Nagyon fontos, hogy a diéta minél kevesebb megszorítást tartalmazzon. Leromlott állapotú betegnél jól alkalmazhatók a rostmentes gyári tápszerek, melyeket szükség esetén a kezelőorvos tud felírni.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

őszibarackturmix 
burgonyás pogácsa 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
33612,348,0451,97

Tízórai

mandarin2 nagyobb vagy 4 kisebb
babapiskóta3 dkg
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2555,011,3252,71

Ebéd

zellerkrémleves 

levesgyöngy2 dkg
milánói makaróni 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
74830,8630,2883,89

Uzsonna

burgonyás pogácsa 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2756,738,0742,94

Vacsora

szendvics 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
48020,249,6575,94
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1959,9572,0853,57285,99


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    burgonya, sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, alma, körte, őszibarack, narancs, citrom, grapefruit. Egyéni toleranciától függően: paprika, paradicsom, uborka, gomba, retek, karalábé, zöldborsó, zöldbab, zeller, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, banán.
  • Gabonafélék
    búzaliszt, rizs, fehér- ill. félbarna kenyerek, kifli, zsemle, gabonapelyhek, száraztészták, extrudált kenyerek. Egyéni toleranciától függően: teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, korpafélék, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    laktózmentes tej, natúr joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás (zsírszegényen elkészítve). Egyéni toleranciától függően: sovány tej, natúr és ízesített vajkrémek, túrókrémek.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha vesepecsenye és felsál, házinyúl), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos, gépsonka, csemege karaj).

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések