Étrendek

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A fekélyes vastagbélgyulladás főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet. A nyálkahártya gyulladását felszínes elhalások és szövethiányok (fekélyek, azaz ulkuszok) jellemzik. A tápcsat...

A diéta célja az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-pótlás. A felszívódási zavarok megszűntetése, valamint a bél irritációjának és akut gyulladásának kivédése. Az étrend összeállítása során törekednünk kell a változatosságra, a beteg egyéni tűrőképességének figyelembevételével. Nagyon fontos, hogy a diéta minél kevesebb megszorítást tartalmazzon. Leromlott állapotú betegnél jól alkalmazhatók a rostmentes gyári tápszerek, melyeket szükség esetén a kezelőorvos tud felírni.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

vajas pirítós 
tejeskávé 
tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
55218,4210,3793,8

Tízórai

cerbona kókuszor műzliszelet2 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
154,81,85,226,8

Ebéd

gombaleves 

csirkemell hamburger 

zöldborsófőzelék 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
56640,9920,0251,79

Uzsonna

ananászkonzerv25 dkg
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1711,20,342

Vacsora

szendvics 
paprika1 db
tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
50818,259,8284,69
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1952,1580,6645,71299,08


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    burgonya, sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, alma, körte, őszibarack, narancs, citrom, grapefruit. Egyéni toleranciától függően: paprika, paradicsom, uborka, gomba, retek, karalábé, zöldborsó, zöldbab, zeller, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, banán.
  • Gabonafélék
    búzaliszt, rizs, fehér- ill. félbarna kenyerek, kifli, zsemle, gabonapelyhek, száraztészták, extrudált kenyerek. Egyéni toleranciától függően: teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, korpafélék, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    laktózmentes tej, natúr joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás (zsírszegényen elkészítve). Egyéni toleranciától függően: sovány tej, natúr és ízesített vajkrémek, túrókrémek.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha vesepecsenye és felsál, házinyúl), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos, gépsonka, csemege karaj).

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések