Étrendek

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A fekélyes vastagbélgyulladás főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet. A nyálkahártya gyulladását felszínes elhalások és szövethiányok (fekélyek, azaz ulkuszok) jellemzik. A tápcsat...

A diéta célja az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-pótlás. A felszívódási zavarok megszűntetése, valamint a bél irritációjának és akut gyulladásának kivédése. Az étrend összeállítása során törekednünk kell a változatosságra, a beteg egyéni tűrőképességének figyelembevételével. Nagyon fontos, hogy a diéta minél kevesebb megszorítást tartalmazzon. Leromlott állapotú betegnél jól alkalmazhatók a rostmentes gyári tápszerek, melyeket szükség esetén a kezelőorvos tud felírni.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

narancsos zabpehely 

natúr, zsírszegény joghurt1 pohár
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
50418,755,2889,48

Tízórai

almaszirom1 zacskó
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1550,650,3136

Ebéd

alföldi gulyásleves 

csőben sült brokkoli 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
58539,1130,4634,9

Uzsonna

őszibarack-konzerv30 dkg
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1801,20,0943,5

Vacsora

kiflikarikák pirítva 
házi zöldséges vajkrém 

póréhagyma1/4 db
tej (15% -os, laktózmentes)3 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
51220,3118,7271,73
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1954,279,353,49275,17


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    burgonya, sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, alma, körte, őszibarack, narancs, citrom, grapefruit. Egyéni toleranciától függően: paprika, paradicsom, uborka, gomba, retek, karalábé, zöldborsó, zöldbab, zeller, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, banán.
  • Gabonafélék
    búzaliszt, rizs, fehér- ill. félbarna kenyerek, kifli, zsemle, gabonapelyhek, száraztészták, extrudált kenyerek. Egyéni toleranciától függően: teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, korpafélék, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    laktózmentes tej, natúr joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás (zsírszegényen elkészítve). Egyéni toleranciától függően: sovány tej, natúr és ízesített vajkrémek, túrókrémek.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha vesepecsenye és felsál, házinyúl), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos, gépsonka, csemege karaj).

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések