HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Epekő

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/172

Dietetikai összegzés

Az étrendi kezelés célja az epeköves roham és a kövek epevezetékbe kerülésének megelőzése, megakadályozása. Jellemzője a zsírbevitel mérsékelt csökkentése (teljesen elhagyni, radikálisan csökkenteni nem szabad, mert az epehólyag összehúzódását, az epe ürülését az étrend zsírtartalma stimulálja), a zsiradékban sütés általában panaszt okoz, ezért kerülendő. Szintén gyakori panaszt okozó hatásuk miatt nem ajánlott a füstölt élelmiszerek fogyasztása. Javasolt a rendszeres, gyakori (naponta legalább 5) étkezésből álló étrend megtartása. A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztását az egyéni tolerancia függvényében érdemes beépíteni az étrendbe. Egyes nyersanyagok, pl. tej, egyes zöldségek (pl. uborka, paprika), savakban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök, apró magvas gyümölcsök fogyasztása, egyes fűszerek (pl. fokhagyma) felhasználása az egyéni tolerancia függvényében történhet.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
Waldorf krémsajt 

Hozzávalók

- krémsajt20 g (2 ek.)
- kefir20 g (2 ek.)
- zeller (főtt, pürésített)10 g (1/4 db)
- darált dió2 g (1 mk.)
- zellerzöld, szerecsendióízlés szerint
 
- alma (héj nélkül)150 g (1 közepes db)
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
tea (csipke) 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
364,213,15,962
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
hamburger 

Hozzávalók

- pulykamell100 g (1 szelet)
- tojás0,5 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- borsikafűízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.
kefires burgonyafőzelék 

Hozzávalók

- burgonya150 g (2 kis db)
- olaj10 g (1 ek.)
- liszt10 g (4 kk.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított burgonyát apró kockákra vágjuk és annyi hideg vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Sózzuk, diétás zsemleszínű rántást készítünk és ha a burgonya megpuhult, berántjuk. Kevés főzővízzel hígított kefirrel dúsítjuk és összeforraljuk.
572,430,530,3949
Uzsonna
búzacsírás almapüré 

Hozzávalók

- alma100 g (1 kis db)
- búzacsíra10 g (1,5 ek.)
- méz10 g (2 ek.)
- citromízlés szerint
- víz20 g (1 ek.)
 
1012,91,319,3
Vacsora
párizsikrém 

Hozzávalók

- párizsi40 g (2 szelet)
- natúr vajkrém5 g (1/2 ek.)
- kefir10 g (3 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- mustárízlés szerint
 
- rozsos kenyér80 g (2 vékony szelet)
- fejes saláta100 g (1/4 fej)
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
391,314,810,455,2


összesen:

1586,463,247,99221,8

2. nap

Reggeli
- kefir1 pohár
- zsemle1 db
- reszelt sárgarépa100 g (1 kis szál)
25913,10,648,1
Tízórai
- meggybefőtt150 g (1 pohár)
1350,9-31,2
Ebéd
zöldborsóleves 

Hozzávalók

- csontleves200 ml (2 csésze)
- zöldborsó80 g (4 ek.)
- sárgarépa10 g
- petrezselyem gyökér10 g
- olaj6 g (3 kk.)
- liszt8 g (3 kk.)
- petrezselyemzöld, lestyánízlés szerint
- szerecsendió virág, sóízlés szerint
- tésztabetét10 g (1 ek.)

Elkészítés

A zöldborsót és az apró kockákra vágott zöldségeket átfuttatjuk a felmelegített olajban. Meghintjük petrezselyemzölddel és lestyánnal, majd kevés csontlevest alá öntve fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, a folyadékot elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, alaposan összepirítjuk és felöntjük a maradék csontlevessel. Sózzuk, ízesítjük szerecsendió virággal és puhára főzzük.
sült pulykacomb 

Hozzávalók

- pulykacomb120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj5 g (0,5 ek.)
- sóízlés szerint
 
párolt kínaikel 

Hozzávalók

- kínai kel250 g (1/2 fej)
- kapor, bazsalikom, sóízlés szerint
 
- rozsos kenyér40 g (1 vékony szelet)
579,44121,750,9
Uzsonna
sajtfalatok gyümölccsel 

Hozzávalók

- ementáli sajt10 g (1,5 ek.)
- trappista sajt10 g (1,5 ek.)
- köményes sajt10 g (1,5 ek.)
- narancs10 g (2 gerezd)
- őszibarack (befőtt is lehet)10 g (1/2 db)
- alma (héj nélkül)10 g (1/4 db)
- darált dió3 g (2 kk.)
 
- kétszersült20 g
17610,8618,9
Vacsora
tojásfasírt 

Hozzávalók

- tojás1 és 1/5 db
- zsemle1 db
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- zsemlemorzsa20 g (2 ek.)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint

Elkészítés

A tejbe áztatott és alaposan kifacsart zsemlét összekeverjük a lereszelt egész főtt és a maradék nyers tojással. Ízesítjük a fűszerekkel majd személyenként 2 kisebb pogácsát formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, olajjal vékonyan megkent teflon serpenyőben alufóliával letakarva és kevés vizet aláöntve megpároljuk.
farmer saláta 

Hozzávalók

- fejes saláta100 g (1/4 fej)
- paradicsom (hámozott)60 g (1 közepes db)
- sárgarépa (reszelt)40 g (1/2 szál
- kefir60 g (4 ek.)
- citromlé, sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
4352013,459,2


összesen:

1584,485,841,7208,3

3. nap

Reggeli
gombás túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros túró30 g (1,5 ek.)
- főtt gomba20 g (1 ek.)
- tej (1,5%)10 ml (1/2 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikom, sóízlés szerint
 
- fejes saláta100 g (1/4 fej)
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
csipkebogyó tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
308,715,52,154,6
Tízórai
- puffasztott búzaszelet3 db
limonádé 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
138,91-29,8
Ebéd
főtt csirkemell 

Hozzávalók

- csirkemell100 g (1 tenyérnyi szelet)
- sóízlés szerint
 
almamártás 

Hozzávalók

- alma (héj nélkül)100 g (1 kis db)
- liszt10 g (4 kk.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- folyékony édesítőszer, citromízlés szerint
- fahéj, szegfűszegízlés szerint
- sóízlés szerint
 
burgonyagombóc 

Hozzávalók

- burgonya150 g (2 kis db)
- liszt50 g (4 ek.)
- tojás1/4 db
- margarin2 g (1 mk.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint

Elkészítés

A héjában megfőzött, megtisztított burgonyát még forrón áttörjük, elkeverjük a liszttel, a tojással és a margarinnal, sózzuk és alaposan összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk belőle amit forró sós vízben kifőzünk.
54938,47,681,3
Uzsonna
kefires őszibarack 

Hozzávalók

- hámozott őszibarackbefőtt100 g (1 csésze)
- kefir100 g (1/2 pohár)
- méz10 g (2 kk.)
- búzacsíra3 g (2 kk.)
 
14953,723
Vacsora
karalábéfőzelék 

Hozzávalók

- zsenge hámozott karalábé200 g (2 kis db)
- csontleves (lezsírozott)100 ml (1 csésze)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- olaj10 g (1 ek.)
- petrezselyemzöld, lestyán, sóízlés szerint
- liszt15 g (1 ek.)
 
roston sült szárnyasmáj 

Hozzávalók

- szárnyasmáj120 g (3 db)
- olaj2 g (1 mk)
- sóízlés szerint
 
38631,116,229


összesen:

1531,69129,6217,7

4. nap

Reggeli
- körtekompót100 g (1/2 pohárnyi)
- corn flakes60 g (6 ek.)
- tej (1,5%)300 ml (1 nagy pohár)
- Tízórai 
- gyümölcsös müzliszelet1 db
475,215,14,589,4
Ebéd
piros gyümölcsleves 

Hozzávalók

- fagyasztott erdei vegyes gyümölcs80 g
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- liszt6 g (1/2 ek.)
- cukor20 g (1 ek.)
- citrom, fahéj, szegfűszeg, sóízlés szerint
 
tavaszias marhahús 

Hozzávalók

- sovány marhahús100 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj8 g (4 kk.)
- sárgarépa80 g (1 nagy szál)
- petrezselyem gyökér60 g (1 nagy szál)
- karalábé30 g (1/3 db)
- zeller30 g (1/3 db)
- petrezselyemzöld, bazsalikomízlés szerint
- szerecsendió, sóízlés szerint

Elkészítés

Kuktában felmelegítünk kevés olajat, hozzáadjuk a kockákra vágott húst, átfuttatjuk, ízesítjük a fűszerekkel, kevés vizet öntünk alá és lefedve pároljuk, ha már félig puha kevés vizet aláöntve a kuktát lezárjuk és a sípolástól számított 20-25 percig főzzük. Majd kinyitjuk és hozzáadjuk a vékony hasábokra vágott zöldségeket, erős tűzön átforgatjuk, újra lezárjuk és további 10-15 percig pároljuk.
47525,518,659,9
Uzsonna
húskoktél 

Hozzávalók

- sovány sertéssült40 g (1/2 szelet)
- reszelt alma (héj nélkül)30 g (1/3 db)
- fejes saláta30 g (3 levél)
- kefir30 g (2 ek.)
- porcukor, citromléízlés szerint
- citromfű, sóízlés szerint
 
- kétszersült20 g
17611,95,120,1
Vacsora
- gyümölcsjoghurt1 pohár
- kifli1 db
28111,55,146,2


összesen:

1530,265,833,3241,1

5. nap

Reggeli
sonkakrém 

Hozzávalók

- darált gépsonka30 g (2 szelet)
- vajkrém5 g (1 tk.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- mustárízlés szerint
 
- rozsos kenyér80 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika (héj nélkül)150 g (1 közepes db)
tea (gyümölcs) 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
362,317,35,458,2
Tízórai
narancsturmix 

Hozzávalók

- szűrt narancslé50 ml (1/2 csésze)
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- méz10 g (2 kk.)
 
1174,72,319,3
Ebéd
kapros sertésborda 

Hozzávalók

- sertéskaraj120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj10 g (1 ek.)
- liszt5 g (2 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- paprika (héj nélkül)10 g
- paradicsom (héj nélkül)5 g
- kapor, sóízlés szerint

Elkészítés

A hússzeletek széleit bevagdossuk, kiverjük, lisztbe mártjuk és felmelegített olajban mindkét oldalát átsütjük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát és paradicsomot, a finomra vágott kapor kétharmadát és tovább pároljuk. Ha megpuhult a hús hozzáadjuk a kevés főzővízzel elkevert tejfölt, összeforraljuk és a maradék kaporral meghintve tálaljuk.
rizibizi 

Hozzávalók

- rizs60 g (3 ek.)
- zsenge zöldborsó30 g (1,5 ek.)
- Óvári sajt5 g (1 ek.)
- olaj6 g (4 mk)
- petrezselyemzöld, só
 
5588,57,251,2
Uzsonna
almás sárgarépa-saláta 

Hozzávalók

- reszelt sárgarépa70 g (1 szál)
- hámozott alma30 g (1/3 db)
- mazsola5 g (1 kk.)
- szűrt citromlé, mézízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1471,10,628,7
Vacsora
sajtos karfiol 

Hozzávalók

- karfiol200 g (1/3 fej)
- tojás1/2 db
- kefir30 g (2 ek.)
- Tolnai sovány sajt30 g (6 ek.)
- margarin3 g (1 kk.)
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós forró vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük és margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük. Megszórjuk szerecsendióval, meglocsoljuk a tojást, a kefirt és a reszelt sajt felét tartalmazó keverékkel, meghintjük a sajt másik felével és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
379,824,59,1648,2


összesen:

1564,156,124,66205,6

6. nap

Reggeli
- light kockasajt2 db
- light margarin (35%)10 g (1 tk.)
- fejes saláta100 g (1/4 fej)
tea (gyümölcs) 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
481,219,219,353,6
Tízórai
- őszibarackbefőtt200 g (1 pohár)
1801-42,4
Ebéd
almaleves 

Hozzávalók

- alma80 g (1 kis db)
- tej (1,5%)30 ml (1/3 csésze)
- vaníliás pudingpor8 g (3 kk.)
- cukor15 g (3 kk.)
- citrom, fahéjízlés szerint
- szegfűszeg, sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított almát vékony szeletekre vágjuk és a cukorral, valamint a fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt fejenként 2,5 dl hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük kevés sóval. Amikor az alma már majdnem puha, a tejből és a pudingporból készült finomhabarással sűrítjük és kiforraljuk. Szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
fűszeres borjúszelet 

Hozzávalók

- borjúcomb120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj3 g (1 mk)
- bazsalikom, borsikafű, sóízlés szerint

Elkészítés

A hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdossuk, fűszerezzük és vékonyan megkenjük olajjal. Teflon bevonatú serpenyőben mindkét oldalát elősütjük, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
párolt brokkoli 

Hozzávalók

- brokkoli250 g
- sóízlés szerint
 
38333,19,940,2
Uzsonna
- mazsolás krémtúró1 db
22815,18,820,6
Vacsora
- zsemle1 db
kefires jércesaláta 

Hozzávalók

- főtt csirkemell50 g (1/2 szelet)
- alma (héj nélkül)20 g (1/5 db)
- tofu10 g (1/2 ek)
- fejes saláta20 g (2 levél)
- kefir30 g (2 ek.)
- citromlé, só, édesítőszerízlés szerint
 
279214,636,9


összesen:

1551,289,442,6193,7

7. nap

Reggeli
- rozsos kenyér80 g (2 vékony szelet)
- light margarin10 g (1 tk.)
- csemege karaj50 g (2 szelet)
- reszelt sárgarépa100 g (1 kis szál)
- szénsavmentes ásványvíz1 pohár
361,420,58,448
Tízórai
- almakompót150 g (1 pohár)
127,50,45-30,3
Ebéd
karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol80 g
- csontleves200 ml (2 csésze)
- olaj6 g (3 kk.)
- liszt8 g (3 kk.)
- tej (1,5%)40 ml (1/2 csésze)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint

Elkészítés

A rózsáira szedett karfiolt a hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, világos zsemleszínű diétás rántást készítünk melyet petrezselyemmel ízesítünk. Ha a karfiol megpuhult, berántjuk és a tejet óvatosan hozzámelegítjük.
zöldbabos pulykaragu 

Hozzávalók

- pulykahús120 g (1 tenyérnyi szelet
- olaj10 g (1 ek)
- zsenge zöldbab250 g
- paprika (héj nélkül)30 g
- paradicsom (héj nélkül)20 g
- borsikafű, fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A kockákra vágott húst átfuttatjuk az olajon, a tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot és a babot. Meghintjük petrezselyemzölddel, utánsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
47434,923,629,7
Uzsonna
céklás joghurtturmix 

Hozzávalók

- cékla50 g (1/2 db)
- natúr joghurt150 ml (1 pohár)
- méz5 g (1 kk.)
- őrölt köményízlés szerint
 
13365,514,1
Vacsora
töltött burgonya 

Hozzávalók

- sovány sertéshús80 g (1 kis szelet)
- burgonya200 g (2 közepes db)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- lecsó10 g (2 kk.)
- kefir30 g (2 ek.)
- zabkorpa3 g (2 kk.)
- Tolnai sovány sajt10 g (1,5 ek.)
- fűszerpaprika, petrezselyem, sóízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, a belsejét karalábévájóval kiszedjük, sózzuk és olajjal vékonyan kikent hőálló edénybe tesszük. Pörköltalapon megpárolt darált hússal megtöltjük. Mellétesszük a kivájt darabokat, a tetejét kefirrel meglocsoljuk és reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben megsütjük.
40127,411,945,2


összesen:

1496,989,2549,4167,3

8. nap

Reggeli
kefires túró 

Hozzávalók

- félzsíros túró35 g (2 ek.)
- kefir50 g (3 ek.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
csipkebogyó tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika (héj nélkül)150 g (1 közepes db)
344,116,93,258,4
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
karalábéleves 

Hozzávalók

- csontleves250 ml (2,5 csésze)
- zsenge karalábé80 g (1 közepes db)
- olaj6 g (3 kk.)
- liszt8 g (3 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- petrezselyemzöld, só, lestyánízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, apró kockákra vágott karalábét átfuttatjuk a felmelegített olajon, ízesítjük a fűszerekkel, kevés csontleves aláöntve fedő alatt pároljuk. Ha már majdnem puha, zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, összepirítjuk, felöntjük csontlevessel. Felforraljuk, majd simára kevert tejföllel dúsítjuk és még egyszer összeforraljuk.
natúr sertésborda 

Hozzávalók

- sertéskaraj120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj8 g (1 tk.)
- liszt5 g (2 kk.)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdossuk, lisztbe mártjuk és felmelegített olajban mindkét oldalát átfuttatjuk, majd egy hőálló edénybe tesszük, kevés vizet öntünk alá és fedő vagy alufólia alatt puhára pároljuk.
párolt alma 

Hozzávalók

- alma (héj nélkül)250 g (1 nagy db)
 
50929,728,233,9
Uzsonna
őszibarackhab 

Hozzávalók

- tojásfehérje1 db
- őszibarack50 g (1/2 db)
- cukor15 g (3 kk.)
- citromízlés szerint

Elkészítés

A tojásfehérjét a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a pürésített őszibarackot.
- kétszersült20 g
1805,61,335,6
Vacsora
almás-sajtos fejes saláta 

Hozzávalók

- fejes saláta160 g (1/3 fej)
- alma (héj nélkül)40 g (1/2 db)
- kefir30 g (2 ek.)
- búzacsíra6 g (4 kk.)
- citromlé, sóízlés szerint
- Tolnai sovány sajt50 g (2 szelet)
 
- pirított kifli1 db
381,525,313,537,6


összesen:

1572,179,446,2201,8

9. nap

Reggeli
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml (2,5 csésze)
- cukor10 g (1/2 ek.)
- koffeinmentes kávé50 ml (1/2 csésze)
 
barackos müzli 

Hozzávalók

- őszibarack (héj nélkül)130 g (1 db)
- zabpehely10 g (1 ek)
- búzacsíra5 g (3 kk.)
- tej (1,5%)20 g (1,5 ek.)
- mazsola10 g (1 tk.)
- méz10 g (1/2 ek.)
- citromízlés szerint
 
34112,86,656,3
Tízórai
- alma (héj nélkül)150 g (1 közepes db)
- kétszersült20 g
131,52,81,126,4
Ebéd
brokkolifőzelék 

Hozzávalók

- brokkoli200 g
- margarin10 g (1 tk.)
- liszt15 g (1,5 ek.)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- lestyán, sóízlés szerint

Elkészítés

A rózsáira szedett brokkolit forró sós vízben feltesszük főni, ízesítjük az egészben hagyott hagymával és lestyánnal. A margarinból és a lisztből világos diétás rántást készítünk, ízesítjük finomra vágott petrezselyemmel és ha a brokkoli megfőtt berántjuk, majd összeforraljuk, tejjel dúsítjuk és készre főzzük.
- főtt virsli100 g (1 pár)
- félbarna kenyér40 g (1 vékony szelet)
511,432,423,241,1
Uzsonna
sütőtökpüré 

Hozzávalók

- sütőtök150 g (1 közepes szelet)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- szerecsendió, sóízlés szerint

Elkészítés

A tököt megsütjük, a héjáról leszedve még melegen áttörjük. Simára keverjük a tejjel, ízesítjük sóval és reszelt szerecsendióval.
14642,427,1
Vacsora
töltött cukkíni 

Hozzávalók

- cukkíni250 g
- barna rizs30 g (1/4 csésze)
- csirkemell80 g (1/2 db)
- tojás1/5 db
- olaj10 g (1 ek.)
- kefir50 g (3 ek.)
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A cukkínit megmossuk, félbevágjuk, a belsejét óvatosan kikanalazzuk. A ledarált húst összekeverjük a tojással, az előfőzött barna rizzsel, a fűszerekkel. Az így kapott töltelékkel megtöltjük a fél cukkíniket, kefirrel meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük.
386,42811,637,5


összesen:

1516,38044,9188,4

10. nap

Reggeli
szárnyashúskrém 

Hozzávalók

- darált sült csirkemell30 g (1/6 db)
- zabkorpa3 g (2 kk.)
- tejföl (12%)15 g (3 kk.)
- kakukkfűízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
zöld tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- fejes saláta100 g (1/4 fej)
357,716,86,655,3
Tízórai
paradicsomital 

Hozzávalók

- paradicsom (héj nélkül)100 g (1 közepes db)
- víz100 ml (1 csésze)
- méz5 g (1 kk.)
 
- puffasztott búzaszelet3 db
12810,225,8
Ebéd
salátaleves 

Hozzávalók

- fejes saláta100 g (1/4 fej)
- csontleves200 ml (2 csésze)
- liszt8 g (3 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- vöröshagyma3 g (1 mk.)
- kapor, citromlé, sóízlés szerint

Elkészítés

A salátaleveleket alaposan megmossuk és széles csíkokra vágjuk, majd a hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, egészben tesszük bele a hagymát, ízesítjük a finomra vágott kapor felével. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük. Ízesítjük citromlével és összeforraljuk. Kaporral megszórva tálaljuk.
burgonyapüré hercegnő módra 

Hozzávalók

- csirkemell120 g (1 tenyérnyi szelet)
- burgonya250 g (3 közepes db)
- olaj3 g (2 mk.)
- tej (1,5%)60 ml (1/2 csésze)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- kakukkfű, sóízlés szerint

Elkészítés

A húst ledaráljuk, átfuttatjuk a felmelegített olajon, sózzuk, fűszerezzük és kevés vízzel puhára pároljuk. A burgonyából és a tejből hagyományos módon pürét készítünk, egy hőálló edényt vékonyan kiolajozunk, szétterítjük benne a burgonyapüré felét, ráterítjük a párolt húst és befedjük a maradék burgonyával. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpuhul. Frissen finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
57436,31962,1
Uzsonna
almás piskóta 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- liszt10 g (4 kk.)
- cukor10 g (0,5 ek.)
- alma (héj nélkül)25 g (1/4 db)
 
11642,619,1
Vacsora
sonkás-kefires céklasaláta 

Hozzávalók

- főtt cékla200 g (2 közepes db)
- kefir60 g (4 ek.)
- citromízlés szerint
- búzacsíra6 g (4 kk.)
- köménymag, sóízlés szerint
- gépsonka60 g (3 szelet)
 
- zsemle1 db
377,225,87,849,6


összesen:

1552,983,936,2211,9

11. nap

Reggeli
- natúr joghurt1 pohár
gyerekek kedvence 

Hozzávalók

- alma50 g (1/2 db)
- banán50 g (1/3 db)
- narancs50 g (1/2 db)
- tehéntúró (félzsíros)30 g (1,5 ek.)
- zabpehely10 g (1 ek.)
- zabkorpa5 g (1 ek.)
- méz10 g (1/2 ek.)
- mogyoró3 g (2 kk.)
- citromízlés szerint

Elkészítés

A zabpelyhet leöntjük a narancs frissen kifacsart és leszűrt levével, hozzáadjuk a villával széttört banánt, a meghámozott durvára reszelt almát és az áttört túrót. Ízesítjük szűrt citromlével, mézzel. Adagonként tálkákba töltjük, a tetejét reszelt mogyoróval megszórva fogyasztjuk.
32914,311,244,2
Tízórai
- cseresznye kompót200 g (1 pohár)
1801,2241,6
Ebéd
kapros tökfőzelék 

Hozzávalók

- gyalult tök200 g
- paradicsom (héj nélkül)20 g
- olaj8 g (4 kk.)
- liszt16 g (1,5 ek.)
- joghurt30 g (2 ek.)
- kaporízlés szerint
- só, ecetízlés szerint

Elkészítés

A legyalult tököt enyhén ecetes vízben feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük kaporral és a félbe vágott paradicsommal. Ha megfőtt, joghurtos habarással sűrítjük.
pikáns vagdalt 

Hozzávalók

- sovány marhahús100 g (1 szelet)
- zsemle1/4 db
- olaj3 g (2 mk.)
- tojás1/4 db
- alma30 g (1/3 db)
- sűrített paradicsom2 g (1 mk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- kakukkfű, sóízlés szerint

Elkészítés

A darált húst összekeverjük a tojással, a vízbe áztatott és kifacsart zsemlével és az apró kockákra vágott almával. Ízesítjük a fűszerekkel , a kapott masszát henger alakúra formázzuk, teflontepsibe tesszük, a tetejét olajjal vékonyan bekenjük, alufóliával beborítjuk és előmelegített sütőben átsütjük, de nem pirítjuk.
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
512,836,79,668,7
Uzsonna
sajtkoktél 

Hozzávalók

- Trappista sajt15 g (1 szelet)
- Köményes sajt15 g (1 szelet)
- Óvári sajt15 g (1 szelet)
- búzacsíra2 g (1 kk.)
- alma (héj nélkül)20 g (1/5 db)
- fejes saláta15 g (2 levél)
- kefir30 g (2 ek.)
- citromléízlés szerint
- szerecsendió, sóízlés szerint
 
14615,567,5
Vacsora
zabpelyhes túrógombóc 

Hozzávalók

- félzsíros túró100 g (4 ek.)
- búzadara10 g (3 kk.)
- zabpehely10 g (1 ek.)
- tojás1/2 db
- tejföl (12%)30 g (2 ek.)
- édesítőszer, sóízlés szerint

Elkészítés

Az áttört túrót összekeverjük a darával és a zabpehellyel, a tojással és 15-20 percig pihentetjük. Majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, amit forró sós vízben kifőzünk, édesítőszerrel ízesített tejföllel meglocsolva fogyasszuk.
- almakompót100 g (1/2 pohár)
34822,610,539


összesen:

1515,890,339,3201

12. nap

Reggeli
sajtkrém 

Hozzávalók

- reszelt Óvári sajt30 g (2 ek.)
- kefir10 g (1 ek.)
- szerecsendióízlés szerint
 
- rozsos kenyér80 g (2 vékony szelet)
- reszelt sárgarépa100 g (1 kis szál)
kamilla tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
374,119,14,162,6
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
limonádé 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
Eszterházy rostélyos 

Hozzávalók

- sovány marhahús120 g (1 tenyérnyi sz.)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- liszt3 g (1 kk.)
- sárgarépa40 g
- petrezselyem gyökér30 g
- citrom, babérlevélízlés szerint
- borsikafű, sóízlés szerint

Elkészítés

A húst kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk majd vékonyan kiolajozott teflonserpenyőben mindkét oldalát elősütjük és egy hőálló edényben félretesszük. A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk, harmad részét kevés olajon átfuttatjuk, ízesítjük fűszerekkel és a húsra öntjük, kevés vizet adunk hozzá és lefedve pároljuk. A megmaradt zöldségeket vékony metéltre vágjuk, kevés vízben megpároljuk. Ha a hús megpuhult, kivesszük a mártásból, hozzáadjuk a tejfölt, és a megfőtt zöldségeket. Átforraljuk, a mártással együtt tálaljuk.
- durum spagetti60 g
556,534,714,667,2
Uzsonna
- light margarin10 g (1 tk.)
- kifli1 db
165,54,52,225,6
Vacsora
sonkafelfújt 

Hozzávalók

- gépsonka50 g (3 szelet)
- margarin10 g (1 tk.)
- liszt10 g (4 kk.)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- tojás1/3 db
- petrezselyemízlés szerint

Elkészítés

A margarinból és a lisztből világos diétás rántást készítünk, felengedjük forró tejjel és lassú tűzön besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a darált sonkát, a tojás sárgáját és a habbá vert tojásfehérjét. Adagonként 1-1 pudingformát kikenünk margarinnal, meghintjük liszttel és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben lassú tűzön megsütjük.
joghurtos paradicsomsaláta 

Hozzávalók

- paradicsom90 g (1 nagy db)
- félzsíros túró10 g (0,5 ek.)
- natúr joghurt30 g (2 ek.)
- citrom, kakukkfű, sóízlés szerint
- búzacsíra3 g (2 kk.)
 
30120,41716,5


összesen:

1554,680,637,9208,2

13. nap

Reggeli
eperturmix 

Hozzávalók

- fagyasztott eper50 g
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- méz10 g (2 kk.)
 
- kifli1,5 db
313,511,53,957
Tízórai
zelleres burgonyasaláta 

Hozzávalók

- burgonya70 g (1 kis db)
- zeller30 g (1/2 db)
- méz3 g (1 mk.)
- citrom, zellerzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- kétszersült20 g
1684,41,333,8
Ebéd
őszibarackleves 

Hozzávalók

- őszibarack80 g (2 közepes db)
- tej (1,5%)30 ml (1/3 csésze)
- vaníliás pudingpor8 g (3 kk.)
- cukor15 g (4 kk.)
- citromízlés szerint
- szegfűszeg, sóízlés szerint

Elkészítés

A barackot vékony szeletekre vágjuk és a cukorral, valamint a fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük kevés sóval. Amikor a barack már majdnem puha, a tejből és a pudingporból készült finomhabarással sűrítjük és kiforraljuk. Szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
zöldséges tonhal 

Hozzávalók

- tonhal150 g (1 szelet)
- sárgarépa30 g
- petrezselyem gyökér30 g
- zeller20 g
- olaj10 g (1 ek.)
- liszt10 g (4 kk.)
- petrezselyemzöld, lestyánízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felszeletelt halat besózzuk, lisztbe mártjuk és a felmelegített olajban mindkét oldalát átsütjük, majd félretesszük. A visszamaradt olajban átfuttatjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel majd kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldség már majdnem puha, ráöntjük a halra és még kb. 10 percig fedő alatt főzzük, időnként óvatosan megrázogatjuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
burgonyahab 

Hozzávalók

- burgonya200 g (2 közepes db)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A héjában megfőtt és megtisztított burgonyát még forrón burgonyanyomón áttörjük.
55026,31283,9
Uzsonna
sült körte búzacsírával töltve 

Hozzávalók

- körte150 g (1 db)
- búzacsíra10 g (1,5 ek.)
- baracklekvár20 g (1 ek.)
 
- puffasztott búzaszelet3 db
2052,91,440,3
Vacsora
szárnyashúsos rétes 

Hozzávalók

- réteslap1/4 db
- főtt csirkemell80 g (1 szelet)
- margarin3 g (1 kk.)
- zabkorpa10 g (1,5 ek.)
- tojás1/3 db
- kefir40 g (2,5 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- rozmaring, sóízlés szerint
 
fejes saláta gazdagon 

Hozzávalók

- fejes saláta80 g (1 szelet)
- sárgarépa20 g
- búzacsíra5 g (3 kk.)
- méz3 g (1 mk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint
 
25124,19,217


összesen:

1487,569,227,8232

14. nap

Reggeli
fűszeres túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros túró40 g (2 ek.)
- olaj3 g (1/3 ek.)
- tej (1,5%)5 g (2 mk.)
- petrezselyemzöld, kaporízlés szerint
- bazsalikom, sóízlés szerint
 
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
gyümölcs tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- fejes saláta100 g (1/4 fej)
336,715,85,354,1
Tízórai
- alma befőtt200 g (1 nagy pohár)
1700,6-40,4
Ebéd
csontleves 

Hozzávalók

- marhacsont100 g
- sárgarépa20 g (0,5 szál)
- petrezselyem gyökér20 g (0,5 szál)
- zeller5 g (1/10 fej)
- karalábé5 g (1/10 fej)
- kelkáposzta5 g (1/10 fej)
- paprika10 g (1/3 db)
- paradicsom5 g (1/3 db)
- gyömbérízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- tésztabetét10 g (1 ek.)
 
finom vegyes köret 

Hozzávalók

- sárgarépa60 g (1 szál)
- gyökér60 g (1 szál)
- karalábé40 g (1/2 db)
- zöldborsó40 g (2 ek.)
- margarin10 g (3 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint
 
sajtos pulykamell 

Hozzávalók

- pulykahús120 g (1 szelet)
- Óvári sajt20 g (3 ek.)
- szerecsendió, sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellet felszeleteljük, sózzuk, ízesítjük reszelt szerecsendióval és előmelegített grillrácson kb. 10-15 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük. Reszelt sajttal megszórjuk, majd néhány percre visszatesszük a grillbe, hogy a sajt ráolvadjon.
414,238,116,128,6
Uzsonna
répaturmix 

Hozzávalók

- sárgarépa50 g (1kis db)
- víz150 ml (1,5 csésze)
- méz15 g (3 kk.)
- citromízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1580,70,133,9
Vacsora
zöldborsófőzelék 

Hozzávalók

- zöldborsó200 g (10 ek.)
- olaj10 g (1 ek.)
- liszt15 g (1 ek.)
- tej (1,5%)50 g (1/2 csésze)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a zöldborsót, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, sózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel és vízzel vagy csontlevessel felengedjük. Simára keverjük, hozzáadjuk a tejet, ízesítjük sóval és összeforraljuk.
csirkemell vagdalt 

Hozzávalók

- csirkemell100 g (1 szelet)
- zabkorpa10 g (1,5 ek.)
- tojás1/2 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- kakukkfűízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A bőr nélküli csirkemellfilét ledaráljuk, összekeverjük a korpával, tojással, a fűszerekkel és a finomra vágott petrezselyemmel. Az így kapott masszából pogácsákat formálunk, amit vékonyan kiolajozott teflonserpenyőben sütünk meg.
50541,318,845,5


összesen:

1583,996,540,3202,5

A(z) Epekő diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül). Általában panaszt okoznak a magas rost- és illóolaj tartalmú zöldségek, pl. káposztafélék, hagyma, zeller, gomba, uborka, paprika, babfélék - ezeket vagy teljesen el kell hagyni vagy előfőzve, pürésítve, héj nélkül fogyaszthatók)


gyümölcsök
az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök (egyes gyümölcsök héja és savtartalma panaszt okozhat), kevés cukorral készült kompót, befőtt, magvakat nem tartalmazó lekvár (max. 3 dkg/adag)


olajos magvak
gesztenye


zsiradékok
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x


tej és tejtermékek
ha a tej nem okoz panaszt: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)


tojás
ha a tojás nem okoz panaszt: napi max. 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)


édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz


italok
víz, ásványvíz, tea, kávé, alacsony savtartalmú zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők


A(z) Epekő diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
Az egyéni tűrőképesség alapján panaszt okozó zöldségek. bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek


gyümölcsök
Apró magvas gyümölcsök, szirupos gyümölcskészítmények, cukrozott gyümölcslevek, nektárok aszalt gyümölcsök


olajos magvak
dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag, popcorn


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, olajos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő


tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta), majonéz, nyers tojás


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella, csokoládé, kakaó, mentolos cukorkák, rágógumi


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, egyéni tolerancia függvényében: magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit)