Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalma...
Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalmaz, melyek a máj méregtelenítő funkciója során keletkeztek. Ha az epe összetétele megváltozik, belőle kövek csapódhatnak ki. Nagyságuk általában a homokszemnyitől a galambtojás nagyságig igen változatos.
Az étrendi kezelés célja az epeköves roham és a kövek epevezetékbe kerülésének megelőzése, megakadályozása. Jellemzője a zsírbevitel mérsékelt csökkentése (teljesen elhagyni, radikálisan csökkenteni nem szabad, mert az epehólyag összehúzódását, az epe ürülését az étrend zsírtartalma stimulálja), a zsiradékban sütés általában panaszt okoz, ezért kerülendő. Szintén gyakori panaszt okozó hatásuk miatt nem ajánlott a füstölt élelmiszerek fogyasztása. Javasolt a rendszeres, gyakori (naponta legalább 5) étkezésből álló étrend megtartása. A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztását az egyéni tolerancia függvényében érdemes beépíteni az étrendbe. Egyes nyersanyagok, pl. tej, egyes zöldségek (pl. uborka, paprika), savakban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök, apró magvas gyümölcsök fogyasztása, egyes fűszerek (pl. fokhagyma) felhasználása az egyéni tolerancia függvényében történhet.
A barackot vékony szeletekre vágjuk és a cukorral, valamint a fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük kevés sóval. Amikor a barack már majdnem puha, a tejből és a pudingporból készült finomhabarással sűrítjük és kiforraljuk. Szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
zöldséges tonhal
Hozzávalók
- tonhal
150 g (1 szelet)
- sárgarépa
30 g
- petrezselyem gyökér
30 g
- zeller
20 g
- olaj
10 g (1 ek.)
- liszt
10 g (4 kk.)
- petrezselyemzöld, lestyán
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A felszeletelt halat besózzuk, lisztbe mártjuk és a felmelegített olajban mindkét oldalát átsütjük, majd félretesszük. A visszamaradt olajban átfuttatjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel majd kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldség már majdnem puha, ráöntjük a halra és még kb. 10 percig fedő alatt főzzük, időnként óvatosan megrázogatjuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
burgonyahab
Hozzávalók
- burgonya
200 g (2 közepes db)
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A héjában megfőtt és megtisztított burgonyát még forrón burgonyanyomón áttörjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
550
26,3
12
83,9
Uzsonna
sült körte búzacsírával töltve
Hozzávalók
- körte
150 g (1 db)
- búzacsíra
10 g (1,5 ek.)
- baracklekvár
20 g (1 ek.)
puffasztott búzaszelet
3 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
205
2,9
1,4
40,3
Vacsora
szárnyashúsos rétes
Hozzávalók
- réteslap
1/4 db
- főtt csirkemell
80 g (1 szelet)
- margarin
3 g (1 kk.)
- zabkorpa
10 g (1,5 ek.)
- tojás
1/3 db
- kefir
40 g (2,5 ek.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- szerecsendió
ízlés szerint
- rozmaring, só
ízlés szerint
fejes saláta gazdagon
Hozzávalók
- fejes saláta
80 g (1 szelet)
- sárgarépa
20 g
- búzacsíra
5 g (3 kk.)
- méz
3 g (1 mk.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- citrom
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
251
24,1
9,2
17
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1487,5
69,2
27,8
232
A(z) Epekő diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül). Általában panaszt okoznak a magas rost- és illóolaj tartalmú zöldségek, pl. káposztafélék, hagyma, zeller, gomba, uborka, paprika, babfélék - ezeket vagy teljesen el kell hagyni vagy előfőzve, pürésítve, héj nélkül fogyaszthatók)
gyümölcsök az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök (egyes gyümölcsök héja és savtartalma panaszt okozhat), kevés cukorral készült kompót, befőtt, magvakat nem tartalmazó lekvár (max. 3 dkg/adag)
olajos magvak gesztenye
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek ha a tej nem okoz panaszt: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás ha a tojás nem okoz panaszt: napi max. 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, alacsony savtartalmú zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők
A(z) Epekő diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek Az egyéni tűrőképesség alapján panaszt okozó zöldségek. bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, egyéni tolerancia függvényében: magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit)
A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.