Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalma...
Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalmaz, melyek a máj méregtelenítő funkciója során keletkeztek. Ha az epe összetétele megváltozik, belőle kövek csapódhatnak ki. Nagyságuk általában a homokszemnyitől a galambtojás nagyságig igen változatos.
Az étrendi kezelés célja az epeköves roham és a kövek epevezetékbe kerülésének megelőzése, megakadályozása. Jellemzője a zsírbevitel mérsékelt csökkentése (teljesen elhagyni, radikálisan csökkenteni nem szabad, mert az epehólyag összehúzódását, az epe ürülését az étrend zsírtartalma stimulálja), a zsiradékban sütés általában panaszt okoz, ezért kerülendő. Szintén gyakori panaszt okozó hatásuk miatt nem ajánlott a füstölt élelmiszerek fogyasztása. Javasolt a rendszeres, gyakori (naponta legalább 5) étkezésből álló étrend megtartása. A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztását az egyéni tolerancia függvényében érdemes beépíteni az étrendbe. Egyes nyersanyagok, pl. tej, egyes zöldségek (pl. uborka, paprika), savakban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök, apró magvas gyümölcsök fogyasztása, egyes fűszerek (pl. fokhagyma) felhasználása az egyéni tolerancia függvényében történhet.
A húst kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk majd vékonyan kiolajozott teflonserpenyőben mindkét oldalát elősütjük és egy hőálló edényben félretesszük. A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk, harmad részét kevés olajon átfuttatjuk, ízesítjük fűszerekkel és a húsra öntjük, kevés vizet adunk hozzá és lefedve pároljuk. A megmaradt zöldségeket vékony metéltre vágjuk, kevés vízben megpároljuk. Ha a hús megpuhult, kivesszük a mártásból, hozzáadjuk a tejfölt, és a megfőtt zöldségeket. Átforraljuk, a mártással együtt tálaljuk.
durum spagetti
60 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
556,5
34,7
14,6
67,2
Uzsonna
light margarin
10 g (1 tk.)
kifli
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
165,5
4,5
2,2
25,6
Vacsora
sonkafelfújt
Hozzávalók
- gépsonka
50 g (3 szelet)
- margarin
10 g (1 tk.)
- liszt
10 g (4 kk.)
- tej (1,5%)
50 ml (1/2 csésze)
- tojás
1/3 db
- petrezselyem
ízlés szerint
Elkészítés
A margarinból és a lisztből világos diétás rántást készítünk, felengedjük forró tejjel és lassú tűzön besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a darált sonkát, a tojás sárgáját és a habbá vert tojásfehérjét. Adagonként 1-1 pudingformát kikenünk margarinnal, meghintjük liszttel és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben lassú tűzön megsütjük.
joghurtos paradicsomsaláta
Hozzávalók
- paradicsom
90 g (1 nagy db)
- félzsíros túró
10 g (0,5 ek.)
- natúr joghurt
30 g (2 ek.)
- citrom, kakukkfű, só
ízlés szerint
- búzacsíra
3 g (2 kk.)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
301
20,4
17
16,5
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1554,6
80,6
37,9
208,2
A(z) Epekő diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül). Általában panaszt okoznak a magas rost- és illóolaj tartalmú zöldségek, pl. káposztafélék, hagyma, zeller, gomba, uborka, paprika, babfélék - ezeket vagy teljesen el kell hagyni vagy előfőzve, pürésítve, héj nélkül fogyaszthatók)
gyümölcsök az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök (egyes gyümölcsök héja és savtartalma panaszt okozhat), kevés cukorral készült kompót, befőtt, magvakat nem tartalmazó lekvár (max. 3 dkg/adag)
olajos magvak gesztenye
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek ha a tej nem okoz panaszt: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás ha a tojás nem okoz panaszt: napi max. 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, alacsony savtartalmú zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők
A(z) Epekő diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek Az egyéni tűrőképesség alapján panaszt okozó zöldségek. bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, egyéni tolerancia függvényében: magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit)