Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalma...
Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalmaz, melyek a máj méregtelenítő funkciója során keletkeztek. Ha az epe összetétele megváltozik, belőle kövek csapódhatnak ki. Nagyságuk általában a homokszemnyitől a galambtojás nagyságig igen változatos.
Az étrendi kezelés célja az epeköves roham és a kövek epevezetékbe kerülésének megelőzése, megakadályozása. Jellemzője a zsírbevitel mérsékelt csökkentése (teljesen elhagyni, radikálisan csökkenteni nem szabad, mert az epehólyag összehúzódását, az epe ürülését az étrend zsírtartalma stimulálja), a zsiradékban sütés általában panaszt okoz, ezért kerülendő. Szintén gyakori panaszt okozó hatásuk miatt nem ajánlott a füstölt élelmiszerek fogyasztása. Javasolt a rendszeres, gyakori (naponta legalább 5) étkezésből álló étrend megtartása. A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztását az egyéni tolerancia függvényében érdemes beépíteni az étrendbe. Egyes nyersanyagok, pl. tej, egyes zöldségek (pl. uborka, paprika), savakban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök, apró magvas gyümölcsök fogyasztása, egyes fűszerek (pl. fokhagyma) felhasználása az egyéni tolerancia függvényében történhet.
A zabpelyhet leöntjük a narancs frissen kifacsart és leszűrt levével, hozzáadjuk a villával széttört banánt, a meghámozott durvára reszelt almát és az áttört túrót. Ízesítjük szűrt citromlével, mézzel. Adagonként tálkákba töltjük, a tetejét reszelt mogyoróval megszórva fogyasztjuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
329
14,3
11,2
44,2
Tízórai
cseresznye kompót
200 g (1 pohár)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
180
1,2
2
41,6
Ebéd
kapros tökfőzelék
Hozzávalók
- gyalult tök
200 g
- paradicsom (héj nélkül)
20 g
- olaj
8 g (4 kk.)
- liszt
16 g (1,5 ek.)
- joghurt
30 g (2 ek.)
- kapor
ízlés szerint
- só, ecet
ízlés szerint
Elkészítés
A legyalult tököt enyhén ecetes vízben feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük kaporral és a félbe vágott paradicsommal. Ha megfőtt, joghurtos habarással sűrítjük.
pikáns vagdalt
Hozzávalók
- sovány marhahús
100 g (1 szelet)
- zsemle
1/4 db
- olaj
3 g (2 mk.)
- tojás
1/4 db
- alma
30 g (1/3 db)
- sűrített paradicsom
2 g (1 mk.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- kakukkfű, só
ízlés szerint
Elkészítés
A darált húst összekeverjük a tojással, a vízbe áztatott és kifacsart zsemlével és az apró kockákra vágott almával. Ízesítjük a fűszerekkel , a kapott masszát henger alakúra formázzuk, teflontepsibe tesszük, a tetejét olajjal vékonyan bekenjük, alufóliával beborítjuk és előmelegített sütőben átsütjük, de nem pirítjuk.
félbarna kenyér
80 g (2 vékony szelet)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
512,8
36,7
9,6
68,7
Uzsonna
sajtkoktél
Hozzávalók
- Trappista sajt
15 g (1 szelet)
- Köményes sajt
15 g (1 szelet)
- Óvári sajt
15 g (1 szelet)
- búzacsíra
2 g (1 kk.)
- alma (héj nélkül)
20 g (1/5 db)
- fejes saláta
15 g (2 levél)
- kefir
30 g (2 ek.)
- citromlé
ízlés szerint
- szerecsendió, só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
146
15,5
6
7,5
Vacsora
zabpelyhes túrógombóc
Hozzávalók
- félzsíros túró
100 g (4 ek.)
- búzadara
10 g (3 kk.)
- zabpehely
10 g (1 ek.)
- tojás
1/2 db
- tejföl (12%)
30 g (2 ek.)
- édesítőszer, só
ízlés szerint
Elkészítés
Az áttört túrót összekeverjük a darával és a zabpehellyel, a tojással és 15-20 percig pihentetjük. Majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, amit forró sós vízben kifőzünk, édesítőszerrel ízesített tejföllel meglocsolva fogyasszuk.
almakompót
100 g (1/2 pohár)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
348
22,6
10,5
39
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1515,8
90,3
39,3
201
A(z) Epekő diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül). Általában panaszt okoznak a magas rost- és illóolaj tartalmú zöldségek, pl. káposztafélék, hagyma, zeller, gomba, uborka, paprika, babfélék - ezeket vagy teljesen el kell hagyni vagy előfőzve, pürésítve, héj nélkül fogyaszthatók)
gyümölcsök az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök (egyes gyümölcsök héja és savtartalma panaszt okozhat), kevés cukorral készült kompót, befőtt, magvakat nem tartalmazó lekvár (max. 3 dkg/adag)
olajos magvak gesztenye
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek ha a tej nem okoz panaszt: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás ha a tojás nem okoz panaszt: napi max. 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, alacsony savtartalmú zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők
A(z) Epekő diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek Az egyéni tűrőképesség alapján panaszt okozó zöldségek. bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, egyéni tolerancia függvényében: magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit)
Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.