Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalma...
Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.
Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalmaz, melyek a máj méregtelenítő funkciója során keletkeztek. Ha az epe összetétele megváltozik, belőle kövek csapódhatnak ki. Nagyságuk általában a homokszemnyitől a galambtojás nagyságig igen változatos.
Az étrendi kezelés célja az epeköves roham és a kövek epevezetékbe kerülésének megelőzése, megakadályozása. Jellemzője a zsírbevitel mérsékelt csökkentése (teljesen elhagyni, radikálisan csökkenteni nem szabad, mert az epehólyag összehúzódását, az epe ürülését az étrend zsírtartalma stimulálja), a zsiradékban sütés általában panaszt okoz, ezért kerülendő. Szintén gyakori panaszt okozó hatásuk miatt nem ajánlott a füstölt élelmiszerek fogyasztása. Javasolt a rendszeres, gyakori (naponta legalább 5) étkezésből álló étrend megtartása. A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztását az egyéni tolerancia függvényében érdemes beépíteni az étrendbe. Egyes nyersanyagok, pl. tej, egyes zöldségek (pl. uborka, paprika), savakban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök, apró magvas gyümölcsök fogyasztása, egyes fűszerek (pl. fokhagyma) felhasználása az egyéni tolerancia függvényében történhet.
A salátaleveleket alaposan megmossuk és széles csíkokra vágjuk, majd a hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, egészben tesszük bele a hagymát, ízesítjük a finomra vágott kapor felével. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük. Ízesítjük citromlével és összeforraljuk. Kaporral megszórva tálaljuk.
burgonyapüré hercegnő módra
Hozzávalók
- csirkemell
120 g (1 tenyérnyi szelet)
- burgonya
250 g (3 közepes db)
- olaj
3 g (2 mk.)
- tej (1,5%)
60 ml (1/2 csésze)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- szerecsendió
ízlés szerint
- kakukkfű, só
ízlés szerint
Elkészítés
A húst ledaráljuk, átfuttatjuk a felmelegített olajon, sózzuk, fűszerezzük és kevés vízzel puhára pároljuk. A burgonyából és a tejből hagyományos módon pürét készítünk, egy hőálló edényt vékonyan kiolajozunk, szétterítjük benne a burgonyapüré felét, ráterítjük a párolt húst és befedjük a maradék burgonyával. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpuhul. Frissen finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
574
36,3
19
62,1
Uzsonna
almás piskóta
Hozzávalók
- tojás
1/2 db
- liszt
10 g (4 kk.)
- cukor
10 g (0,5 ek.)
- alma (héj nélkül)
25 g (1/4 db)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
116
4
2,6
19,1
Vacsora
sonkás-kefires céklasaláta
Hozzávalók
- főtt cékla
200 g (2 közepes db)
- kefir
60 g (4 ek.)
- citrom
ízlés szerint
- búzacsíra
6 g (4 kk.)
- köménymag, só
ízlés szerint
- gépsonka
60 g (3 szelet)
zsemle
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
377,2
25,8
7,8
49,6
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1552,9
83,9
36,2
211,9
A(z) Epekő diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül). Általában panaszt okoznak a magas rost- és illóolaj tartalmú zöldségek, pl. káposztafélék, hagyma, zeller, gomba, uborka, paprika, babfélék - ezeket vagy teljesen el kell hagyni vagy előfőzve, pürésítve, héj nélkül fogyaszthatók)
gyümölcsök az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök (egyes gyümölcsök héja és savtartalma panaszt okozhat), kevés cukorral készült kompót, befőtt, magvakat nem tartalmazó lekvár (max. 3 dkg/adag)
olajos magvak gesztenye
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek ha a tej nem okoz panaszt: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás ha a tojás nem okoz panaszt: napi max. 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, alacsony savtartalmú zöldség- és 100%-os gyümölcslé, vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők
A(z) Epekő diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek Az egyéni tűrőképesség alapján panaszt okozó zöldségek. bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, egyéni tolerancia függvényében: magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit)
A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.