A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek - struktúrák; (a Substantia nigra, Locus coeruleus) - pusztulásával jár. Ha a pusztulásnak bi...
A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek - struktúrák; (a Substantia nigra, Locus coeruleus) - pusztulásával jár. Ha a pusztulásnak bizonyítható oka van (baleset, agyvérzés, agyi infarktus, agyvelőgyulladás, anyagcsere-betegségek), Parkinson-szindrómáról beszélünk. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek az érintett agysejtjeik legalább 80%-át már elveszítették.
Az étrendben javasolt, az úgynevezett aromás aminosavak csökkentett bevitele, ezért a marhahús fogyasztást vissza kell fogni, valamint az anti-parkinson gyógyszerek obstipációt (székrekedést) okozó hatásuk miatt törekedni kell a rostdús étkezésre, valamint a megfelelő folyadék bevitelre.A betegség előre haladottabb stádiumában, ha pl. nyelés, rágászavar lép fel, akkor az állapothoz mérten szükséges az étrend állagát is alakítani. Pl. pépesíteni, turmixolni, darálni kell a különböző ételeket, tehát az ételek könnyen-emészthetősége fontos.
Kenyerek, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék Előnyösebbek rosttartalmuk révén a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, tésztafélék. Pl. bakonyi barna kenyér, rozsos kenyér, korpás kifli, szezámos termékek. Rizsből alkalmazható a barna rizs is. Előfordul, hogy a beteg nem tud önállóan étkezni, ezért etetni kell, fel kell darabolni ételeit, vagy ha nyelési nehézségekkel is küszködik, akkor pépes formában kell, hogy táplálékhoz jusson.
Tejek, tejtermékek Az egészségesebb táplálkozást szem előtt tartva 1,5 vagy 2,8 % -os tejek, alacsonyabb zsírtartalmú 12 %-os tejfölök, kefir, joghurt, félzsíros túrók, ill. túrókészítmények.
Húsok, húskészítmények Szintén az egészséges táplálkozást előtérbe helyezve preferáljuk a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítményeket, nyersanyagokat. Alacsony zsírtartalmú húsok (pl. pulykamell, csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj, a húskészítmények közül a sovány felvágottak), alacsony zsírtartalmú halak ( fogas, busa ), folyami halak (pisztráng, keszeg), tengeri halak ( hekk, tonhal ). Kiváló zsírsavösszetételük előnyös minden esetben!
Zsírok, olajok Bármelyik, de egészségesebb összetételűek a növényi eredetű zsiradékok. Tulajdonképpen ha a testsúly normális tartományba sorolható, akkor még igazándiból mennyiségi korlátokra sincs szükség.
Tojás, tojásos ételek Nem szükséges korlátozni. Az egészséges táplálkozás szerint heti 1-2 alkalommal bátran fogyaszthatók.
Zöldségek, gyümölcsök Kiválóak a bélrendszer működése szempontjából, valamint változatosan napi akár többszöri előfordulásban a vitamin és ásványi anyag szükséglet fedezésére is jól szolgálnak. A magas rost bevitel mellett érdemes napi min. 1,5-2 l folyadék bevitelről is gondoskodni.
Ételízesítők Változatos, könnyű fűszerezés célszerű, a beteg ízlését is figyelembe véve.
Folyadékok Természetes (ásvány)vizek, gyümölcslevek, teák, turmixok, tejes italok formájában, változatosan fogyaszthatók. Édesítésre alkalmas lehet a méz is.