Étrendek

Parkinson-kór

A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek - struktúrák; (a Substantia nigra, Locus coeruleus) - pusztulásával jár. Ha a pusztulásnak bi...

Az étrendben javasolt, az úgynevezett aromás aminosavak csökkentett bevitele, ezért a marhahús fogyasztást vissza kell fogni, valamint az anti-parkinson gyógyszerek obstipációt (székrekedést) okozó hatásuk miatt törekedni kell a rostdús étkezésre, valamint a megfelelő folyadék bevitelre.A betegség előre haladottabb stádiumában, ha pl. nyelés, rágászavar lép fel, akkor az állapothoz mérten szükséges az étrend állagát is alakítani. Pl. pépesíteni, turmixolni, darálni kell a különböző ételeket, tehát az ételek könnyen-emészthetősége fontos.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

szezámmagos kifli1 db
félzsíros tehéntúró4 dkg
paradicsom1 nagyobb darab
friss narancslé2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
37115,5564,1

Tízórai

gyümölcssaláta 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1842,10,8-

Ebéd

magyaros burgonyaleves 
farsangifánk(2 db)
sárgabarack lekvár2 közepes kiskanál
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
64411,42787,5

Uzsonna

banánturmix 
édes keksz3 nagyobb darab
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
3078,17,551,3

Vacsora

szezámmagos kifli1 db
tojáskrém3 dkg
snidlingízlés szerint
paradicsompaprika1 kisebb db
citromos tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
33710,79,950,7
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
184347,850,3294

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Parkinson-kór diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Kenyerek, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék
    Előnyösebbek rosttartalmuk révén a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, tésztafélék. Pl. bakonyi barna kenyér, rozsos kenyér, korpás kifli, szezámos termékek. Rizsből alkalmazható a barna rizs is. Előfordul, hogy a beteg nem tud önállóan étkezni, ezért etetni kell, fel kell darabolni ételeit, vagy ha nyelési nehézségekkel is küszködik, akkor pépes formában kell, hogy táplálékhoz jusson.
  • Tejek, tejtermékek
    Az egészségesebb táplálkozást szem előtt tartva 1,5 vagy 2,8 % -os tejek, alacsonyabb zsírtartalmú 12 %-os tejfölök, kefir, joghurt, félzsíros túrók, ill. túrókészítmények.
  • Húsok, húskészítmények
    Szintén az egészséges táplálkozást előtérbe helyezve preferáljuk a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítményeket, nyersanyagokat. Alacsony zsírtartalmú húsok (pl. pulykamell, csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj, a húskészítmények közül a sovány felvágottak), alacsony zsírtartalmú halak ( fogas, busa ), folyami halak (pisztráng, keszeg), tengeri halak ( hekk, tonhal ). Kiváló zsírsavösszetételük előnyös minden esetben!
  • Zsírok, olajok
    Bármelyik, de egészségesebb összetételűek a növényi eredetű zsiradékok. Tulajdonképpen ha a testsúly normális tartományba sorolható, akkor még igazándiból mennyiségi korlátokra sincs szükség.
  • Tojás, tojásos ételek
    Nem szükséges korlátozni. Az egészséges táplálkozás szerint heti 1-2 alkalommal bátran fogyaszthatók.
  • Zöldségek, gyümölcsök
    Kiválóak a bélrendszer működése szempontjából, valamint változatosan napi akár többszöri előfordulásban a vitamin és ásványi anyag szükséglet fedezésére is jól szolgálnak. A magas rost bevitel mellett érdemes napi min. 1,5-2 l folyadék bevitelről is gondoskodni.
  • Ételízesítők
    Változatos, könnyű fűszerezés célszerű, a beteg ízlését is figyelembe véve.
  • Folyadékok
    Természetes (ásvány)vizek, gyümölcslevek, teák, turmixok, tejes italok formájában, változatosan fogyaszthatók. Édesítésre alkalmas lehet a méz is.

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések