Mert a magyar lóra termett

A lovaglás tetőtől talpig átmozgatja izmainkat. Az ember irányít, de közben teljesen együttműködik lovával. Előbb persze sok órát kell lóháton töltenünk ahhoz, hogy igazán jó lovasokká váljunk, de a tanulás minden percét élvezni fogjuk.

Negyven-ötvenévesen sem késő elkezdenie annak, akinek az ízületei mozgékonyak, és sportolt már élete során huzamosabb ideig. Csak egy kis bátorság kell hozzá. A lovaglás főként a far- és a combizmokat dolgoztatja meg, de a has- és hátizmokat sem kíméli. A lovasoknak ezért szép a tartásuk, jó a vérkeringésük, és egészséges a tüdejük. Az állóképesség is javul, és ha elég sok időt tölt nyeregben valaki, akkor a zsírégető hatás is megmutatkozik: rendszeres lovaglással comb- és fenéktájékon centikben mérhető a karcsúsodás.

Az állatok közelsége jótékonyan hat a lélekre, ez a lovakra többszörösen is igaz. Alázattal és bizalommal kell közelítenie ahhoz az állathoz, amelyiknek a hátára fel szeretne ülni. Közben végig figyelnie kell a mozdulatait, reakcióját, hogy eredményes legyen az együtt végzett munka, melynek során javul az egyensúly- és a ritmusérzék, fejlődik a koncentrálóképesség, és ha addig nem volt jellemző önre, most megtanulhat türelemmel várakozni.

Hol kezdjük?

Mielőtt kiválasztja, hol tanuljon meg lovagolni, jól nézzen körül! Legyen szempont a lovarda vagy lovas tanya távolsága és minősége. Aki teheti, menjen először lovas panzióba, hogy a legnagyobb élményben lehessen része. Ezután keressen egy szimpatikus, szakképzett edzőt, akivel még az elején tisztázzon minden kérdést. Ha türelmesen, készségesen, látható szakértelemmel válaszol, és a lóval is szeretettel bánik, akkor megtalálta az emberét.

Érdemes a lóról is érdeklődni egy kicsit. Nem árt tudni a nevét, a korát, meg hogy mit szeret és mit nem. Nyugodtan simogassa meg a ló homlokát vagy a nyakát, hagyjon neki is időt az ismerkedésre. Ha jó pontot szeretne, vigyen neki csemegét. A lovak imádják a sárgarépát és a kockacukrot.

Amire szükség lesz

Azt, hogy a lovon mi mire való, és mi a neve, a kezdő lovas megtanulja menet közben. A lovasok felszerelését mindenki látta már, elég jellegzetes. Fejükön jellegzetes "kobak" van, tulajdonképpen bukósisak. Ruházatukat, a szűk, párnázott lovaglónadrágot térdig érő bőrcsizma vagy lábszárvédő egészíti ki. Utóbbit főleg akkor használják, ha meleg van a csizmához.

Az első órákra persze, amikor csak kipróbálja, hogy tényleg tetszik-e a lovaglás, még nem kell mindezt drága pénzen beszerezni. A kobak ugyan kötelező, de adnak, ha nincs saját. Érdemes valamilyen szűk nadrágot vinni, amelyben kevés a belső varrás. Puhább farmer is megteszi. Ha térdzoknit vesz alá, a lábszárát sem dörzsöli ki a kengyelszíj. A sportcipő is megfelel az elején, de vékony talpú és keskeny legyen, hogy beleférjen a kengyelbe, és a ló mozgását is érezni lehessen. Felül kényelmes, jó nedvszívó anyagú pólót vagy pulcsit hordjon, alatta a nők erős sportmelltartót.

Az első lépések

Mindenki úgy kezdi, hogy egy futószárnak nevezett hosszú szíjon körbe-körbe vezetik a lovat. Addig van erre szükség, amíg a lovaglás alaptechnikáit elsajátítjuk, és már biztosan ülünk a nyeregben. A futószáras órák húsz-harminc percesek szoktak lenni. Az első pár alkalommal még tör a nyereg, hamar elfáradnak a comb- és farizmok, így nem is fogja annyira bánni, hogy leszállhat. Másfelől amíg nem tud valaki a ló mozgásával teljesen együttműködni, addig a ló számára is kényelmetlen ez a tanulóidőszak.

Ha már túl van az első pár körön, és megszokta a lépést, az oktatók előszeretettel végeztetnek egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat. Például: egyenes tartásban oldalsó középtartás, törzsdöntés, bokaérintés – persze mindez menet közben. Ezektől nem kell megijedni, nagyon hasznosak. Aki biztosan ül a nyeregben, elkezdheti az ügetést. Van, aki rögtön ráérez, másnak hetek kellenek az elsajátításához. Mivel a lónak kétütemű az ügetése, minden második ütemre ki kell emelkedni a nyeregből, az elsőre pedig vissza kell huppanni. Kicsi a valószínűsége, hogy már az első héten vágtára kerüljön sor, bár nincs is kizárva!

Eleinte biztosan lesz izomláza, de a comb-, a belső comb- és a farizmok alapos nyújtásával enyhíthet ezen. A nyereg bizony fel fogja törni az ülepet, ezt még párnázott nadrágban sem lehet elkerülni. Mondhatjuk, hogy szükséges rossz, ami pár nap alatt elmúlik, és a második alkalomtól meg is szűnik. A legtöbb, amit tenni lehet: felkészülni erre, és nem elkedvetlenedni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra