Szúnyogcsípés? Természetesen elkerülhető!

Vannak persze olyanok, akiket szinte soha, egyetlen szúnyog sem csíp meg, de minden ötödik ember bizton számíthat arra, hogy a vízparti nyári esték vége intenzív vakarózás lesz, ha nem tesz semmit ez ellen.

Akit a szúnyogok szeretnek, azon alig-alig segítenek a füstölők, szúnyogűző gyertyák vagy elektromos szúnyogriasztó eszközök. Sőt, azt kell tapasztalnia, hogy a sokfajta spray is egyre kevésbé védi meg, mert nemcsak az ilyenek gyártói, hanem a szúnyogok is fejlődőképesek. A tudósok mindenesetre kutatják annak a titkát, hogy egyeseket miért kerülnek el a szúnyogok. Ha beigazolódna a feltételezés, hogy bőrük valamilyen természetes szúnyogűzőt választ ki, az nagy előrelépés lenne. Addig is maradnak a bevált természetes szerek, mint például a citromillatú eukaliptusz, a macskamenta vagy a levendula illóolaja. A fokhagyma is hatásos, de félő, hogy nemcsak a szúnyogokat űzi el a közelből...

A szúnyogcsípést nemcsak azért érdemes elkerülni, mert erős viszketéssel jár, hanem azért is, mert a szúnyog több veszedelmes betegséget is terjeszt, amelynek kórokozói a nyálával jutnak a véráramba. Különösen aktuális ezt észbe vennünk most, amikor az általános felmelegedés következtében olyan szúnyogfajok is megjelentek hazánkban, amelyek eddig nem voltak itt honosak, így az általuk hordozott egzotikus betegségekkel szemben sem volt alkalmunk védettséget szerezni.

Kövessük az önvédelem első számú stratégiai szabályát: ismerd ki ellenségedet! Ha el akarjuk kerülni a szúnyogcsípést, tudni kell, miért keltik fel a szúnyogok érdeklődését egyesek jobban, mint mások.

Vércsoport

A szúnyog táplálékként tekint a vérünkben lévő fehérjére. Ettől a fehérjétől függ, hogy kinek milyen a vércsoportja. Akinek 0 a vércsoportja, az ne számítson semmi jóra, ez a szúnyogok kedvenc csemegéje. Egy tanulmány szerint kétszer akkora eséllyel számíthat csípésre, mint az, aki A vércsoportú. Mivel bőrünk a vércsoportunkra jellemző kémiai anyagokat választ ki, a szúnyognak nincs szüksége laborra, hogy tisztába jöjjön ezzel a kérdéssel. Az AB és a B vércsoport a 0 és az A között helyezkedik el csípésveszély szempontjából.

Szén-dioxid és egyéb vegyi anyagok

A szúnyognak a kilélegzett szén-dioxid is segít megtalálni áldozatát, mert ennek szintjét igen pontosan érzékeli a levegőben. Egy ember nagyságú emlőst már ötven méteres körzetben is képes észlelni a csápján elhelyezkedő érzékelő sejtek segítségével. Minél intenzívebb a légzésünk, annál több szén-dioxidot bocsátunk a levegőbe – például, ha lihegünk a melegtől vagy valami erőkifejtéstől. Ilyenkor még messzebbről bemér minket a szúnyoglokátor, és nemcsak a szén-dioxid, hanem a verejtékben lévő tejsav és ammóniák segítségével is. Aki éppen sportol, akinek láza van, vagy az átlagosnál kissé magasabb a testhőmérséklete, annak számolnia kell azzal, hogy felkelti a vérszívók fokozott érdeklődését. Többek között ezért is előnyös ilyenkor minél hamarabb alaposan lezuhanyozni.

Sör

Egy másik tanulmány eredménye azt mutatta, elég meginni egy korsó sört ahhoz, hogy a szúnyogok különösen étvágygerjesztőnek tartsanak. Feltételezik, hogy ez az etilalkohol miatt van így, de az ok-okozati összefüggést egyelőre nem igazolták.

Színek

Cseppet sem meglepő módon a szúnyogok nemcsak ilyen tudományos módon találnak rá áldozatukra, mivel a szúnyognak is van szeme, amivel látja áldozatát. Aki olyan ruhát hord, amely kirí a környezetéből, leginkább feketét, kéket vagy vöröset, azt a szúnyogszem könnyen észreveszi – állítja kutatásai alapján James Day, a Florida University entomológusa.

Terhesség

Több kutatás is igazolta, hogy terhesen a nők kétszer annyi szúnyogcsípést kénytelenek elszenvedni, mint máskülönben. Erre kézenfekvő magyarázat lehet az, hogy szén-dioxid-kibocsátásuk 21 százalékkal megemelkedik, és testhómérsékletük is magasabb 0,75 Celsius fokkal.

Védettség

A csípés helyén keletkező gyulladás mérete nem attól függ, hogy a szúnyog mennyi ideig szívta áldozata vérét, hanem attól, hogyan reagál annak immunrendszere a bőr alá bejutott szúnyognyálra. Minél többször csípik meg ugyanannak a fajnak az egyedei, annál kevésbé heves a szervezet reakciója. Efölötti örömünket némiképp beárnyékolhatja, hogy több mint háromezer szúnyogfaj él a Földön...

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra