Mi legyen az útipatikában?

Nyaraláshoz fontos persze a gumimatrac, a napernyő és a többi strandkellék, de a gyógyszerekről se feledkezhet meg az, aki útra kel. Összegyűjtöttük a mindig kéznél levő útipatika legszükségesebb darabjait.

Mindenhol van persze gyógyszertár és többnyire segíteni kész gyógyszerész is, aki a panaszokra megfelelőt kiválasztja a többnyire ismeretlen termékek közül, de egyszerűbb ahhoz folyamodni, ami már bevált, amit ismer. A nem kereskedelmi mennyiségű gyógyszerek külföldre vitele nem okoz problémát.

Lázcsillapítók: érdemes a már kipróbált, és jól bevált szereket vinni. Csecsemőknek, kisebb gyermekeknek kúpot, nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek tablettát, 3-4 napra is elegendőt.

Fájdalomcsillapítók: recept nélkül is kapható számos kiváló minőségű gyógyszer, ezek közül is a korábbi tapasztalatok segítenek kiválasztani a megfelelőt.

Hasmenés esetére: széntabletta, hasfogó tabletták. Minél távolabbra és minél melegebb helyre utazunk, annál nagyobb hiba megfeledkezni ezekről. Megjegyzendő, hogy az ellentétes végletre is ajánlatos gondolni, különösen kisebb gyerekkel utazva. Két "eredménytelen" nap után enyhe hashajtóval érdemes segíteni a gondon.

Hányás ellen: a B6-vitamin bevétele csökkentheti a panaszokat! Megfelelő minőségű, recept nélkül kapható készítmények beszerezhetők a gyógyszertárakban, ehhez kérje bizalommal a gyógyszerész segítségét. Csillapodik a hányása, ha hideg folyadékot iszik apró kortyonként.

Herpesz ellen: aki hajlamos a herpeszre, vigyen magával herpesz elleni krémeket, melyek megelőzhetik keletkezését, vagy elősegítik a gyógyulást.

Csípések ellen: viszketést csökkentő gél. Ha a csípés helye erősen megdagad, környéke erősen bevörösödik, célszerű Ca 500 pezsgőtablettát is vinni. Kullancskiszedő csipeszt is tegyen be az útipatikába.

Leégés ellen: a különböző, bőrtípusnak megfelelő faktorszámú naptejek alapjában a strandfelszerelés elhagyhatatlan részei, de jó, ha az útipatikában helyet szorít napozás utáni hűsítő krémeknek, bőrnyugtatóknak is.

Napszúrás ellen: ha megtörtént a baj (tünetei: fejfájás, hányinger, hányás, láz), akkor besötétített helyre feküdjön, hideg vízzel borogassa a homlokát. A panaszok lázcsillapítóval csökkenthetők. Amennyiben mindez kevésnek bizonyul, orvoshoz kell fordulni.

Sebek ellátása: gyorstapaszok, fertőtlenítő folyadék mindenképpen, de szükség lehet steril gézlapra, mullpólyára is.

Megfázás ellen: a jól ismert acetilszalicilsav hatóanyagú szerek valamelyike, torokfertőtlenítők alkalmazásával kiegészítve. Antibiotikumot ne vigyen magával, súlyosabb tünetek esetén úgyis orvoshoz kell fordulni, aki eldönti a további kezelés menetét.

Repüléshez: szopogatótabletta le- és felszálláshoz, hányingert, szédülést csökkentő készítmények. Nagy időeltolódás esetén altató, enyhe nyugtató.

Állandó gyógyszerek: semmiképpen ne felejtse otthon azt, amit folyamatosan kell szednie. Az allergiásoknak és a krónikus betegeknek erre különösen kell figyelniük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt erősen vagy közepesen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra