Gyümölcsözön

A nyári melegben az édességek helyett válasszuk inkább a friss gyümölcsöket, melyekkel az egészségünk mellett a vonalainkat is védhetjük. Íme, a hét legjobb választás a piacok roskadozó asztalairól.

Fekete áfonya

A feketés kék, savanykás bogyók tele vannak antioxidánsokkal, melyek a kötőszövetek és a bőr egészségéért felelnek. Az áfonya hatóanyagai lelassítják a szervezet öregedését és javítják a memóriát, emellett serkentik a keringést és fokozzák az immunrendszer védekezőképességét. A képernyő előtt dolgozóknak különösen ajánlott az áfonya rendszeres fogyasztása, mert segíti a szem ideghártyájának regenerálódását. Szárított változatát fogíny- és torokgyulladás, valamint hasmenés esetén érdemes kipróbálni.

Mi van benne? A-, B1-, C- és D-vitamin, cseranyagok, antioxidánsok

Energiatartalom: 42 kcal/100g

Tipp: Az áfonyabokrokat a vadon élő állatok is előszeretettel dézsmálják, ezért az erdőben szedett bogyókat fogyasztás előtt alaposan mossuk meg.

Füge

A mézédes ízű érett gyümölcs magas cukortartalmának köszönhetően fokozza a férfi szaporítószervek működését, ezért kiváló afrodiziákumis. Rostban gazdag, így jót tesz az emésztésnek és serkenti a gyomorműködést, emellett jótékonyan szabályozza a szívverést és a vérnyomást is. Elősegíti a bőrtisztulást, és gyógyír lehet a szervezet elsavasodására. Frissen a saláták és desszertek közkedvelt hozzávalója, míg aszalva kiváló csemege édesség helyett.

Mi van benne? Kálium, kalcium, foszfor, vas, E-vitamin

Energiatartalom: 68 kcal/100g (friss), 262 kcal/100g (aszalt)

Tipp: A friss füge hamar élvezhetetlenné válik, ezért hűtőben is legfeljebb 2 napig tároljuk.

Szeder

A friss "fekete málna" rengeteg jótékony antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. A gyümölcs húsát és levét a vérszegénység ellenszereként használják. Lázas megfázás, rekedtség és különböző hangszálproblémák esetén is segítséget nyújthat. A szederlevélből főzött tea csökkenti a vércukorszintet, salaktalanít és izzaszt. A szedret csak puha, érett állapotában érdemes leszedni, nyersen ugyanis nagyon savanyú és nem utóérő.

Mi van benne? A- és C-vitamin, kálium, kalcium, magnézium

Energiatartalom: 52 kcal/100g

Tipp: A szeder nagyon jól illik a különböző tejtermékekhez – joghurtba, gyümölcslevesbe és süteményekbe is tehetünk belőle.

Szilva

Bár elsőre talán nem gondolnánk róla, a szilva nagyon jó szomjoltó gyümölcs, hiszen 85 százaléka víz és aránylag kevés cukrot tartalmaz. Magas ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, valamint véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Gyakorta alkalmazzák székrekedés ellen, jelentős rosttartalma ugyanis alaposan átmozgatja a beleket. Vízhajtó és salaktalanító hatása miatt a fogyókúrázók kedvelt gyümölcse – napi 20 dkg szilva fogyasztása elősegítheti diétánk sikerességét.

Mi van benne? A-, B1-, B2- és C-vitamin, béta-karotin, kálium, kalcium, foszfor

Energiatartalom: 47 kcal/100g

Tipp: A szilvát borító finom, fehéres viaszréteg a frissesség garanciája, ezért azokat a gyümölcsöket keressük, melyeken még megtalálható ez a "védőburok".

Körte

A körtének világszerte 25 fajtáját termesztik, melyek nyáron, télen és ősszel is érnek. Savközömbösítő hatása miatt a vese- és epebetegeknek különösen javallott a fogyasztása. Emellett magas rosttartalma miatt kiváló salaktalanító, a gyomorhurut egyik ellenszere, tisztítja a vért, ezáltal enyhíti a reumás tüneteket. Már napi egy körte is fedezi a szervezet napi kálium és C-vitamin szükségletét.

Mi van benne? A- és C-vitamin, kálium

Energiatartalom: 58 kcal/100g

Tipp: A későn érő körtefajták héja nehezen emészthető és puffadást okozhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak ajánlatos hámozva fogyasztaniuk.

Nektarin

A kopasz barack, más néven nektarin a természet egyik legsokoldalúbb gyógyszere. Gyulladáscsökkentő, vértisztító, vízhajtó és emésztést segítő hatása mellett jó ellenszere a magas vérnyomásnak is. Magas ásványianyag-tartalma hozzájárul az izmok megfelelő működéséhez, és segít megelőzni az öregkori végtag-reszketés kialakulását. Rendkívül lédús gyümölcs, egyetlen hátránya, hogy könnyen megromlik.

Mi van benne? A- és C-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, kén

Energiatartalom: 43 kcal/100g

Tipp: Évente egyszer próbáljuk ki a nektarinkúrát! Heti 2 kg gyümölcs elfogyasztásával alaposan feltölthetjük szervezetünk vitamin- és ásványianyag-készleteit.

Görögdinnye

A lédús, édes görögdinnye az egyik leginkább energiaszegény gyümölcsünk: több mint 90 százalékban ugyanis vizet tartalmaz. Kiváló szomjoltó a nyári hónapokban, ráadásul az izzadás során elvesztett oldott sókat is pótolja a szervezetben. A méregtelenítő kúrák remek alapanyaga, hiszen alaposan átmossa a veséket. A dinnyemagokból készült főzet a vese- és cukorbetegség hatásos ellenszere. Az érett görögdinnyét fémesen kongó hangjáról és fényes héjáról ismerhetjük fel.

Mi van benne? A- és C-vitamin, vas, kálium, kalcium

Energiatartalom: 29 kcal/100g

Tipp: Ha véletlenül savanykás ízű dinnyét vásárolunk, semmiképpen se dobjuk ki – egy kis uborkával, feta sajttal, bazsalikommal és citromlével ízletes dinnyesalátát készíthetünk belőle.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség július-augusztusi számában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra