Hőségben bőséggel

Ahogy visszatér a nyári meleg, megint bőségesen kell majd folyadékot fogyasztani. Erre pedig igen kellemes alkalom nyílik akkor, ha egy nagy tál leves várja a hűtőben, hogy a szerencsés halandó közelebbi ismeretségre lépjen vele.

Bizonyos léghőmérséklet felett a többségnek nincs is kedve enni, inkább csak inna, de folyton, ami pedig mégsem lehetséges, és nem is különösebben tápláló. Szerencsére az emberi találékonyság és kreativitás a konyha küszöbét átlépve sem illan el, sőt inkább szárnyra kél, és magasba tör, minek eredménye számtalan recept a világ forró vidékeiről, olyan leveseké, amelyek hűtenek, egyszerre csillapítanak szomjat és éhet, s mindezek eredményeképpen elcsitítják a hőségtől meggyötört test és lélek háborgásait.

Következik néhány ezek közül.

Egyszerű joghurtos gyümölcsleves

Hozzávalók:

2 dl gyümölcsjoghurt, 1 l tej, 30 dkg gyümölcs, cukor vagy más édesítőszer.

Elkészítése:

A 2 dl gyümölcsjoghurtot a gyümölcsök felével és a cukorral összeturmixolom, majd feleresztem a tejjel. Beleaprítom a maradék gyümölcsöt, kicsit hagyom "érni", és máris tálalhatom. Nyáron nagyon finom csak sárgadinnyéből készítve is.

Könnyű gyümölcsleves

Hozzávalók:

1 1/2 kg idénygyümölcs, 1 üveg cseresznyekompót vagy 1/2 kg cseresznye, méz (ízlés szerint), 3 l és a sűrítéshez még 2 1/2 dl víz, 4 evőkanál étkezési keményítő, 3-5 egész fahéj, 5-8 szegfűszeg.

Elkészítése:

Ötliteres fazékban felmelegítem a vizet. Beleteszem a gyümölcsöket, a kompótot, a fahéjat, szegfűszeget, valamint a mézet. 10 percen át forralom, amíg a gyümölcsök megfőnek. (A gyengébb héjú gyümölcsöket, például: eper, málna, sárgadinnye, csak a főzés végén teszem a levesbe, különben szétfőnek.) 2 és 1/2 dl vízben csomómentesre keverem a keményítőt, majd a forrásban lévő leveshez öntöm, hogy besűrűsödjön. (Figyelem: a méz édesebb, mint a cukor, és a felhasznált gyümölcsök cukortartalma is eltérő.)

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:

1 őszibarack- vagy körtekonzerv, darabolt ananász, 1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, fekete ribizli), mandarin vagy narancs, fél citrom, 8-10 szegfűszeg, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 1 l narancslé.

Elkészítése:

Összeöntöm a gyümölcskonzervek levét, a narancslét és a tejszínt. Beleteszem a vaníliás cukrot, belefacsarom a fél citromot, majd összeturmixolom. Az apróra vágott gyümölcsöket és a szegfűszeget (filterben) beleteszem a lébe. Egy éjszakát állni hagyom, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt kiveszem a szegfűszeget.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra