8 bőrfiatalító ötlet

Az örök ifjúság elixírje nagy jótétemény lenne, és nem mellesleg bomba üzlet, kutatnak is utána, amióta világ a világ. Ha nem is létezik ilyen szérum, azért számos módszer segíthet megőrizni a bőr fiatalságát.

Hámlasztó hatású arctisztítók

A hámlasztó hatású arctisztítókban nagy koncentrációban található AHA sav. Az AHA savak (alfa-hidroxi-acid) fellazítják a bőrfelszín elhalt szarusejtjeit, megújulásra késztetve a felszín alatti sejteket. Mivel a legtöbb AHA gyümölcs eredetű, ezért gyümölcssavként is említik ezeket. Arctisztítókban többnyire tejsav, glikolsav, citromsav, almasav van. További gyakori összetevő a szalicilsav, amely kitisztítja, és összehúzza a pórusokat.

A foltos bőrre kifejezetten hámlasztó arctisztító a legjobb, mivel sokkal jobban kiegyenlíti a tónusokat, mint egy gyengéd arctisztító. Segítségével könnyű megszabadulni a fakó arcbőrért felelős elhalt sejtektől. A hámlasztó hatású arctisztítót, illetve krémet éjszaka érdemes használni, mivel fényérzékeny, így ha nappal éppen az ellenkező hatást érjük el vele, a foltok még barnábbak lesznek. (Ezért is célszerű ezeket a kúrákat inkább télen vagy tavasszal, ősszel végezni, amikor nincs számottevő napsütés. Kiegészítő kezelésként nappalra mindig használjon magas faktorszámú fényvédő krémet.)

Harc a szabadgyökök ellen

A szabadgyökök képződése természetes élettani folyamat (a sejtanyagcsere mellékterméke), létük pedig sok esetben nélkülözhetetlen, például a vírusokkal, baktériumokkal szembeni védekezésben. Ugyanakkor kitüntetett szerepet játszanak a sejtek öregedésében, ráadásul a környezeti ártalmak, a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás miatt jóval több szabadul fel belőlük, mint ami a szervezet számára kezelhető. A szabadgyökök a finom ráncok és az egyenetlen bőrszín kialakulásának elsődleges okai: a levegő szennyezettsége és a napsugarak hatására fokozottan támadják a bőrt. Így reggelente, az arctisztítás után és a napvédő krém felvitele előtt érdemes C-vitamint, floretint, zöld teát vagy kávécseresznyét tartalmazó antioxidáns szérumot vagy krémet használni. A legjobb persze nemcsak felületi antioxidáns kezelést alkalmazni. Fogyasszon sok antioxidánst tartalmazó gyümölcsöt, például fekete áfonyát!

UV-védelem az elszíneződés ellen

A napfény jótékony hatása vitathatatlan, mégis javasolt napvédő arckrémet használni a reggeli arcápolás utolsó fázisaként, hogy csökkentsük a korai ráncokért, elszíneződésekért és bőrdaganatokért felelős káros UV-sugarak hatását. A bőr még fokozottabb védelmére fejlesztették ki a fényvédőt tartalmazó alapozókat. Ezeket a megtisztított, majd nappali krémmel kezelt arcbőrre végső fázisként kell felvinni. A szoláriumot jobb elkerülni, a mesterséges fény nemcsak káros, és bőrrákot okozhat, hanem a bőrt is öregíti!

A csodálatos retin-A

Az elhalt sejtek a bőrtónus legfőbb ellenségei, mert eltömítik a pórusokat, és szürkés árnyalatot adnak a bőrnek. Így az esti hámlasztó kezelést követően érdemes retinoidtartalmú krémet használni. Retinoidnak nevezik az A-vitamin-származékokat, melyek segítségével a szervezet gyorsabb ütemben szabadul meg az elhalt bőrsejtektől. A retinoid előnyei azonban ennél többrétűek. Az A-vitamin elősegíti a szervezet kollagéntermelését (amitől a bőr teltebb lesz, és kisimulnak az apró ráncok), az UV-sugárzásnak kitett sejteket normalizálja, és hatékonyan semlegesíti az általuk okozott károkat. A retinoidok fényérzékenyek is, ezért inkább este használd őket.

A bőr rugalmasságának megőrzése

Noha a retinoidok serkentik a bőr kollagéntermelését, a legtöbb szakember szerint az A-vitamin önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy megmaradjon a bőr rugalmassága és tömörsége, egy második, peptideket vagy sejttermelést segítő hatóanyagot tartalmazó célzott kezelés is szükséges. A legtöbb peptid- vagy sejttermelést elősegítő krém egyben hidratál is, úgyhogy külön hidratáló használata e kezelés után már nem szükséges. Esténként tehát jöhet a tisztítás, a retinoidkrém, majd arra a kollagéntermelést elősegítő, peptideket tartalmazó termék és a megérdemelt alvás. Annak is megvan az oka, hogy miért estére hagyjuk a nagyágyút, azaz a retinoidos, peptides kezelést. Alvás közben testünk hőmérséklete megemelkedik, és az extra hő elősegíti, hogy a hatóanyag felszívódjon a bőrben.

Feltöltés mértékkel

A mélyebb ráncok eltüntetése, enyhítése érdekében ma már egyre többen választják az arcfeltöltést. A legtöbb orvos a hialuronsavas feltöltőket ajánlja jó szívvel, mert kockázatmentesen simítják el a mélyebb barázdákat. A hialuronsav természetes szénhidrátvegyület, a bőr egyik alkotóeleme, így nem okoz allergiás reakciót. A feltöltőként alkalmazott hialuronsavat speciális eljárással állítják elő, stabilizálják, eredeti állapotban ugyanis napok alatt felszívódna, eltűnne a szövetek között. A tűvel a megfelelő helyre bevitt zselészerű anyag, amellett, hogy kitölti a ráncokat, sok vizet köt meg, tovább feszesítve a bőrt. Egy kezelés hatása fél-másfél évig tart, ennyi idő alatt végül is a stabil hialuronsav is felszívódik.

Testmozgással a szép bőrért

A rendszeres testmozgás a keringés javításával és a stressz csökkentésével hozzájárul az egészséges, szép bőr megőrzéséhez is. Bármilyen sport hasznos lehet, a futástól az edzőtermi kardioedzéseken át a táncig.

Háton alvók előnyben

A szépségért nemcsak ébren kell megszenvedni, hanem még alvásidőben is. Nem tesz jót iugyanis az arcbőrnek, ha összegömbölyödik, és a párnába fúrja arcát. Így jobban bevésődhetnek a ráncok a bőrbe, de a megkötött nedvességet is kipréseli a párnához szorított rétegből, és ez a bőr megnyúlásához vezethet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra