Ha alulműködik a pajzsmirigy

A pajzsmirigy alulműködése nőknél jóval gyakoribb, mint férfiaknál. Nemcsak a stresszhelyzetekkel és a környezeti ártalmakkal függ össze, belső okai is lehetnek. Az alulműködés sok esetben a túlműködés szükségszerű folytatása.

A pajzsmirigy alulműködése a szervezet anyagcseréjének és működésének lassulását okozza. Az emésztés renyhébbé válik, és kevesebb táplálékfelvétel mellett is makacs túlsúly alakul ki. A végtagok hűvösebbé, a bőr szárazabbá és halványabbá, a haj töredezetté és ritkábbá válik. A gondolkodás, a memória, a beszéd lassul, szorongás és depresszív hangulat jelentkezhet. Az immunrendszer gyengülésével a megfázás és az allergiás tünetek is gyakoribbá válnak. A folyadék-visszatartás (ödéma) miatt bőrpuffadás és szem körüli duzzanat jelentkezik, a hang rekedtebbé válhat. Nőknél általában elmarad a menstruáció, és meddőség is kialakulhat. A panaszok a megoldás késlekedésével egyre súlyosabbá válnak.

Az alulműködés okai

A pajzsmirigy alulműködésének – a túlműködés miatt alkalmazott gyógyszerek túladagolása mellett – oka lehet gyulladás, autoimmun folyamat, hormonális zavar, tartós éhezés, koplalással járó fogyókúra, jód- vagy szelénhiány, alkoholfogyasztás, cukorbetegség, valamint számos környezeti ártalom. Bár a mirigy működését károsító anyagok szerepét sokan alábecsülik, a vízben lévő klór, a fogkrémekben lévő fluor, a kozmetikumokban és egyéb termékekben lévő vegyi anyagok napi rendszerességgel kifejtik káros hatásukat. A pajzsmirigy alulműködésének egyik gyakori és sajátos formája a mirigy autoimmun gyulladása, amelynek oka nagyrészt ismeretlen, azonban gyanítható, hogy a háttérben tartósan fennálló stresszhelyzet, D-vitamin hiány vagy hormonális egyensúlyzavar áll.

A pajzsmirigyműködés javításának lehetőségei

Az alulműködés megoldásában a hormonális egyensúlyzavar és az esetlegesen fennálló autoimmun gyulladás megszüntetése a legsürgetőbb feladatok közé tartoznak. Ez az oka annak is, hogy a természetes D-vitamin és progeszteron, valamint néhány más hatóanyag és nyomelem bevitele aránylag hamar állapotjavulást eredményez. Emellett természetesen az érzelmi háttér rendezése és a szervezet regenerációja is fontos. A pajzsmirigy gyógyulását az életmódnak teljes mértékben támogatnia kell – beleértve a táplálkozást is.

A természetes és friss, élő növényi táplálék fogyasztása, valamint a természetes alapanyagú, organikus táplálék-kiegészítők ezért segítik a helyreállítási folyamatot. A szervezetet terhelő élelmiszerek – finomított szénhidrátok, állati termékek, tartósított, konyhakész és konzerv termékek – kerülése a pajzsmirigy alulműködése esetén különösen fontos. A könnyen emészthető és tiszta ételek – amellett, hogy gasztronómiai élményt nyújtanak – szintén a szervezet tehermentesítését szolgálják. További lehetőséget jelentenek a stressz hatékonyabb kezelését és a lelki egyensúly helyreállítását segítő módszerek.

A gyógyulási folyamat a pajzsmirigy alulműködése esetén is türelmet és kitartást igényel. A pajzsmirigy működésének javulásával azonban az életminőség fokozatos javul, a súlygyarapodás megáll, a hajhullás és a székrekedés megszűnik, a motiváció visszatér, a laboreredmények javulnak és a pajzsmirigygyógyszerek is csökkenthetővé vagy elhagyhatóvá válnak. A pajzsmirigy alulműködése esetén is igaz, hogy a működészavar mögött húzódó problémák felszámolásában a táplálkozás átalakítása, a stressz csökkentése, valamint az életmód pozitív irányú változtatása segít a legtöbbet.

+1 recept: Mentás zöldségleves

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:

2 szárzeller, kis darabokra vágva

1 vöröshagyma, finomra aprítva

1 evőkanál szűz olívaolaj

1 nagy gerezd zúzott fokhagyma

negyed csilipaprika kimagozva és finomra aprítva

1,2 l zöldségalaplé

20 dkg spárga, megtisztítva és darabokra vágva

20 dkg zöldborsó

8 dkg spagetti, kis darabokra törve

1 kiskanál só

fél mokkáskanál őrölt bors

2 evőkanál frissen aprított menta

1 evőkanál frissen aprított petrezselyem

2 evőkanál pesto

Elkészítése:

A szárzellert és a hagymát a megforrósított olajban 5 percig pároljuk. A fokhagymával és a csilivel ízesítjük, majd az alaplével felöntjük, és felforraljuk. A spárgát és a zöldborsót beleszórjuk, majd puhára főzzük. Közben a tésztát sós vízben puhára főzzük, és a levesbe tesszük (a levesben is megfőzhetjük). Sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt a mentával és a petrezselyemmel megszórjuk, majd belekeverjük a pestót.

A cikk teljes terjedelmében az Ízek és Érzések magazinban olvasható.

Ízek és Érzések magazin

Az aktuális tartalomból:

- 17 gyümölcsös finomság

- Könnyű ételek a karcsú vonalakért

- Mediterrán ételek zöldfűszerekkel

Keresse az újságárusoknál!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

Általában derült vagy gyengén felhős idő lesz, de kisebb körzetekben erősen felhős is lehet az ég. Helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. A déli szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul, de a hidegre hajlamos északkeleti helyeken és a Duna-Tisza közén hidegebb is lehet. Fronthatás várhatóan nem okoz napközben kellemetlenséget, a frontérzékenyek tünetei így várhatóan tovább enyhülnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra