Ha azt sem tudja, hol áll a feje

Ha mindig rohan, mégis mindig késésben van, valószínűleg rosszul szervezi meg a napját. Leírtunk néhány trükköt, ezek segítségével jobban be tudja osztani az idejét, sőt még a pihenésre is marad valamennyi.

Az utóbbi húsz évben állítólag annyira felgyorsult az életvitelünk, hogy agyunknak minden évben 23 százalékkal több adatot kell befogadnia. Ebben az áradatban nem könnyű beosztani a rohanó időt, emiatt egyre többet hibázunk, az egyre több stresszhatás könnyen komolyabb pszichés betegségekhez, kiégéshez is vezethet.

1. Készítsen tervet rövid és hosszú távra!

A tervezés arra ösztönzi az agyat, hogy hatékony és kreatív megoldásokat találjon. Ha sorra vesszük a teendők listáját, azzal azt üzenjük a tudatalattinak, hogy máris kezdjen el foglalkozni ezekkel az ügyekkel. Így már kész tervei lesznek a megoldásra, mire elérkezik a feladat ideje. A tervezés során azt is döntse el, mennyi időt szán az egyes tevékenységekre, és tartsa is ehhez magát.

<img src="http://media.50plusz.hu/cikkek/main/37/7937/haaztsemtudja01_nagy.jpg" alt="" />2. Egyszerre intézze el, amit lehet!

Gondolja végig, hol, milyen tennivalók várják, és egy füst alatt intézzen el több dolgot. Felesleges háromnaponta postára vagy bankba járni, a csekkeket és az utalásokat is gyűjtse össze! A legtöbb banknál már internetes számlaelérést is igénybe vehet, így otthonról, sorállás nélkül is elintézheti az átutalásokat, illetve a csekkek befizetését.

3. Törődjön magával is!

A túlhajszoltság egy idő után nemcsak koncentrálóképességét és a munkavégzés minőségét rontja! Egészsége is megsínyli a feszített tempót, ami akár kiégéshez is vezethet. Mindennap legalább egy órát töltsön a szabadban: sétáljon, sportoljon, olvasson, meditáljon!

4. Munka és szórakozás

Ha több kötelező feladatot próbál párhuzamosan levezényelni, könnyen szétaprózódhat a figyelme, és ez a munka minőségének rovására is mehet. Vannak azonban olyan tevékenységek, melyek kevesebb koncentrációt igényelnek, mégis muszáj őket elvégezni. Ezek mellett nyugodtan szórakozhat is, így feltöltődik. Például az orvosi váróban, a buszon hazafelé olvasson, jegyzeteljen, tervezzen; vasalás vagy főzés közben pedig nézhet tévét vagy megbeszélheti a családdal az aktuális ügyeket.

5. Kérjen segítséget!

Értékelje ki és rendszeresen gondolja újra időbeosztási stratégiáját! Hétről hétre figyelje meg, mivel pazarolt időt. Gondosan mérlegelje, hogy képes-e elvégezni az elvállalt feladatokat. Ha saját erőfeszítése nem lesz elég, kérje meg a család többi tagját, hogy segítsenek.

6. Alakítson ki napi rutint!

A megszokott biztos teendők stabilitást, keretet adnak a napnak, így könnyebben megy az időbeosztás is. Igyekezzen mindennap ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni, így arra is nagyobb az esély, hogy kipiheni magát. Fáradtan, kialvatlanul nagyobb a veszélye annak, hogy elúszik az ideje.

7. Emlékeztesse magát!

Ha kell, az ajtóra, a monitorra vagy a fürdőszobatükörre ragasztott kis cetlikkel figyelmeztesse magát a legfontosabb feladatokra, így biztosan nem fog kihagyni semmit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra