Prosztatarák: hitek és tévhitek

Minden hatodik férfi él azzal a nyomasztó tudattal, hogy prosztatarákja van. Még több a prosztatatrákról és annak kezeléséről alkotott téves hiedelmekkel. Segítünk elválasztani egymástól a mítoszokat és a valóságot.

1. állítás: mivel ez a rákfajta lassan terjed, a legjobb lehetőség, ha gyakori ellenőrzés mellett várunk a műtéttel.

Tévedés! Régebben valóban ezt ajánlották a legtöbb férfinak, de manapság már csak az igen idős, egyéb komoly egészségügyi problémákkal küzdő betegeknek javasolják, és közülük is csak azoknak, akiknél a kór korai stádiumú, lassan terjedő változatát állapították meg. Az ő esetükben ugyanis előfordulhat, hogy egyéb egészségügyi problémáik miatt még azelőtt életüket vesztik, hogy a prosztatarák elhatalmasodna. A legtöbb férfinak viszont ma már műtétet, sugár-, hormonterápiát javasolnak az orvosok. A betegség kezelésének modern módszerei sokkal hatékonyabbak, mint a korábbiak, és kevésbé valószínű, hogy komoly mellékhatásokat okozzanak. Így a kezelés jótékony hatásai sokkal jelentősebbek, mint a vele járó kockázat.

2. állítás: a műtét mindig impotenciát vagy inkontinenciát okoz.

Tévedés! Az orvosok a legtöbb e betegséggel küzdő férfinak műtétet, sugár- vagy hormonterápiát javasolnak. A mai kezelések sokkal ritkábban okoznak súlyos mellékhatásokat, mint a korábbiak, ezért jó hatásaik sokszorosan felülmúlják a kockázatukat.

3. állítás: léteznek olyan vizsgálatok, amelyek eldönthetik, mekkora a kiújulás veszélye.

Igaz! Az úgynevezett Gleason-féle osztályozás, amely a rákos sejtek mikroszkópos képének értékelésén alapul, elárulja a rák terjedésének valószínűségét. A pontszám 2-től 10-ig terjed, minél magasabb, annál agresszívabb a rák, és annál valószínűbb, hogy terjedni fog. Az úgynevezett PSA-teszt pedig egy speciális fehérje szintjét méri. Ha ez a szint emelkedni kezd a kezelés után, az annak a jele, hogy a betegség visszatérhet.

4. állítás: vannak olyan gyógyszerek, amelyek lelassíthatják az előrehaladott prosztatarák terjedését.

Igaz! A prosztatarák legtöbb fajtájának férfi nemi hormonokra, például tesztoszteronra van szükség a növekedéshez és az áttétképzéshez. Hormonkezeléssel lelassítható a tumor növekedése, mivel a terápia elvágja a férfi nemi hormonok utánpótlását azzal, hogy a hatásuk ellenében hat. Ezt a kezelési módot gyakran használják az áttétes prosztatarák esetében. Egy idő után azonban a hormonok hatástalanná válhatnak, így a betegnek alternatív hormonális gyógyszerekre vagy kemoterápiára van szüksége. A kutatók a prosztatarák kordában tartásának egyéb módjait is keresik. Egy kísérleti gyógyszer például az eddigi vizsgálatok szerint növeli az áttétes prosztatarákban szenvedők túlélési esélyeit.

5. állítás: a legtöbb prosztatarákos férfi előbb-utóbb belehal a betegségbe.

Tévedés! A statisztikák szerint hatból egy férfinél élete során prosztatarákot fedeznek fel, de csak 34-ből egy hal bele a betegségbe. A legtöbb prosztatarákkal diagnosztizált férfi egyéb okból hal meg, idős korában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra