Zöldséget a tavaszi asztalra!

Az általános megújulás hangulatában talán az új ételek kipróbálására is nagyobb lesz a hajlandóság a családi asztal körül. Receptjeink természetesen gazdagíthatók, változtathatók fantázia, ízlés és persze a zöldséges aktuális kínálata szerint.

Már a piaci séta is más most, mint akár csak néhány hete. Szépen, rendre érkeznek majd a zsenge idei zöldségek, csak győzzük kielégíteni velük a család csillapíthatatlan vitaminéhségét, vágyát a friss, végre fényt és meleget ígérő ízek után!

Tavaszi zöldségleves

Hozzávalók:

1/4 kg zöldborsó, 2-3 burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 szál zsenge sárgarépa és fehérrépa, 1-1 paprika, paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek. olaj, só, bors, fűszerek ízlés szerint, zsenge karalábé, karfiol, zeller.

Elkészítése:

A borsót, a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a petrezselyemzöldet, a karalábét, a karfiolt, zellert kockázva kicsit megpárolom az olajon, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket, beleteszem a maradék hozzávalókat, fedő nélkül puhára főzöm. Grízgaluskával tálalom.

Tavaszi csirketál

Hozzávalók:

1 csirke (egykilós), 4 zsenge karalábé, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, csipetnyi cukor, 2-3 ek. liszt, só és őrölt fehérbors.

Elkészítése:

A megtisztított csirkét megmosom, feldarabolom, a darabokat megsózom, majd lisztbe mártom. A felforrósított vajon a húsdarabok mindkét oldalát jól átsütöm. Melléteszem a meghámozott, kis kockákra vágott karalábét. Rászórom a borsot és egy csokor finomra vágott petrezselyemzöldet. Megsózom, rálocsolom a tejszínt, és az edényt lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom. 45 percig párolom, majd a fedőt levéve pár percig pirítom. Végül rászórom a maradék apróra vágott petrezselyemzöldet.

Uborkaital

Hozzávalók:

1 nagy kígyóuborka (40 dkg), 2 kivi, 4 szál tárkony, 6 narancs, 2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál méz.

Elkészítése:

Az uborkát meghámozom, kettévágom, kikaparom a magját, és húsát kockákra vágom. A kivit vékonyan meghámozom, négy szép szeletet vágok belőle, ezt félreteszem a díszítéshez, a többit kockákra aprítom. A tárkonyt megmosom, minden szár hegyén hagyok néhány levelet a díszítéshez, a többit letépkedem, és apróra vágom. A narancsokat levét kicsavarom. Az uborkát, a kivit, a tárkonyt, a narancslevet, a citromlevet, a mézet, csipet sót turmixban jól összekeverem. Poharakba adagolva a kiviszeletekkel, tárkonyszállal díszítem.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra