Régi gyógymód a ma emberének

Könnyebben megelőzhetjük a betegségeket, ha sikerül egészséges bioritmust kialakítanunk, amely energikus hétköznapokat garantál számunkra. Kneipp tanácsait követve megteremthetjük az egyensúlyt.

Sebastian Kneipp dél-németországi szerzetes korát megelőzve ismerte fel, hogy a testet és a lelket csak egységében lehet gyógyítani. A XIX. században kidolgozott egészségmegőrző programjának alapelvei ma is sikerrel alkalmazhatók.

Az európai wellness megteremtőjeként azt vallotta, hogy mindazzal, amire egészségünk megőrzéséhez szükségünk van, a természet bőségesen megajándékozott bennünket. A nevével fémjelzett gyógyító elvek alkalmazása új energiákat szabadít fel, és visszavezet minket természetes bioritmusunkhoz. Ismerkedjünk meg gyógyító rendszerének alappilléreivel.

1. Merítsünk a vízből egészséget!

Vízterápiájával a hideg és a meleg vízsugár váltogatásának jótékony hatását aknázta ki. Szervezetünk a hideg vizes kezelések hatására ellenállóbbá válik, csökken az érfalak elmeszesedésének kockázata, a gyakran lelki okokra visszavezethető hideg végtagok problémája, javul a stressztűrés.

Ha úgy érezzük, már csak egy jó erős kávéval kerülhetünk jobb energiaállapotba, jöhet a térdlocsolás! Meleg vízsugárral (36-38 fok) kezdjük a jobb láb ujjaitól, a sarkon át a térdhajlatig vezetve. Itt időzzünk el néhány másodpercig, majd a vádli belső oldalán vezessük vissza a sarkunkhoz. Következhet a bal láb, majd a 20 másodperces hideg vizes (10-15 fok) szakasz és az egész megismétlése.

A szintén hideg-meleg vizes Kneipp taposó-medencével a legtöbb wellness-szállodában találkozhatunk már. A kavicstaposás a reflexzónáinkon keresztül hat belső szerveink működésére.

2. Hívjuk segítségül a gyógynövényeket!

Kneipp édesanyja ismert füvesasszony volt, nem csoda, hogy a kis Sebastian is érdeklődéssel fordult a fitoterápia felé. A hagyományos Kneipp-kúra talán legérdekesebb kelléke a felmelegített, szénával és kézzel válogatott gyógynövényekkel tömött zsák, amelyet általában víz felett gőzölnek, és hajnalban helyeznek rá a kezelt testfelületre. A szénazsákra borogatás kerül, hiszen a párás meleg fokozza a hatást. Sikerrel alkalmazható gyomor- és bélrendszeri panaszokra, nőgyógyászati és urológiai problémákra és izommerevségre is.

3. Válogassuk meg, mit eszünk!

Kneipp szerint a túlsúly "kínzó teher, amelyet állandóan magunkon kell viselnünk", éppen ezért arra int, hogy egészséges, tápláló és könnyen emészthető ételek közül válogassunk. Kevés húst és zsiradékot fogyasszunk, kerüljük a cukros ételeket és az alkoholt. A szervezetet megújulásához hozzájárul, ha sok friss gyümölcsöt és zöldséget, salátát, tej- és teljes kiőrlésű terméket fogyasztunk, amelyek arról is gondoskodnak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ne feledkezzünk meg a napi 2 literes folyadékbevitelről sem.

4. Mozogjunk a vitalitásért!

A program része a szív- és keringési rendszer fejlődését elősegítő aerob tréning. A szerzetes a kerékpározást, a kocogást és a lendületes sétát ajánlotta a maga idejében. Lehetőség szerint a friss levegőn sportoljunk, és fordítsunk figyelmet hát- és hasizmaink erősítésének is. Ő maga szívesen tett mezítlábas sétákat a szabadban, különösen a harmatos, reggeli fűben.

5. Tegyünk rendet a lelkünkben!

Ez a pillér – amelyet Kneipp rendterápiának nevezett el – kiemelten fontos, hiszen ha a lelkünkben zűrzavar van, könnyen kizökkenünk egészséges biológiai ritmusunkból. Szenteljünk hát időt olyan módszerek megismerésének, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki stabilitás fenntartásához (például autogén tréning, jóga, csi-kung, Alexander-technika). Figyeljünk az ébrenlét és az alvás, az aktivitás és a pihenés helyes ritmusára! Hogy mindez miért fontos? Ahogy Kneipp fogalmazott: "csak akkor lehet a testet gyógyítani, ha előtte megoldjuk a lelki gondjainkat".

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség márciusi számában

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra