Új íz a konyhánkban: édeskömény

A zölségespolcokon egyre gyakoribb édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé, változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványisó-, C-vitamin- és karotintartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható.

Az édesköményt más néven ánizskapornak is hívják ánizsmaghoz hasonló, erős aromája miatt. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Gumójának felhasználásával előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például a halételek mellé. A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, likőrök ízesítésére használják. Gyógyhatása is ismert: az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer.

Serpenyőben pirított édeskömény húsos szalonnával

<i>Hozzávalók:</i>

két közepes méretű édesköménygumó, négy szelet húsos szalonna, 4 dkg vaj, két ek. cukor, fél citrom reszelt héja, fél csokor petrezselyem felaprítva, 1,5 dl alaplé, só, bors.

<i>Elkészítése:</i>

Az édesköményt megmosom, zöld részét levágom, majd közepesen vastag szeletekre szelem. Serpenyőben zsírjára sütöm a szalonnát, kis tálkában félreteszem. Ugyanebben az edényben megolvasztom a vajat és a cukrot, enyhén karamellizálom. Ebbe teszem bele az édesköményt, és néhány percig pirítom, amíg aranybarna színt nem kap. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, hozzáadom a reszelt citromhéjat, és lassan párolom fedő alatt, míg meg nem puhul. Tálaláskor megszórom aprított friss petrezselyemmel, és feladom mellé a kisütött szalonnaszeleteket.

Édesköményleves

<i>Hozzávalók:</i>

egy nagyobb édeskömény, 4 dkg vaj, 1 dl tejszín, só, bors.

<i>Elkészítése:</i>

Feldarabolom az édesköményt, a levelét félreteszem, mert tálaláskor jól fog majd mutatni díszítésként. Közepes lábosban vajon megpárolom a darabokat, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje őket. Sózom, borsozom, negyedóra alatt puhára főzöm. Ha megfőtt az édeskömény, összeturmixolom, majd hozzá adom a tejszínt, és egyszer felforralom, ha szükséges, sózom, borsozom újra. Tálaláskor megszórom az apróra vágott ánizsos levélkékkel.

Csőben sült édeskömény

<i>Hozzávalók:</i>

két nagyobb édeskömény, 2 dl tejszín, egy ek. liszt, 5 dkg parmezán sajt durvára reszelve, frissen őrölt szerecsendió, só.

<i>Elkészítése:</i>

Az édesköménygumókat cikkelyekre vágom, fogpiszkálóval átszúrom, hogy ne essenek szét főzés közben. Kisebb lábasban 10-12 perc alatt majdnem puhára főzöm őket. Alaposan lecsöpögtetem. Közben felforralom a tejszínt, belekeverem a liszt és a sajt nagy részét, szerecsendióval és sóval ízesítem. Hőálló tálba teszem az édesköményszeleteket, eltávolítom a fogpiszkálót. Ráöntöm a tejszínt, és mehet is a 200 ºC-ra előmelegített sütőbe, ahol (légkeveréssel) 15-20 percig sütöm. Tálaláskor megszórom a maradék parmezánnal. Köretként, előételként is tálalható.

Narancsos édeskömény-saláta

<i>Hozzávalók:</i>

két nagyobb narancs, két közepes édeskömény, egy nagyobb fej lila hagyma.

A narancsos öntethez: egy rész olívaolaj, egy rész frissen facsart narancslé, pár csepp valódi balzsamecet, só, frissen tört fekete bors.

<i>Elkészítése:</i>

Az édesköménygumókat vékony szeletekre vágom. A narancsokat megpucolom, gerezdekre szedem, és eltávolítom a gerezdeket elválasztó hártyákat (fél narancsot elteszek az öntethez). A lila hagymát meghámozom, és nagyon vékonyra szeletelem. Az öntethez: a balzsamecettel elkevert narancslében feloldom a sót, hozzáadom a borsot, és folyamatos kevergetés közben adagolom hozzá az olívaolajat. Rögtön tányérra, salátástálkába tálalom, oly módon, hogy az édesköményszeleteket, a lila hagymát és a narancsdarabokat összekeverem, majd leöntöm az egészet a narancsos öntettel. Borsot, sót török még a tetejére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra