A test engedelmeskedik

A mentális folyamatok szerepe a gyógyulásban hasonlóan fontos lehet, mint a különböző fizikai terápiáké. Azt senki sem állítja, hogy kizárólag az elme erejével kell gyógyulni, de akarat híján bizonyítottan nehézkesebb a felépülés.

Agyunkban minden egyes kimondott szó vizuálisan is leképeződik. Vizsgálatok szerint az alma szó hallatán például az elmében is megjelenik egy alma képe, és ez minden más esetben is így történik. Az agy tulajdonképpen parancsot értelmez, majd hosszú távon megpróbálja végrehajtani, lett légyen akár megbetegítő, akár gyógyulásra felszólító. A folyamat gyakran nem tudatosul.

Ez a megfigyelés az alapja az önszuggesztiónak, melyet Emil Coué francia pszichológus alkalmazott elsőként tudományosan. Azt ajánlotta pácienseinek, álljanak a tükör elé, és átéléssel, mosolyogva ismételjék rengetegszer egymás után: "napról napra, minden szempontból egyre jobban és jobban érzem magam". Bámulatos gyógyulások következtek, majd egyre több orvos kezdte mélyrehatóan vizsgálni az elme erejét – meséli Domján András hipnoterapeuta.

Az vagy, amit mondasz

Mivel állításaink, gondolataink hatnak az agyra, képesek vagyunk akaratunkkal testi érzeteket is gerjeszteni – magyarázza a szakértő. Mosoly hatására például megnő a szerotonin és dopamin, vagyis a jókedvünkért felelős hormonok szintje a vérben. A folyamat nemcsak spontán történik meg, hanem akkor is, ha szándékosan húzzuk mosolyra a szánkat. Oda-vissza működik a hatás. A jelen idejű, pozitív állítások hasonlóan befolyásolhatják a felépülést.

De ha ennyire erős az elme ereje, miért nem gyógyul meg mindenki? "Berögzült szófordulataink, szokásaink, baljós gondolataink és félelmeink is visszatartanak attól, hogy higgyünk a változásban, ráadásul az általában magával hordozza a bizonytalanságot, amitől ősidők óta, berögzült evolúciós kódok alapján tartunk" - mondja a terapeuta.

Mivel világunkat saját gondolataink alkotják, érdekes kísérlet egy napon át felírni, miket mondunk ki, milyen érzések fogalmazódnak meg bennünk. Általában döbbenetes az eredmény. Egy amerikai szakember, Carolyn Deal egyik betege például állandó túlsúllyal küzdött. Amikor este átolvasta jegyzeteit, maga is megrökönyödött. Naponta többször is súlyával kapcsolatos önironikus megjegyzéseket tett. Kiderült, gondolatai alapos "megtisztítása" is kellett ahhoz, hogy idővel leadja a súlyfelesleget. Az orvosi kezelések kiváló kiegészítője a szuggesztiók napi alkalmazása: magunkban ismételve, papírra írva, képeken ábrázolva, munkahelyünkön vagy az otthonunkban – tanácsolja Domján András.

Jól is jöhet a betegség?

Talán furcsán hangzik, hogy a betegségnek is lehet jó oldala. Pedig az orvosok alátámasztják, hogy a kiszolgáltatott, gyenge állapothoz számtalan előnyt köthet tudatalattink. Jobban számíthatunk ilyenkor a környezet támogatására, csökkennek az elvárások, ezáltal a teljesítménykényszer is. Érdemes nagyon őszintén, egyedül végiggondolnunk, milyen rejtett előnyök gátolhatják gyógyulásunkat. Ezeket aztán új motivációkra cserélhetjük.

Így könnyebb gyógyító állításokat, pozitív szuggesztiókat befogadnunk. Képesek vagyunk magunkat tudatosan függetleníteni a megbetegítő érzésektől, visszaérő mintáktól is. Részletesen figyeljük meg azokat, és a hozzájuk kapcsolódó testi tüneteket is (például: gyomorgörcs, izzadás). Így azt üzenjük elménknek, hogy ezek nem személyiségünk részei, csupán reakcióink egy helyzetre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra