Télen jobban szomjazik a bőr

A bőr szárazsága okozza a legtöbb kozmetikai problémát. Télen sokkal nagyobb stressz éri a bőrünket, mint bármely más évszakban, de egyéb ok, például a felfokozott élettempó, a stressz is szárazzá teheti a bőrt.

Húszas éveiben az embernek még nemigen van szükség hidratáló krémekre. A 14-18 naponkénti bőrmegújulás ugyanis friss, fiatal, kellő víztartalmú új sejteket jelent. A negyvenes évektől kezdve azonban már jól látható a megújulás hatásfokának romlása. A bőr anyagcseréje, mikrokeringése, tápanyagellátása, regenerálódása alaposan lelassul.

Mitől lesz száraz?

A bőr szárazságát a külső a belső gondok egyaránt okozhatják.

Belső okok:

- helytelen táplálkozás, főleg a hamburger, chips, nutellás kenyér, ketchup, alkohol,

- A-vitamin hiánya,

- lelki problémák,

- stressz,

- képtelensége a nemet mondásra,

- öröklött hajlamok.

Külső okok:

- kozmetikumok helytelen használata,

- alkoholtartalmú szépítőszerek alkalmazása,

- a kinti hideg, a benti száraz levegő,

- az elhalt hámsejtek egyre nehezebb leválása, ami lassúbbá teszi az ápolószerek felszívódását,

- a hosszú éjszakázások,

- kevés víz fogyasztása.

A száraz is többféle lehet

Zsírhiányos - a faggyúmirigyek a normálisnál kevesebb faggyút termelnek. A bőrfelület fényes, feszül, húzódik, mimikai mozgásra szinte fáj. Nem tűri a szappanos, melegvizes mosdást, gyulladt, vörös foltos lesz a legkisebb hőmérséklet-változástól. A faggyútermelés hiányosságai miatt nem tud kialakulni az a felszíni faggyúréteg sem, amely megvédené a bőrt a különböző kórokozóktól, ezért sérülékennyé válik.

Száraz szeborreás - a bőr vízháztartásában komoly elváltozás tapasztalható azáltal, hogy a felszíni faggyúbevonat tökéletlen. Mivel nagyobb a bőr vízleadó-képessége a kelleténél, a felszíni réteg vízhiányossá válik.

Felszíni vízhiányos bőr - húzódik, viszket, gyakran hámlik. Rendszerint sápadt, gyakran fénylő. Ha a bőrünket ujjunkkal felfelé simítjuk az orrnyergünkön a homlok irányába, jellegzetes recés bőrfelületet tapinthatunk.

Mélyrétegi vízhiány - a bőr laza, "tésztás" tapintású, a mélyrétegi vízhiány hatására alakulnak ki azok a mély, állandósult barázdák, amelyeket már csak a plasztikai sebész tud kisimítani.

Segítenek a hidratálók

A bőr szomjoltói a hidratáló krémek, amelyek már nemcsak nedvességgel látják el a bőrt, hanem tápanyagokkal is. A nedvességtartalmú hatóanyagok közül az első számú favorit a néhány éve hihetetlen áttörést hozó hyaluronsav. Bőrünk húszéves korig termeli ezt a cukormolekulákból álló anyagot, amely a saját tömegének három-négyszázszorosával egyenértékű nedvességet képes megkötni. Vékony, elasztikus, légáteresztő réteget alkot a bőr felszínén, s a levegő alacsonyabb nedvességtartalma esetén is védi a felső réteget a kiszáradástól. Napjainkban szinte minden hidratáló krém tartalmaz hyaluronsavat. Bőrünkre kerülve úgy működik, mint egy akkumulátor. Hatására a bőr felszínén lévő szarurétegben keletkező rések újra összeforrnak, a bőr simává, rugalmassá válik.

A száraz és érzékeny bőrre készült kozmetikumok másik sztárja az urea, szintén az emberi szervezet egyik természetes nedvesítő faktora. A hám alsó rétegeiben megköti a vízmolekulákat, így akadályozza meg a bőr kiszáradását.

A száraz és érzékeny bőr számára fontosak a gyógyulást segítő hatóanyagok, mint amilyen a panthenol vagy az allantonin. Ezek gyorssegélyt jelentenek a bőr számára, és azonnal felszámolják szárazságát, viszketését, hámlását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra