A rák már a spájzban van!

Tudjuk, hogy ami jó, az vagy erkölcstelen, vagy hizlal, vagy káros... Sajtok, lekvárok, felvágottak és más mindennapi ételeink keveredtek gyanúba, hogy rákot okozhatnak. Ha nem mondunk is le róluk, azért nem árt az óvatosság.

Sajt - veszélyben a prosztata

Ötven év fölött nem veszélytelen passzió nagy mennyiségben zsíros sajtot fogyasztani, mert növeli a prosztata-, illetve az emlőrák kockázatát. Ennek az az oka, hogy ezeknek a sajtoknak majdnem a fele állati zsír. Igaz ugyanakkor, hogy étrendünkben mindennap kell lennie tejterméknek, többfélének is, de az legyen inkább zsírszegény tej, túró, joghurt. Zsíros sajtból ne együnk többet napi öt dekánál.

Lekvárok és más édességek

Egy 2006-ban publikált tanulmány szerint a túl sok cukros étel (lekvárok, szörpök) fogyasztása kapcsolatba hozható a hasnyálmirigyrák kialakulásával. Egy másik, ötezer nő részvételével elvégzett vizsgálat szerint 12 százalékkal megnő a mellrák kockázata azoknál akik rendszeresen fogyasztanak fagylaltot, csokoládét, mézet. Szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy a közönséges répa-, illetve nádcukor nem jelent fenyegetést, ellentétben az ilyen ételek édesítésére iparilag használt glükóz-fruktóz sziruppal, amely igenis komolyan megterheli a hasnyálmirigyet és a májat is.

Vörös húsok

Egy 2005-ös tanulmány szerint a nagy mennyiségben fogyasztott marha-, birka- és sertéshús megemeli a vastagbél- és végbélrák veszélyét. Ennek oka legalább részben e húsok magas állatizsír-tartalma a szakértők szerint. Hetente legfeljebb egyszer együnk ilyen húst, különben inkább a csirkét és a halat részesítsük előnyben.

Tartós felvágottak

A füstölt kolbászok, szalámik, bacon, szalonna egytől egyig kapcsolatba hozhatók a rákkockázat növekedésével. Ezért főként a tartósítószerek, például a nitrites és nitrátos sók tehetők felelőssé. Itt kellene említeni a füstölést is, de ipari méretekben már nemigen tartósítanak hagyományos füstöléssel, a jellegzetes ízt nem rákkeltő aroma hozzákeverésével érik el. Hetente legfeljebb egyszer fogyasszunk ilyen felvágottakat.

Óvatosan a grillezéssel

A szabd tűzön grillezett húsok bőven kapnak füstöt, fogyasztásukkal igen mérgező policiklusos aromás szénhidrogéneket juttatunk szervezetünkbe. Ezek szájüregi rákkal, hasnyálmirigyrákkal, prosztatarákkal fenyegetnek. Egy-két hangulatos nyári grillparti persze belefér, de nem több.

Alkoholt is csak mértékkel

Az alkohol a szervezetben bizonyítottan rákkeltő acetaldehiddé alakul át. Ez a súlyosan mérgező anyag teljes hosszában közvetlenül támadja a tápcsatorna felületét, és bárhol rákot válthat ki, a szájüregtől a végbélig, vagy akár a májban, ahová a véráram elszállítja. A károsító hatás nem függ attól, hogy milyen alkoholos italt iszunk, hanem csakis az elfogyasztott alkohol mennyiségétől. Férfiaknak két deci, nőknek egy deci bornak megfelelő alkoholmennyiségnél többet nem lenne szabad meginniuk egy napon.

Sült krumpli és társai

A forró olaj és a hasábburgonya találkozásakor rákkeltő és mérgező anyagok keletkeznek. És ez nemcsak a krumpli esetében igaz, hanem többé-kevésbé mindenre, amit fritőzben, bő zsiradékban szoktunk sütni. Az csak a ráadás, hogy "takarékosan" többször is felhasználjuk ugyanazt az olajat. Aki tart a gyomor- vagy a veseráktól, ne tegye ezt, és hetente akkor is legfeljebb egyszer egyen ilyen módon készült ételt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra