A-tól Z-ig a csokoládéról

A kakaóbab eredeti formájában élvezhetetlen, a csokoládé jellegzetes íze az erjesztés, szárítás és pörkölés után jelenik meg. A végtermék finom, jókedvre derít, és még az öregedést is lassítja.

Allergia

Ritka a csokoládé- vagy kakaóallergia. A kakaón kívül a csokoládé tartalmaz még cukrot, tejet, szóját, lecitint, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket, nyomokban mogyorót is: az allergia nagy valószínűség szerint e kiegészítők rovására írható. A tünetek lehetnek: fejfájás, gyomorégés, viszketés, kiütések, hányás, hasmenés és légszomj. Amennyiben ezek előfordulását észleli, érdemes allergológus szakorvost felkeresni: egyszerű bőrteszt és vérvizsgálat segítségével az okok könnyen feltárhatók.

Cukor

A csokoládé magas szénhidráttartalma tény: a teljes tömeg 36-55 százaléka finomított cukor. Rendszeres fogyasztása gyengíti az immunrendszert, megbontja a bélflóra egyensúlyát, így melegágya lehet a gombás betegségeknek. Az ilyen mennyiségű cukor lebontása táplálkozáskutató szakemberek szerint vitamin- és ásványianyag-veszteséggel járhat (B1-vitamin, kalcium).

Függőség

A csokoládéfüggők napi több alkalommal majszolják a csokoládét, akár megvonási tüneteket is produkálnak. Az édesség a boldogsághormon által kiváltott kellemes érzéshez hasonló hangulatba ringatja fogyasztóit. A függőséget többek között az eufóriát kiváltó cannabinoid nevű anyag okozza. Egy gramm csokiban több mint 7 mikrogrammnyi mutatható ki, ez elég ahhoz, hogy függőséget alakítson ki. A tiramin és fenil-etilamin a hangulat szabályozásában vesz részt, hiányukban depressziós tünetek lépnek fel. A csoki koffeintartalma igen alacsony, élénkítő hatásáért a szintén serkentő hatású, nagyobb mennyiségű teobromin lehet a felelős.

Ízélmény

Az összetevők és adalékanyagok aránya szabja meg a csokoládé jellegét. Megkülönböztetünk táblás, üreges, ét- és tejcsokoládét. Mind az étcsokoládé, mind a tejcsokoládé lehet ízesített, illetve dúsított. Dúsításra általában mogyorót, mandulát, mazsolát, aszalt gyümölcsöket, ízesítésre például vaníliát, kávéőrleményt használnak. A töltött csokoládék tölteléke lehet többek közt fondant (elkrémesített cukor), nugát (pörkölt mogyoró, cukor és kakaóvaj elegye). A csokoládék többségében 30 százalék a kakaótartalom, míg egy minőségi csokoládéban ez az érték akár 50-70 százalék is lehet.

Koleszterin

A tejet nem tartalmazó csokiban egyáltalán nincs koleszterin, de a 100 gramm tejcsokoládéban lévő 30 mg sem mondható soknak. Az étcsokoládé kevesebb fehérjét, viszont kicsivel több szénhidrátot és zsírt tartalmaz, mint a tejjel gazdagított.

Polifenolok

A csokoládéban található polifenol vegyületek óvják az erek épségét, ezáltal hozzájárulnak a trombózis, az érelmeszesedés kockázatának csökkentéséhez, de állítólag a magas vérnyomást is mérséklik. Ezek az antioxidánsok gátolják a sejthártyákat és a biológiai molekulákat károsító szabadgyökök képződését, és vélhetően immunszabályozó hatásuk is van. Meglehetősen érzékenyek viszont az előállítás során őket érő vegyi és hőhatásra, a gyártás során bekövetkező veszteségekről pedig nincs pontos információ.

Szépség

A szépségipar már felfedezte magának, hogy a csokoládés pakolás látványosan javítja a bőr minőségét, ezért különféle szépségápolási termékek alapanyagául választja a kakaóvajat. Hidratálja és feszesíti, egyúttal bársonyosan simává teszi a bőrt, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, és üdítően hat a lélekre. Jótékony hatással van a nők esküdt ellenségére, a narancsbőrre is. A csoki antioxidáns hatású, így gátolja a sejtek károsodását, és megvédi a bőrt a környezeti ártalmaktól, valamint az öregedést is lassítja.

Túlsúly

A csokoládé energiaértéke átlagosan 575 kcal 100 grammban, s ennek mintegy 54 százaléka zsírból, 38 százaléka pedig szénhidrátból származik. Kétszer annyi, mint az azonos mennyiségű szénhidráté vagy fehérjéé. Ez egy átlagos napi energiaigény 25-30 százaléka. Kiegyensúlyozott étrend mellett azonban egy-egy szelet csokoládé biztosan nem vezet elhízásra. Ezt támasztják alá azok a megfigyelések is, amelyek szerint nem volt különbség az elhízottak és a soványak csokoládéfogyasztása között.

Vitaminok

A csokoládé íze és zamata a benne levő mintegy négyszáz aromaanyagnak köszönhető. Emellett ásványi anyagokat tartalmaz: káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, valamint A-, B-, B2-vitamint. A dúsításra használt olajos magvakban számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost van.

Wellness

A wellness-központok és kozmetikák szolgáltatásai között szinte mindenütt megtaláljuk a csokoládémasszázst. A csokoládét felmelegítik szoba-hőmérsékletűre, és óvatosan rácsorgatják a testre. Más helyeken a csokit a test, illetve a masszőr tenyerének melege olvasztja fel. Finom illata segít relaxálni, és mellékhatásként boldogsághormonok szabadulnak fel, ez felér egy valódi antistressz kezeléssel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra