Stresszmentes karácsonyt!

Ha időben elkezdjük a testi-lelki felkészülést, nem kell az utolsó pillanatban rohangálnunk az ajándékokért, zsonglőrködnünk a konyhában, miközben csomagolunk, fát díszítünk, és az őrület határára sodródunk.

Sok családban rányomja bélyegét a teljesítménykényszer a karácsonyra: minél nagyobb, drágább ajándékot venni, akár hitelekbe verni magunkat, miközben minden csillog-villog, és a roskadozik ünnepi asztal! A karácsony felér egy ultramaratonnal, és éppen a lényegét vesztette el: azt, hogy békében együtt legyen a család.

Szenteste helyett ajtócsapkodás

Legtöbbször a nők azok a családban, akik szinte teljesíthetetlen terveket tűznek ki maguk elé az ünnepek idején, ám ennek csupán annyi az eredménye, hogy holtfáradtan, feszülten esnek be szenteste a fa alá. Faragó Melinda pszichológus szerint az a legfőbb probléma, hogy mindenáron megpróbáljuk a családi mintákat követni: ha az édesanyánk otthon sütötte a bejglit gyerekkorunkban, akkor mi sem vesszük cukrászdában. A reklámokban azt látjuk, hogy karácsonykor minden tökéletes, ám miközben mindent megteszünk, hogy ez így legyen, mindenkivel összeveszünk, értelmetlen stressznek tesszük ki magunkat. Ha pedig a családanyák feszültek, akkor az átragad az egész családra, a szenteste ajtócsapkodásba torkollik.

De miért éppen a gyertyagyújtáskor csapódik le a feszültség? "Karácsonyig mindenki őrült rohanásban van, és amikor végre megszűnik a feszültség, akkor robban a bomba" – írja le a helyzetet Faragó Melinda. Furcsának tűnhet a párhuzam, de ez ugyanaz a történet, mint amikor valaki elképesztően túl van terhelve a munkahelyén, majd amikor elmegy nyaralni, és végre lazíthatna, szívinfarktust kap...

Feszültségoldó tippek

Igyekezzünk hamarabb megvenni az ajándékokat, és csomagoljuk is be. Ne vállaljuk túl magunkat a családlátogatással se! Ne autózással, vonatozással teljen az ünnep. Válasszunk olyan ételeket, amelyeknek gyorsabb és könnyebb az elkészítése, mint a hagyományos, ünnepi fogásoknak.

Egy levendulás fürdő csodákra képes! Nemcsak jólesik egy hideg nap végén, de megnyugtatja az idegeket is!

A lakás díszítésébe vonjuk be a családot! Készítsünk listát a teendőkről! Amikor elkészülünk egy-egy feladattal, pipáljuk ki. Megnyugtató érzés, ahogyan gyűlnek a pipák! Ha ügyesen beosztjuk a feladatokat, nem kell az utolsó percig folyamatosan lótni-futni.

4 hét karácsonyig

- Kezdődhet az ablakpucolás! Ha a négy hétre elosztjuk az ablakokat, nem kell egy egész hétvégét ezzel töltenünk, hogy sikálunk, majd utána szenvedni a hát- és vállfájástól.

- Szerezzük be az adventi koszorút. Ha nem szeretnénk erre költeni, egy régi tálcára tegyünk faágakat, gyertyákat, és díszítsük fagyönggyel, tobozokkal, karácsonyfadíszekkel.

- Készítsünk listát, hogy kinek milyen ajándékot vásárolnánk. Érdemes körbenézni az interneten, mert így megspórolhatjuk a tolongást a bevásárlóközpontokban.

- Advent első hetében már elkészülhet a külső díszítés.

3 hét karácsonyig

- Jelentkezzünk be a kozmetikushoz, fodrászhoz! (Ha még nem késő...)

- Nézzük át a kamrát, mérjük fel, mit kell még beszereznünk. Ne feledkezzünk meg a gyertyákról, szalvétáról, csomagolópapírról se!

- Találjuk ki a menüsort, és vásároljuk meg a hosszan eltartható élelmiszereket, hogy az ünnep előtt már csak a romlandó árukért kelljen bemerészkednünk a tömött hipermarketekbe.

2 hét karácsonyig

- Ellenőrizzük a karácsonyfaégőket. Ne feledkezzünk meg a csillagszóróról sem!

- Vegyük meg a képeslapokat, és küldjük el a rokonoknak, barátoknak. Ha idejében feladjuk, akár Nagykarácsonyon keresztül is megérkezhet az üdvözlet.

- Nézzünk ki a karácsonyfavásárba, ha a fenyőt az ünnepig kint tudjuk tartani. (Ha lehet, válasszunk olyan árust, aki be is faragja a talpba a fát, mert komoly veszekedés forrása lehet, ha a ház urának meggyűlik a baja a kisbaltával.)

1 hét karácsonyig

- Készülhet a mézeskalács, karácsonyi kenyér! Ezeknek még jót is tesz, ha néhány napig érnek fogyasztás előtt.

- Hétvégén csináljunk egy alaposabb nagytakarítást, így az ünnep előestéjére csak egy gyors porszívózás és felmosás marad.

- Gondoljuk ki, ki mit fog viselni szenteste! Készítsük elő, mossuk és vasaljuk ki a ruhákat! Ugyanígy nézzük át a terítőket, asztalkendőket is!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

A még felhősebb tájakon is csökken a felhőzet, a záporok megszűnnek. A déli szél többnyire mérsékelt marad. Késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás várhatóan nem okoz napközben kellemetlenséget, a frontérzékenyek tünetei így várhatóan tovább enyhülnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra