Tésztaválasztó

Ha tésztát vásárol, ne csak az lebegjen a szeme előtt, hogy milyen finomságot fog varázsolni belőle: gondolja végig azt is, hogy milyen élettani hatások alapján választja ki a megfelelőt.

Aki fogyókúrázik, esetleg cukorbeteg, vegye figyelembe, mennyire emeli a tészta a vércukorszintet, milyen mértékben szívódik fel a benne lévő keményítő, mekkora a tészta energiatartalma. Aki érzékeny a tojásra, magas a koleszterinszintje, ügyeljen arra, hogy tojás nélküli tésztát vegyen. A vegetáriánusok számára fontos információ, hogy komplett fehérjeforrásnak számít-e a választott tészta.

És még sorolhatnánk a sokféle nézőpontot. Ezzel az összeállítással szeretnénk segíteni a választásban. Először is: miből áll a tészta?

Gabona

Alapanyaga Európában búza vagy durumbúza, a Távol-Keleten rizs vagy szója. A gabonamagvak jellemzője a magas keményítő- és rosttartalom. Fontos, de nem komplett fehérjeforrások (azaz nincs meg bennük minden olyan aminosav, amelyre szervezetünknek szüksége van az egészség megőrzéséhez), de zsiradéktartalmuk csekély. Jelentős mennyiségű káliumot, foszfort, magnéziumot tartalmaznak, és több B-vitamin is megtalálható bennük. Élelmirost-tartalmukkal hozzájárulnak a napi ajánlott rostbevitelhez.

A gabonaszemek a feldolgozás (őrlés, hántolás) során veszíthetnek értékükből. Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez, akkor a késztermékben az eredetihez képest csökkenhet a vitamin- és ásványianyag-tartalom (ez jelentős különbség a teljes kiőrlésű és a finomított lisztek között). Azonkívül minél kisebb a szemcseméret és a korpamennyiség, annál jobban emeli a vércukorszintet.

A durumtésztát a mediterrán térségben őshonos durumbúzából állítják elő. A durumbúza gazdagabb fehérjében, mint a búza, és jóval rugalmasabb is annál, akár tojás hozzáadása nélkül is készíthető belőle tészta, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a búzalisztből készített tészták, mert keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel.

Szintén kiváló hatású a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta (vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdagabb), bár sötét színe miatt nem sokan próbálják ki, pedig ugyanolyan ízletes, mint a durum- vagy a tojásos tészták.

Ma már sok helyen megtalálhatók a "színes" tészták is, ezek természetes alapanyagok hozzáadásával kapják színüket, például spenóttal keverve zöld, paradicsommal piros tésztát kapunk. Bónuszként a felhasznált zöldségek sok egészséges tulajdonságával gazdagodik a tészta.

Tojás

A lisztet vízzel gyúrják tésztává. A búzából készült tésztához szinte mindig adnak tojást. Két-, négy- és nyolctojásos tészták vannak forgalomban, leggyakrabban a négytojásos tésztát fogyasztjuk. A durumbúzából szinte mindig tojás nélkül készül a tészta. De kapható tojásfehérjével készülő durumtészta is: nem tartalmazza a tojássárgájában előforduló koleszterint, az értékes tojásfehérje mégis kiegészíti a tészta nem komplett fehérjetartalmát.

Más és más helyet foglal el a tészta a különböző étrendekben. De szinte mindegyiknek értékes eleme lehet, ha körültekintően választ a háziasszony.

Energiaszegény étrend

Nem kell kizárni a tésztát az energiaszegény étrendből, de ügyelni kell mind a mennyiségére, mind a gyakoriságára, hiszen energiatartalma nem elhanyagolható. 5 dkg száraztészta – fajtától függően – 175-196 kalóriát tartalmaz. Jobb, ha kedvezőbb felszívódása és glikémiás indexe miatt durumtésztát választunk.

Cukorbetegek étrendje

Cukorbetegeknek fontos információ, hogy a tészták ajánlott adagja számukra 5 dkg (szárazon mérve), és ez – tésztától függően – 35-37 gramm szénhidrátot tartalmaz. A tészták vércukorszint-emelő hatása miatt előnyösebb a durumtészta.

Vegetáriánus étrend

Fontos a komplett fehérjebevitel, ezért jó választás a tojásos száraztészta vagy a tojásfehérjével kiegészített durumtészta is.

Koleszterinszegény étrend

A koleszterin a tojássárgájában található, ezért mind a tojásmentes, mind a tojásfehérjével kiegészített durumtészta megfelelő.

Tojásérzékenység, tojásallergia esetén

A tojásmentes durumtészta a jó választás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra