Betegség helyett immunerősítés!

Statisztikai tény, hogy leggyakrabban influenza és megfázás miatt megyünk orvoshoz. Pedig nem feltétlenül kell ilyenkor heteket töltenünk az ágyban, az immunrendszer csúcsra járatásával ez ugyanis a legtöbb esetben kiküszöbölhető!

Ősztől tavaszig minden körülmény adott ahhoz, hogy ágynak essünk: a kórokozók ilyenkor tarolnak, hála az alacsony hőmérsékletnek és a magas páratartalomnak, a kevés mozgásnak, a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb, kevéssé változatos táplálkozásnak, illetve a napfény hiányának. Ilyenkor érdemes fokoznunk immunrendszerünk munkáját, hiszen az ismert felső légúti megbetegedések jobbára megelőzhetők, illetve megacélozott védelem segítségével lerövidíthető a betegségek lefolyása. Nem elég a rendszeres kézmosás, influenza esetén pedig a védőoltás, az életmód és a táplálkozás reformja is segít távol tartani a kórokozók támadásait! Mit tehetünk?

Réteges öltözködés

A torokfájást és felső légúti hurutot okozó vírusok, majd a szövődményekért felelős baktériumok elleni védelmet nem feltétlenül a magunkra aggatott pulóverek száma befolyásolja. Hiszen, ha közben fedetlenül marad egynémely testrészünk – például éppen a torkunk egy mélyebb dekoltázs miatt –, nagyobb eséllyel találnak be a kórokozók.

Immuntámogató ételek

Az immunerősítés alapköve a kiegyensúlyozott táplálkozás: a magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú (főleg A-, B-, C- és E-vitamin, réz, cink és szelén) élelmiszerek mindig legyenek rajta a téli bevásárló listán. Ilyenek a citrusfélék, a fokhagyma, a brokkoli, a répa, a retek, a cékla, az alma és a káposzta, illetve minden olyan termék, ami teljes kiőrlésű gabonafélékből készült. A fűszeres és zsíros ételektől legalább a legnagyobb vírusszezonban búcsúzzunk el, mert ezekkel nem fogjuk átvészelni a telet! Jöjjenek inkább a (színes) zöldségekből készült krémlevesek!

Viszlát, éjjeli baglyok!

Az éjszakázás és a nem megfelelő mennyiségű alvás visszaüt, mert így a kórokozók mellett a stresszel is nehezebben birkózik meg szervezetünk. Az őszi-téli nátha- és influenzaszezonban inkább legyen korai lámpaoltás, felejtsük el az éjszakai tévénézést, virrasztást és kimaradást is!

Pro- és prebiotikumok

A barátságos baktériumok segíthetnek az immunvédelem erősítésében, akár étrend-kiegészítők formájában szedve, akár savanyított tejtermékek, sajtok, fermentált élelmiszerek fogyasztásával. Tudományosan bizonyított tény, hogy ha meg is betegszünk, megfelelő probiotikum-egyensúly esetén a fertőzések enyhébb lefolyásúak, a szövődményektől kevéssé kell tartanunk.

Mozogjon mindennap!

A reggeli torna, a nagy séták beiktatása a friss levegőn hatékony lehet a kórokozókkal szembeni küzdelemben, különösen ha a zsúfolt tömegközlekedési eszközök helyett váltunk gyaloglásra. Járjunk úszni, kiránduljunk gyakrabban a hidegben is!

Nyálkahártya-nedvesítés indul!

Ha nem adunk esélyt a kórokozók bejutásának, nem betegszünk meg! Gondoskodjunk tehát nyálkahártyáink nedvesítéséről, így a szoba páratartalmáról, a rendszeres szellőztetésről és a bőséges folyadékbevitelről. Ez utóbbi ideális esetben minimum 5-6 nagy pohár ásványvizet jelent naponta. Ha csírátlanítani akarjuk a szoba levegőjét, párologtassunk kakukkfüvet, nem sok kórokozó marad életben hatóanyagának köszönhetően!

Gőz és fény

A rövidülő nappalok miatt kevesebb fényhez jutunk, érdemes szolárium helyett infraszaunában pótolni a kieső mennyiséget. A szauna ráadásul ugyancsak stimulálja az immunrendszert, a meleg pedig fokozza keringést. Jöhet a gőzfürdő és a váltott vizes zuhany is, hálás lesz érte szervezetünk!

A gyógynövények ereje

Az immunerősítő gyógynövények szervezetünk immunreakcióit, a védekező sejtek működését erősítik. Köztük is kiemelendő a bíbor kasvirág (Echinacea), a ginzeng, a fagyöngy, a gyömbér, a homoktövis, a hársfavirág, a bodzavirág és a kamillavirágzat – ezeknek szerepük lehet az influenza és egyéb fertőzéses légúti megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Kérjük orvosunk vagy gyógyszerészünk segítségét!

+1 A házi patika legyen kéznél

Az orrfolyást és a szervezetet maximálisan igénybevevő megfázásokat, influenzát legjobb, ha komplett gyógyszercsomag összekészítésével várjuk, hogy ha egy reggel gyanús torokkaparásra ébredünk, akkor is legyen miért nyúlni. Az orvosságos készletben legyen az alapvető fájdalom- és lázcsillapító, illetve orrcsepp, orrspray, köptető, köhögéscsillapító mellett torokfertőtlenítő cukorka vagy spray is. Ez utóbbiak a betegséggel járó legkellemetlenebb, a munkánkban és a mindennapi életben is leginkább hátráltató tünetekkel, így a nehézkes nyeléssel, beszéddel és a fájdalommal segítenek rövid úton leszámolni.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség novemberi számában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra