Hízik, de lehet, hogy nem is tehet róla?

A feleslegesen sok tápanyag bevitelén kívül számos okát ismerjük még annak, hogy miért hízhat valaki akarata ellenére, illetve miért nem sikerül lefogynia. Meglehet, nem érdemes végig próbálgatni a legkülönfélébb fogyókúrákat, mert más a gond.

Az is lehet, hogy hiába vette tudomásul: megváltozott az anyagcseréje, amikor negyvenes éveibe lépett, és ezután hiába olvasott el minden idevonatkozó diétás jó tanácsot, és hiába tartja be fegyelmezetten ezeket mind egy szálig, a remélt eredmény mégis elmarad. Nem fogy egy dekányit sem, sőt. Az is lehet ám, hogy nem az idő múlása áll a háttérben, hanem valami egyéb, egészségügyi ok, amit szakembernek kell kiderítenie. Lássuk, milyen egészségügyi gondok állhatnak az elhízás mögött dr. Márián Alexandra belgyógyász szerint.

Gyógyszer mellékhatás

Több gyógyszer is okozhat súlynövekedést – elsősorban az antidepresszánsok, a migrén elleni gyógyszerek, a cukorbetegség elleni szerek, a fogamzásgátlók és a magas vérnyomásra kapott tabletták. Ha arra gyanakszik, hogy a gyógyszer növelte meg a súlyát, először ellenőrizze a gyógyszerleírásban található lehetséges mellékhatások listáját. Ha a súlynövekedés szerepel köztük, akkor se hagyja abba a szedésüket, de kérjen időpontot orvosától, és próbáljanak meg elhízásmentes alternatívát találni.

Ételintolerancia

Ha étkezés után gyakran érzi magát felfújtnak, szédül, hányingere van, hasmenéstől vagy székrekedéstől szenved, esetleg fáradt, és az ízületei is egyre többször fájnak, lehetséges, hogy képtelen megemészteni egy bizonyos fajta ételt, és attól érzi magát felfújtnak és puffadtnak. Mielőtt orvoshoz fordulna, érdemes pár hétig étkezési naplót vezetnie, hogy kiderüljön, milyen ételek után hogyan érzi magát, ezzel megkönnyíti az orvos kutatómunkáját is. Legtöbbször a gabonafélék és a tej okozzák a gondot, ha arra gyanakszik, hogy önnél is ez a helyzet, próbálja meg elkerülni ezeket – ha igaza van, 1-2 hét elteltével enyhülni fognak a tünetei, és laposabb lesz a hasa.

Hormonváltozás

A menopauzán átesett nők 90 százaléka egy éven belül 5-10 kilót hízik. Ez a súlynövekedést a progeszteron nevű hormon csökkenése váltja ki, amely miatt az ösztrogén lesz a domináns hormon a szervezetben, amely raktározásra készteti a szervezetet. Ez a fajta hízás főleg a hasat érinti. (A férfiaknál ugyanez a helyzet, náluk a tesztoszteron csökkenése miatt jut nyerő helyzetbe az ösztrogén.)

PCOS szindróma

Ez a hormonális eredetű betegség a nők 5-10 százalékát érinti, és főleg akkor kell rá gyanakodni, ha a has-derék tájékon elpusztíthatatlannak tűnnek a zsírpárnák és hirtelen extrém szőrnövekedés indul be az arcon. Ezeket a tüneteket a tesztoszteron nevű hormon túltengése okozza. A PCOS-ben szenvedők nagy részének inzulinrezisztenciája is van – ami nem cukorbetegség, hanem anyagcsere rendellenesség és szintén hajlamossá tesz az elhízásra. A pontos diagnózishoz vérvételre és ultrahangvizsgálatra van szükség.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy irányítja az anyacserét olyan hormonok kibocsátásával, amelyek egyben a szívritmust és a testhőmérsékletet is befolyásolják, és segítenek az ételt energiává alakítani. A pajzsmirigyproblémák legfőbb tünete a felpuffadt arc, törékeny haj és körmök, száraz bőr és gyakori, hogy hirtelen fázékonnyá válik az ember. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a test túl sokat termel egy mukopoliszacharid nevű, zselészerű anyagból, ezért az arc pufinak tűnik. A nőknél tízszer gyakoribb ez a betegség, mint a férfiaknál, és általában terhesség vagy menopauza környékén alakul ki.

Vízvisszatartás (máj- vagy veseprobléma)

Időszakosan mindkét nemnél előfordul, hogy sok vizet tart vissza a szervezet – ám ha ez magától elmúlik, nem kell miatta aggódni. Ha azonban állandóvá válik a puffadás, és főleg a boka és az alsó lábszár érintett, érdemes orvoshoz fordulni. Hogy hízásról vagy vízvisszatartásról van-e szó, könnyen meg lehet különböztetni: a zsírpárna puha és könnyen össze lehet csippenteni, míg a vízzel telt területek feszesek. Különösen a magas vérnyomással küszködők, a cukorbetegek és a túl sok alkoholt fogyasztókat veszélyezteti ez a probléma.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Tovább szakadozik, a legtöbb helyen csökken is a felhőzet, de maradnak felhős tájak. Az ország nagyobb részén csapadékmentes lesz az éjszaka. Párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. A nyugatias szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, de a Dunántúl szélcsendes, derült tájain gyenge fagy is lehet. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra