10 tipp: a maradék étel második élete

Pár szem megfáradt paradicsom, kevés maradék tészta, egy fél adag pörkölt vasárnapról - könnyen döntünk úgy, hogy a kukában a helyük. Nem lehetne megspórolni azt a négyszázezer tonna élelmiszer-hulladékot, amit mi magyarok kidobunk évente?

Fejemet rá, hogy a nagyanyáim, dédanyáim soha nem dobtak volna ki egy fél üveg lekvárt csak azért, mert kicsit elkezdett penészedni, vagy a sajtot, mert megszáradt a széle. Azt is tudom, hogy a kenyér sem ment soha a szemetesbe, ha megszáradt, valószínűbb forgatókönyv volt viszont, hogy egyszerűen ledarálták zsemlemorzsának.

Az volt az elv, hogy nem dobunk ki semmit, ami még jó lehet valamire. A bevásárlásokkal járó és radikálisan emelkedő kiadások, a témába vágó riasztó statisztikai adatok egyaránt arra ösztönöznek, hogy elevenítsük fel azokat a régi trükköket, amelyek révén a jó háziasszony megpróbált spórolni a háztartáson is.

- Ha száradás közeli állapotba került a kenyér, zsemle, használjuk fel fasírthoz, zsemlegombóchoz vagy daráljuk le zsemlemorzsának, esetleg kockázzuk fel, készítsünk belőle kenyérkockát levesbetétnek!

- Ha kalács vagy más édes pékáru maradt ránk, dióval, mákkal, olajos magvakkal, csokoládédarabokkal, reszelt almával kombinálva, egy kis vaníliás tejjel nyakon öntve, tojáshabbal megkenve remek édességet varázsolhatunk belőle a sütőben.

- A maradék pörkölt és főtt hús számtalan kombinációban használható! Készíthetünk belőle felvágott helyett fogyasztható pástétomokat, hortobágyi palacsintát ugyanúgy, mint hússalátát.

- A főtt krumpli se menjen kárba, ha elszámoltuk magunkat, vagy ha nem az volt a kedvenc köret vasárnap: készítsünk belőle rakott krumplit, vagy kombináljuk káposztával és sonkával, és kész a parasztos egytálétel.

- Maradék főtt tészta? Rakott formában még visszanyerheti becsületét, legyen bármennyire is összeragadva!

- Ha rizs maradt a nyakunkon, leheljünk bele új életet egy változatos rizottó vagy rizses hús formájában!

- A befőtt elfogyott, de megmaradt a leve? Ki ne öntsük! Vízzel hígítva üdítőnek is kiváló, de gyümölcsleveshez is remek, sőt likőrnek is elkészíthető.

- Süteményhez csak a tojássárgája kellett? A fehérje fagyasztható. Ha pedig sárgája maradt, azt keverjük hozzá a következő rántottához. De ha nem tudunk várni vele, készítsünk csemegét: csokoládéhabot vagy -krémet. Ha nem édesre vágyunk, akkor pedig házi majonézt!

- Maradék húsból és zöldségből készíthetünk húslevest, alaplevet. Ezt fagyasszuk le jégkockatartóban, és használjuk kis adagonként.

- Maradt egy-két korty sör vagy bor az üveg alján? Fagyasszuk le azt is! Meginni már nem fogjuk olvasztás után, de ha csak ennyi kell legközelebb a raguba vagy szószba, nem kell egy egész üveggel bontani!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, a délkeleti határvidéken esetleg egy-egy zivatar is valószínű, másutt többfelé esőre kell számítani. Az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő. Késő este 5, 10 fok valószínű. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra