Szabad egy táncra?

Ötvenéves korban elkezdve már nem a tánc a legkézenfekvőbb lehetőség, ha valaki világhírre pályázik. Ellenben, ha rendszeres és szórakoztató mozgásra, társaságra vágyik, hogy formában tartsa magát, keresve sem találna jobbat.

Akár foglalkozott már tánccal korábban, akár nem, sohasem késő elhatároznia magát. Sőt, határozottan jó ötlet 50-60 éves vagy még idősebb korban is. Mint minden, ami testmozgás.

Jót tesz a testnek...

Fontos előnye a táncnak sok sporttal szemben, hogy nem jelent hirtelen nagy megterhelést a testnek. A tánchoz szükséges mozdulatok harmonikusak, lágyak, kiszámítottak. Tiszteletben tartják a test szabta lehetőségeket, nem kívánnak emberfeletti erőfeszítést.

A tánc megmozgatja az egész testet. Az izmokat, az ízületeket. Jó hatást gyakorol az egyensúlyérzékre, a testtartásra. Fokozza a vérkeringést, megdolgoztatja a tüdőt. Mindezt finoman, de dinamikusan, és nem utolsósorban: élvezetesen.

...és a léleknek!

A tánc hatásos fegyver a stressz ellen. Minél hajlékonyabbá válik a teste, minél lazábbak lesznek az izmai, annál könnyebben tartja távol a lelkétől is a feszültséget. Aki táncol, magától értetődő módon többet törődik a megjelenésével is, és ez tartást, önbizalmat ad.

Ha rendszeresen eljár táncolni, rengeteg pozitív élményt szerezhet. A tánc, nevezetesen a társastánc, természeténél fogva társasági esemény. Általában párban táncolunk, olyan társaságban, amelynek tagjai nagyjából mindig ugyanazok, a közös tevékenység megkönnyíti az ismerkedést, hamar összehoz fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat.

A nyugdíjba vonulás ideális alkalom arra, hogy elkezdjen rendszeresen táncolni. A tánc jó eszköz arra, hogy ne lankadjon a szellem: koncentrálni kell, emlékezni a lépésekre, figyelni a partnerre és a többiekre... Nemcsak a testnek torna, hanem a fejnek is!

Kezdőlépések

Bármilyen korban el lehet kezdeni a táncot, de azért lehet, hogy bizonyos dolgok már nem önnek valók. Van olyan tánc, amely igen intenzíven megdolgoztat. Az akrobatikus rock and roll például lényegesen jobban megterheli a hátat, a combot, a bokát, mint egy keringő... Aki szenvedélyes, expresszív természetű, minden bizonnyal a latin táncokban teljesedhet ki, hiszen ezek erős érzelmek kifejezését követelik a táncostól.

Először is keresnie kell tehát egy helyet, ahol az ízlésének megfelelően táncolhat, a felkészültségének megfelelő szinten. Lehet ez tánciskola, valamilyen tánctanfolyam vagy akár táncház. Csak az elhatározás nehéz, utána meglátja: nem fogja megbánni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra