Nyomás alatt

A magas vérnyomás igen alattomos betegség, hiszen panaszt gyakorlatilag nem okoz, mégis pusztító munkát végez. Számos tévhit is kapcsolódik hozzá, miközben száraz megkérdőjelezhetetlen tényekről tudomást sem veszünk.

A vérnyomás a keringési rendszerben a vér erek falára kifejtett nyomása, normál értékének pedig ideális esetben mindig 140 alatt kell lennie, míg perértékének 85 alatt. Ami efölött van, az kóros - tér rögtön témánk lényegére szakértőnk, dr. Erdélyi Judit kardiológus szakorvos. Az egészséges ember vérnyomása mindig ezen érték alatt marad, még akkor is, ha nagyon ideges. Kevesen tudják, de pusztán a stressztől nem emelkedik meg a vérnyomás, azaz nincs olyan, hogy "leesik vagy felmegy"a vérnyomásunk.

Ez alól kivétel a "fehér köpenyes magas vérnyomás", az viszont csak érzékenyebb embereknél fordul elő egy-egy stresszes helyzetben, például akkor, ha az orvosnál vannak, és pusztán emiatt ugrik meg a vérnyomásuk. Jó példa erre az is, amikor autóban, előzés közben emelkedik meg a vérnyomás, és akár a 200 higanymilliméter is eléri. Ám amint az előzés véget ér, vissza is megy a helyére. "Ez a jelenség évtizedekig is fennállhat anélkül, hogy kóros magas vérnyomás alakulna ki" - magyarázza a kardiológus.

Ok és okozat

A klasszikus magas vérnyomás kialakulásának hátterében több dolog is állhat, az a hiedelem azonban nem állja meg a helyét, hogy ez a betegség úgy öröklődne, mint például a cukorbetegség. Értelmetlen dolog pusztán a genetikai hátteret okolni egy olyan probléma megjelenéséért, amely 65-70 éves kor fölött a lakosság 70 százalékát érinti. "Klasszikus értelemben vett öröklődésről nincs szó, ma a magas vérnyomás a fejlett világban már népbetegség" - szögezi le szakértőnk.

Ami az öröklődő tényezőket illeti, azok a vérnyomás esetében megegyeznek azokkal a faktorokkal, amelyek az érelmeszesedés esetén is megvannak. Jó példa erre az, ha valaki 40 évesen magas vérnyomásos. Mert ha ennél a 40 éves embernél nem csak a folyamatos stressz miatt indul el a magas vérnyomás, hanem azért is, mert a vérzsírszintjei 20 éves kora óta magasak, plusz még cukorbeteg és elhízott is, ez esetben már rengeteg öröklődő komponens is föllelhető a magas vérnyomás kialakulásának hátterében. Ugyanakkor pusztán a mögött, hogy egy egyébként egészséges vékony fiatalnak megemelkedik a vérnyomása, de a többi értéke nem kóros, nem nagyon állhatnak örökletes faktorok - magyarázza Erdélyi doktornő.

Kockázatok, mellékhatások

A magas vérnyomással az egyik legnagyobb probléma az, hogy panaszt gyakorlatilag nem okoz, megjelenését pedig egyszerűen nem érezzük. Még akkor sem, ha azt hisszük, hogy érezzük. A magas vérnyomás meglétét ugyanis csakis a vérnyomásmérő mutatja. Ezért nagyon fontos az, hogy ma már ne csak negyven-ötven éves kor felett kezdjük időnként mérni ezt az értékét, hanem - mivel stresszes helyzetben lévő fiataloknál már a harmincas éveikben elkezdődhet a betegség - ennél jóval korábban szokjunk rá arra, hogy legalább negyedévente szűrésként mérjük a vérnyomásunkat.

Ez azért fontos, mert a magas vérnyomás ritkán ugyan okozhat panaszokat, ám az emberek nagy részénél még minimális kellemetlenségekről sincs szó. Pedig ez a betegség már ilyenkor is pusztít. Elég csak abba belegondolni, hogy a magas vérnyomás az alapja gyakorlatilag az összes idősebb kori szív- és érrendszeri betegségnek, a koszorúsér-betegségtől a szívinfarktusig, az agyérkatasztrófától a szívelégtelenségig. Ezek mind a magas vérnyomás szövődményei!

Beállítani tudni kell

A magas vérnyomás gyógyszerrel ma már nagyon jól kezelhető, a jól beállított esetekben pedig az értékek külső hatásokra sem kezdenek "ugrálni". Nem ez a helyzet a beállítatlan vagy nem jól beállított magas vérnyomással, amely a stressztől, egy-egy nagyobb megterheléstől vagy időjárási frontoktól komolyan megemelkedhet. Ezért fontos az, hogy a vérnyomást jól állítsák be - ami viszont nem azt jelenti, hogy egyszer beállítják, aztán tíz évig rá sem néznek.

Fontos, hogy az értékeket évszakváltásonként ellenőrizzük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az őszből télbe vagy a nyárból őszbe, télből tavaszba való átmenetnél 1-1 hétig naplózzuk a vérnyomásunkat, és ha kóros változást észlelünk, kezelőorvosunk igazítson a kezelésen. Akkor is szükség van erre, ha a vérnyomásunk bármikor ingadozni kezd, vagy éppen leesik. Ez utóbbi tipikus jele annak, hogy a kezelés már nem megfelelő.

Ugyancsak ez a helyzet akkor, ha az idős emberek vérnyomása tartósan túl alacsony. Ez utóbbi pedig már csak azért is gond, mert a vérnyomás "túlkezelése" agylágyuláshoz vezethet - hívja fel a figyelmet szakértőnk.

A kevesebb több?

Míg a magas vérnyomásos idősek esetében az alacsony vérnyomás jelzésértékű, addig a fiatalok esetében ez koránt sincs így. "Sőt, azt szoktam mondani, hogy a fiatal egészséges emberek vérnyomása természetesen alacsony. És náluk ez semmilyen problémát nem okoz - kivéve akkor, ha magas nyugalmi pulzus társul hozzá.

Ez utóbbi többnyire a vegetatív szabályozás zavarát vagy az illető edzetlen voltát mutatja. Erőteljesen pedig akkor jelentkezhet, ha nemcsak keveset sportolunk, de meleg is van, és elég folyadékot sem fogyasztunk. Ilyenkor ugyanis még lejjebb megy a vérnyomás, a pulzus pedig még szaporább lesz" - mondja Erdélyi doktornő. E probléma megoldása egyszerűen az, ha elég folyadékot fogyasztunk, és rendszeresen mozgunk. Persze előfordul olyan is, amikor már gyógyszerrel kell rásegíteni arra, hogy ilyen esetben a szív számára hasznos módon tudjunk rendszeresen sportolni.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség szeptemberi számában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra