Ha már volt egy infarktusa, előzze meg a másodikat!

Mikor térhetünk vissza a régi kerékvágásba? Miről kell lemondanunk, milyen új szokásokat kell megtanulnunk? Hogyan kerülhetjük el, hogy újból kórházba kerüljünk? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!

A szívinfarktus mindenki életében komoly fordulópont, mely teljesen felforgathatja a világunkat. Bár van néhány hasonlóság, minden infarktus más: különbözőek lehetnek a tünetek, a mellékhatások és a tapasztalatok; eltérő lehet a kiváltó ok, és így az is, hogy melyik a legideálisabb kezelés a számára. Ugyanígy egyénenként eltér, hogy ki mennyi idő alatt épül fel. Bármi is legyen a mi történetünk, a legfontosabb az orvosi utasításokat követni: betartani az előírásokat és javaslatokat, részt venni a kontrollvizsgálatokon és rendesen szedni a gyógyszereket. Ha tanácsra van szükségünk vagy bizonytalanok vagyunk valamiben, akkor is forduljunk a kezelőorvosunkhoz: ő biztosan tud megnyugtató, szakszerű választ adni! Ne feledjük, hogy mindenki más, máshogy reagál a kezelésekre, ezért aztán ne próbáljunk orvosi tanács nélkül cselekedni vagy önmagunkat gyógyítani!

Legyünk türelmesek magunkkal és ne akarjunk egyik pillanatról a másikra visszatérni a régi szokásainkhoz! Ne lepődjünk meg, ha az infarktus után gyengének, elesettnek, rosszkedvűnek vagy túlérzékenynek érezzük magukat. Ez teljesen normális. A szakemberek szerint legalább négy hét kell, míg elkezdjük jobban érezni magunkat, és minimum 6-8 hét, míg teljesen felépülünk. Ne akarjuk sürgetni ezt a folyamatot! Pihenjünk minél többet, de ne hanyagoljuk el saját magunkat. Még a legegyszerűbb tevékenységekhez is nagy erőkifejtés kellhet, ám érdemes minél többször "próbálgatni a szárnyainkat" - a rendszeres mozgás és a tudat, hogy napról napra egyre erősebbek vagyunk, hozzájárulhat a minél gyorsabb gyógyulásunkhoz. Azonnal pihenjünk le, ha erőteljesebb szívdobogást érzünk, szédülünk, mellkasi fájdalmaink vannak, vagy kifulladunk! Ha pedig a tüneteink néhány perc után nem csillapodnak, vagy egyre rosszabbul érezzük magunkat, hívjunk segítséget!

Új, egészségesebb élet

Szokjunk le a dohányzásról és kerüljük a passzív dohányzást is! A cigarettázás az egyik legjelentősebb rizikófaktor a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásánál, mert a dohánytermékekben található vegyületek roncsolják az erek falát, csökkentik a vér oxigénszállító képességét, hajlamosabbá tesznek a vérrögökre és a vérnyomást is emelik.

Tartsuk kordában a vércukor- és koleszterinszintünket, szabaduljunk meg a túlsúlytól! A magas koleszterinszint, a magas vércukorszint, illetve az elhízás mind növelik a szívbetegségek kialakulásának esélyét és az erek állapotának romlásához vezetnek. Ellenőrizzük, ellenőriztessük ezeket az értékeinket rendszeresen, táplálkozzunk megfelelően és mozogjunk rendszeresen - így sokkal könnyebb lesz elérni és megtartani az ajánlott vércukor- és koleszterinszintet. Természetesen a felírt gyógyszereket is szedjük megfelelően.

A táplálkozás tekintetében részesítsük előnyben a zsírszegény, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, sovány húsokban és halakban bővelkedő étrendet. A megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátás is nagyon fontos lehet a felépülés heteiben, így - ha szükséges - gondoskodjunk egy jó minőségű étrend-kiegészítőről is.

Mozogjunk rendszeresen! Természetesen nem maratoni futásra vagy hegymászásra kell gondolni: elég naponta (fokozatosan felépítve) fél óra séta is ahhoz, hogy a szívünk egyre jobb és jobb állapotba kerüljön. Bármilyen mozgásformát szeretnénk is kipróbálni, előbb kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét!

Végül pedig a lelki egészségről sem szabad elfeledkezni! A szívbetegséggel küzdők, szívinfarktuson átesettek gyakran számolnak be lehangoltságról, depresszióról, rosszkedvről. Ez ellen könnyen tehetünk: egyrészt, fogadjuk el a betegségünket és azt, hogy a felépülésünk nem lesz gyors; másrészt akarjuk a gyógyulást! Ha úgy érezzük, hogy az elkeseredettséggel nem tudunk egyedül megbirkózni, akkor forduljunk szakemberhez. Egy gyógyultakból álló csoporthoz vagy internetes közösséghez is érdemes csatlakozni, itt olyan emberekkel beszélgethetünk, akik ugyanazt élik át, mint mi, megértik a gondjainkat, kétségeinket és jó tanácsokat is tudnak adni.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra