Nem kell lemondania a finom falatokról!

Ha azt halljuk, egészséges táplálkozás, sokunknak még mindig egy tál zöld "gaz", kartonpapírra hasonlító kenyér, szárazra sült csirkemell jut az eszünkbe. Pedig a klasszikus ízekről azoknak sem kell lemondaniuk, akik szeretnének vigyázni a szívükre.

A klasszikus magyar konyha gazdag, tápláló fogásairól, karakteres, erős ízeiről ismert - ez az egészség nyelvére lefordítva akár azt is jelentheti, hogy a legismertebb, legnépszerűbb ételeink zsírosak, kalóriadúsak, koleszterinben gazdagok és igencsak fűszeresek. Az ételkészítéskor felhasznált túl sok zsiradék, a zsíros húsrészek vagy a szalonna gyakori és túlzott fogyasztása egyáltalán nem egészséges, különösen, ha valaki a szívét is óvni szeretné. Az édes sütemények készítéséhez használt, zsíros, vajas, sok tojással készülő krémek tovább rontják a helyzetet. A klasszikus magyar konyha ráadásul viszonylag kevés friss zöldséget, gyümölcsöt használ fel, inkább főve, főzelékként szerepelnek. Ezzel nem is lenne baj, viszont a készítésükhöz használt rántás zsír- és szénhidráttartalma szintén magas. Szerencsére néhány egyszerű trükkel a jól megszokott és szeretett ételeket is egészségesebbé lehet tenni!

Egészséges alapok

A pörköltalapot és a rántáskészítést minden kezdő háziasszony megtanulja, hiszen ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ételeink ízletesek és táplálóak legyenek. Azonban mindkettő igencsak zsír- és kalóriadús! Állati zsiradék helyett használjunk inkább növényi olajat (bár az olívaolajnak nagyon sok jó tulajdonsága van, hosszú ideig tartó hevítésre azonban rosszul reagálhat, keserű mellékíze lehet, ezért legyünk vele óvatosak), abból is elég 1-2 evőkanálnyi. A rántáshoz a lisztet cseréljük le teljes kiőrlésűre vagy a sűrítéshez alkalmazzunk más módszert: habarást vagy turmixolást. A fűszerekkel, hagymával, fokhagymával azonban csak akkor kell fukarkodnunk, ha a szívbetegségeink már komolyabbak (pl. már átestünk egy szívinfarktuson) vagy refluxszal küzdünk.

Több levest az asztalra!

Ne csak a zsíros, gazdag, tápláló levesekben gondolkozzunk - egy fogás akkor is finom lehet, ha nem áll meg benne a kanál! A levesek nagyon fontos szerepet játszhatnak az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, hiszen hozzájárulnak a megfelelő folyadékbevitelhez, ráadásul (jól megválogatott alapanyagokkal) a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat is biztosítják. A húsos levesekhez válasszunk sovány húsokat (részesítsük előnyben a pulykát, csirkét, vagyis a fehér húsokat). A levesbetéteket hagyjuk el (vagy legalábbis csökkentsük), készítésükhöz használjunk teljes kiőrlésű lisztet, tésztát. Ha tésztát, csipetkét teszünk a levesbe, akkor a burgonyát már hagyjuk ki!

Fantáziadús főzelékek

A főzelékeink igazi hungarikumok, és sokáig ezek számítottak a legegészségesebb ételeinknek - és ez akár igaz is lehet, hiszen a zöldségekben rengeteg vitamin, ásványi anyag és rost található. Viszont a zsíros, lisztes rántással, a pörköltfeltéttel könnyen elronthatjuk őket. A habart főzelékek könnyebbek, a legjobb hatást pedig azzal érhetjük el, ha turmixolással sűrítjük be a zöldséget. Arra is ügyeljünk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, ne tegyük ki őket túl hosszú ideig hőhatásnak, mert azzal tönkretesszük a bennük található értékes mikrotápanyagokat. A fűszerezés és a feltétek kiválasztásánál legyünk bátrak, kísérletezőek: a zöldfűszerek (lestyán, bazsalikom, petrezselyem) friss ízt kölcsönöznek a főzeléknek, a zöldséges feltétek (ropogósok, fasírtok) újabb adag vitaminokkal, rostokkal látják el a szervezetünket.

Soványabb húst, több halat!

A zsíros húsok helyett mindig soványabb szeleteket, darabokat válasszunk és részesítsük előnyben a fehér húsokat, azaz a csirkét, pulykát. Az elkészítési módok közül is érdemes megtanulni a grillezést, párolást, zacskóban sütést - ezekhez ugyanis sokkal kevesebb zsiradék kell, viszont az ízek igen intenzívek lehetnek. A rendszeres halfogyasztást is iktassuk be az étrendünkbe: különösen a zsírosabb tengeri halak egészségesek, hiszen a szív- érrendszer megfelelő működéséhez fontos omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.

Édességek és nassolnivalók

A vajas krémekkel készült tortáktól, a hájas vagy élesztős tésztáktól sajnos el kell búcsúznia annak, aki szeretne a szívére vigyázni. Hasonlóképpen: a túl édes, cukros desszertek sem tesznek jót! A gyümölccsel, joghurttal készült édességek viszont nemcsak kellemesen frissítenek, de egészségesek is. Az édességeket érdemes diófélékkel, olajos magvakkal is kiegészíteni - mandulával, dióval -, ezekben ugyanis omega-3 zsírsavak és antioxidáns hatású vitaminok is megtalálhatók.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra