Női szolidaritás

A Brassó felé haladó, gyorsnak nevezett vonat már ötven perce ácsorog a püspökladányi állomáson. A hálófülkékben negyvenkét fok, a folyosókon körülbelül negyven.

Az utasok a "hűs" folyosón tömörülnek – szidják a MÁV-ot, az állomást, a trópusi időjárást, a világmindenséget –, egyesek nevetnek kínjukban, mások teljes apátiába süllyednek, a férfiak hideg söröket kérnek a kalauztól, a nők frissítő kendővel törölgetik az arcukat, és megpróbálják eltüntetni sminkjük romjait.

Egy kedves arcú, ötvenes-hatvanas nő kimerülten dugja ki a fejét a kocsi ablakán, közben imádott unokájára gondol, aki nem Budapesten él, a szomszédságában, hanem a szüleivel Csíkszeredán.

– Gyönyörű vidék, jól érzi magát a lányom ott, de mennyivel egyszerűbb lenne az életem, ha a vejem jött volna Budapestre és nem a lányom települt volna Székelyföldre! Amíg élt a szeretett férjem, szép nyugodtan elautóztunk hozzájuk, de most, hogy egyedül maradtam, vonatoznom kell, ha a tüneményes pici lányt látni akarom – meséli nekem és a férjemnek, hiszen mi is részesei vagyunk e trópusi vonatútnak.

– Ne legyen szomorú! – lép mellé váratlanul egy hatvanas férfi, akit a forróság sem akadályoz meg abban, hogy "ráinduljon" csinos, egyedülálló kortársára, mire mi diszkréten félrehúzódunk.

– Számomra fájdalmas, hogy távol él tőlem az unokám – feleli a nő őszintén, majd kíváncsian néz a férfira. – Öné a szomszéd hálófülke? – kérdezi, mire őurasága készségesen válaszol. – Egymás mellé sodort minket a sors ebben a katlanban, és ha nem sértem meg, előveszek a hűtőtáskámból egy sört, hogy megkínáljam.

– Lám, ilyen egyszerűen születnek új kapcsolatok! – súgom a férjemnek jókedvűen-lelkesen, mert rokonszenvesnek találom a nőt.

– Ne hallgatózz! – suttogja válaszul, mert "férfi módra" sehogy sem érti, miért dúl bennem a vágy, hogy másokat összeboronáljak. Tehát nem hallgatózom – legfeljebb akarva-akaratlanul hallom a párocska minden szavát –, közben nagy örömmel állapítom meg, olyan nekifeledkezve beszélgetnek, hogy egyikük sem veszi észre a vonat indulását.

A ritmusos zakatolás egyrészt örömmel tölt el – mégis megérkezünk Erdélybe –, másrészt gondterheltté tesz, hiszen megakadályoz a "hallásban". Elmélyülten nézem a sötétedő égboltot, és élvezem az egyre hűsebb szellőt, de a nagy zajban csak szófoszlányok jutnak el hozzám.

– Legközelebb repülővel kell utaznia, nem sokkal drágább, mint a vonat, de kényelmes és gyors – magyarázza a férfi, mire a korábban kitartóan mesélő nő elcsendesedik, és alig-alig válaszol. A férfi újabb söröket varázsol elő, és egyre magabiztosabbá válik. – Csak szóljon nekem, ha legközelebb Erdélybe készül, én mindent megszervezek ön helyett!

(Lassíts, gondolom magamban, egyetlen nő sem szereti a nagyképűséget, de a férfi nagy hangerővel folytatja.) – Én egyedül jártam be a világot Új-Zélandtól Svédországig, Angliától Kínáig, bízhat bennem! Otthon vagyok a repülés világában...

A nő hosszú szünet után válaszol. – Mi nem voltunk olyan gazdagok szegény férjemmel, mint ön, nem jártunk távoli országokban. De csodálatosak és feledhetetlenek a közös útjaink! Ön miért utazott egyedül?

– Mert a feleségem nyamvadt. Nem bírja terhelést. Kegyed megboldogult férje kellemes partner lehetett, de a feleségem elviselhetetlen amióta megöregedett.

– Ön sem fiatal már –feleli a nő halkan.

– De én jó karban vagyok, a feleségem pedig elhízott nagymama lett! – kontráz a férfi.

– No, akkor sürgősen hagyja abba a beszélgetést egy másik nagymamával! – mondja a nő határozottan, és a következő percben sarkon fordul, majd erélyen becsapja a hálókocsi ajtaját. A férfi bambán bámul utána. Nem érti – miként is érthetné? –, hogy igenis létezik az a ritkán megnyilvánuló, de csak azért is létező női szolidaritás, amiről a férfiak semmit sem tudnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra