Kerülje el az ételmérgezést!

A hőséggel beköszönt az ételfertőzések szezonja is. Némelyik kórokozó, mint a szalmonella vagy a calicivírus még a híradásokba is bekerül, ha tömeges megbetegedést okoz. E mikroorganizmusok szinte mindenhol megtalálhatók a környezetünkben.

A nyári meleg nemcsak a közérzetünknek, de a mikrobáknak is kedvez: ilyen hőmérsékleten nyers húsban, tojásban, édes levekben, krémekben hihetetlen tempóban képesek elszaporodni. Ételfertőzés esetén élő kórokozó kerül az élelmiszerrel a fogyasztó szervezetébe, ahol elszaporodva olyan betegséget okoz, amely másokra is átterjedhet.

Leggyakrabban a szalmonella vagy a campylobacter okozza a fertőzést. Kórokozótól függetlenül hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, esetleg láz jelzi a betegséget. A lappangás ideje 6 órától 2-3 napig tart. Az egészséges felnőtt többnyire tünetek nélkül vagy csak enyhe hasi panaszokkal vészeli át a megbetegedést, de például idősek vagy beteg emberek esetében súlyos következményekkel járhat a szennyezett étel fogyasztása. A fertőzöttek tíz százaléka kórházi ápolásra szorul, ahol a tünetek csökkentése mellett a folyadékpótlás a legfontosabb, hogy a kiszáradást megelőzzék.

A 7 aranyszabály<img src="http://media.50plusz.hu/cikkek/main/93/3693/etelmergezes01_nagy.jpg" alt="" />

Sok mindenre kell figyelnünk, hogy megóvjuk családunk egészségét. A legfontosabb tudnivalók, hét pontban összefoglalva.

Vásárlás

1. Csak ép, egészséges alapanyagot érdemes megvenni. Nyári melegben, ha a hűtést igénylő áru tárolóhelye nem elég hideg, vagy az élelmiszer már kiolvadt és újrahűtve tömbbé fagyott, inkább ne vegyük meg.

2. A gyorsan romló élelmiszer csak a lejárati napon árusítható utoljára, később nem.

3. A minőség-megőrzési idő azt jelenti, hogy a megadott dátum után még fogyasztható a termék, de a gyártó már nem vállal garanciát. Érdemes otthon is időnként ellenőrizni a tárolt konzervet, élelmiszert.

4. Tejterméket, húsfélét csak megbízható, ellenőrzött helyen vásároljunk.

5. Fontos, hogy a bevásárlókosárban hogyan helyezzük el az élelmiszereket. Érdemes elkülöníteni a földdel szennyezett (zöldségfélék), a főzésre (hús, hal) és a közvetlen fogyasztásra (sajt, túró, felvágott) szánt termékeket. Ez utóbbiak nem tartalmazhatnak kórokozót, de ha nyers hús mellé rakjuk őket, keresztfertőzést hozhatunk létre. Figyeljünk arra, hogy a termékek teljes felülete be legyen csomagolva, ne érintkezzenek egymással!

Tárolás

6. A nyári melegben jó minél előbb hazavinni és hűtőszekrénybe rakni az élelmet. A felső polcra a közvetlenül fogyasztható ételek, sajtok, hidegkonyhai készítmények, felvágottak kerüljenek becsomagolva, egymástól szeparálva.

Középre az előtisztított zöldségeket és a készételeket tegyük. Az alsó polcra helyezzük el a nyers húst, halat úgy, hogy a leve ne csoroghasson más élelmiszerre. Ha nincs külön zöldségtároló rekesz, rakjuk ide a zöldségféléket is.

Elkészítés

7. Hatékony módja a kórokozók elpusztításának a gondos hőkezelés.

Csapdák a konyhában

A konyhának nem kell vetekednie egy steril műtővel, de fontos a tisztaság. Ugyanilyen fontos, hogy a munkafolyamatok elkülönüljenek. Zöldségtisztítás közben ne nyúljunk az evőeszközök közé, csak miután alaposan kezet mostunk.

Az előrelátó háziasszonynak legalább három vágódeszkája van, az egyiken csak a nyers húst, a másikon a zöldségeket, a harmadikon a fogyasztásra kész ételeket darabolja, és nem keveri össze ezeket. Ne ugyanazzal a késsel szeleteljük a kész pecsenyét, amellyel a nyers húst készítettük elő!

Mi kell a kórokozónak? Nedvesség, tápanyag, megfelelő hőmérséklet és semleges vegyhatás. Ezt használjuk ki, amikor fertőtlenítéshez lúgos vegyszert használunk, a tartósításhoz pedig savanyú közeget teremtünk. A tisztaság a konyhában, a gyakori kézmosás azt a célt szolgálja, hogy ne vigyünk át kórokozót az élelmiszerre.

Hőkezeléssel, alapos sütéssel-főzéssel a szalmonella, a campylobacter, a piszkos kézzel terjedő coli-baktérium vagy a súlyos ételmérgezés, a botulizmus elkerülhető. Ha az étel felforr, a tojás megszilárdul, az egyben sült húsba szúrt tű nyomán szivárgó lé tiszta, és nem véres, biztonságosan fogyasztható.

A fagyasztott húst a normál hűtőtérbe olvasszuk ki, mert szobahőmérsékleten a felülete gyorsan kienged, ahol a mikrobák gyorsan elszaporodhatnak. Megfelelő hőkezeléssel azonban ezek elpusztíthatók.

A tojás héja és minden ezredik vagy tízezredik tojás belseje is fertőzött lehet szalmonellával vagy campylobacterrel. Ezért kockázatos minden rövid ideig hőkezelt, illetve nyers tojást tartalmazó étel, mint a madártej, vagy ha a süteménybe, palacsintába olyan krém kerül, amelyet nyers tojássárgájával vagy fehérjével lazítottak.

A maradékot tegyük hűtőszekrénybe, de gondoljunk arra, hogy a hideg nem pusztítja el a kórokozókat, csak lelassítja a szaporodásukat, ezért mielőtt újra tálaljuk, forraljuk fel az ételt!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra