Nyárból a télbe - fagyasztva jól eláll

Ha lefagyasztja a kész ételt vagy a nyersanyagát, az nemcsak azért jó, mert így megőrizheti a nyár ízeit, hanem azért is, mert könnyebben tud tervezni a háztartásban, és kényelmesebb is, mint mindenért folyton a boltba rohanni.

Ha nem téveszti szem elől, hogy minden előnyével együtt a mélyhűtésnek megvannak a maga korlátai is, és nem vár a fagyasztott ételtől lehetetlent, hanem okosan használja fel, akkor nem éri csalódás. A többi tartósítási mód, a befőzés vagy a savanyítás is változtat azon, amit úgy tesz el. Ne rakjon el mélyhűtőben olyasmit, amit nem lehet.

Mit fagyaszthatunk le?

Friss húst és húskészítményeket, halat filézve, gyümölcsöket, kivéve például a dinnyét, szőlőt és citrusféléket. Jól fagyasztható továbbá rengeteg tejtermék is, ha túlvásároltuk magunkat: így a vaj, a sajtok, a juhtúró és a különféle vaj- és túróalapú szendvicskrémek.

Pékáruból is raktározhatunk a fagyasztóba olyan időkre, amikor váratlan vendégsereg toppan be, esetleg későn érünk haza a munkából és nincs esély frisset beszereznünk a vacsorához.

Túl sok diót, mákot vagy mandulát kaptunk vagy vásároltunk? Fagyasszuk le, így az avasodástól is megóvjuk!

A fonnyadt zöldség és gyümölcs valóban nem mutat jól magában, de levesekhez, szószokhoz, pürékhez, egytálételhez, turmixokhoz teljesen mindegy, mennyire szottyadt formában használjuk fel! Ha nem is esszük meg a belőlük készült ételt, akkor fagyasszuk le!

Paradicsomot és paprikát még fonnyadt formában is érdemes hidegre tenni, méghozzá megmosva, megszárítva, mert ugyanaz lesz a végeredmény kiolvasztás után, mint a friss, hersegő társaik fagyasztása esetén!

A gomba kényes alapanyag frissen, de tisztítva, felaprítva vagy akár szárítva is eltehetjük a fagyasztóba, ha hirtelen nem tudjuk felhasználni!

Ha fagyasztani szeretnénk az adott ételből, lehetőleg főzés után azonnal tegyük meg, ne napokkal az étel elkészülte után! Amennyiben csak kevés marad valamelyik ételből, lehet, hogy pont elég lesz egy gyerekadagnak, a többiek pedig esznek akkor mást.

Fagyasszunk fűszert a jégkockatartóban (a legjobb, ha mi magunk neveljük őket balkonládában vagy a kiskertben): aprítsuk fel a petrezselymet, bazsalikomot, mentát vagy bármilyen zöldfűszert, amiből több van a kelleténél, porciózzuk a kis rekeszekbe, és kevés vízzel öntsük fel. Bármikor elő lehet venni, levesekhez, ragukhoz pompás, szinte friss hozzávaló lesz, és jóval olcsóbb, mint a boltban kapható, hasonlóan tartósított változata!

Nem fagyasztható viszont semmilyen nyers saláta, puding, kocsonya és többnyire a joghurtos, tejfölös ételek is vesztenek élvezeti értékükből fagyasztás, majd felengedés után.

A hűtés szabályai

Minden ételt és alapanyagot gondosan csomagoljunk, fedjünk le a hűtőben, és kövessük a tárolással kapcsolatos gyártói instrukciókat!

A lejárati dátum csak fogódzkodó, nem kőbe vésett dátum. A feltüntetett fogyasztással kapcsolatos határidőt érdemes betartani, de a "minőségét megőrzi" dátum csak útmutatás. A romlás biztos jele a rossz szag, íz és textúra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

A még felhősebb tájakon is gomolyosodik a felhőzet, így ott is, mint másutt napos, gomolyfelhős idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A déli szél az ország nyugati felén megélénkül, melyhez Sopronnál olykor erős széllökések is társulhatnak. A délutáni 15, 20 fokról késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás várhatóan nem okoz napközben kellemetlenséget, a frontérzékenyek tünetei így várhatóan tovább enyhülnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra