Hogy kerültem ide, és merre menjek?

Ismeretlen vagy gyorsan változó környezetben nehéz a tájékozódás, főleg azoknak az idős embereknek, akiknek a memóriája és a látása is meggyengült. A GPS segítségével ők is bátrabban és szabadabban mozoghatnak.

A biztonság roppant fontos az ember életében, minden korosztály arra törekszik, hogy feltérképezze környezetét és ott magabiztosan tudjon mozogni. A kisgyereket szülei féltő tekintete, a felnőtteket magabiztosságuk óvja a váratlan helyzetektől. Idős emberek azonban az öngondoskodásuk csorbulásának és tehetetlenségük növekedésének élik meg, hogy egyre nehezebben és bizonytalanabbul közlekednek. Számukra nehezen feldolgozható, sőt elbizonytalanító, hogyha a rég megismert és megszokott utcakép megváltozik: megszűnik a kapualjban működő üzlet, átnevezik az utcákat, kivágják az öreg fákat, átépítik az utat és a járdát. Vagy ők maguk elköltöznek, új környezetbe kerülnek. Az ismeretlen bizonytalansága helyett inkább azt választják, hogy a négy fal között maradnak. Ezt a bezárkózást gyakran követ lelki bezárkózás is.

A GPS, a műholdas helymeghatározó rendszer és eszköz nagy népszerűségre tett szert a fiatalok körében, szinte száműzte a térképeket. Az útvonaltervezővel könnyen és biztonságosan el lehet jutni egyik pontból a másikba akár autóval, akár gyalog közlekedünk. A GPS, bár igen trendi elektronikai eszköz, nem csak a fiatalok játékszere. Az idősebb korosztály közlekedését és mindennapi életét is tudja segíteni, illetve megadja a szabadságot, amire az idős ember vágyik.

A GPS bármely napszakban és a föld felszínén bárhol használható. Városban és erdei ösvényen egyaránt. Nagy előnye, hogy nemcsak egy megtervezett útvonalon tud végigvezetni, hanem a pontatlanul végrehajtott utasításokból adódó eltérést is korrigálni tudja úgy, hogy közben az aktuális helyzetet a célállomáshoz viszonyítja. Azaz ha eltévedünk, akkor sem vesztünk el, mert a GPS segít megtalálni a helyes utat. Ha kell, számtalanszor újratervezi az útvonalat.

Idős emberek számára a GPS jól használható városban, még akkor is, ha a megszokott útvonalon közlekednek, mert növeli a biztonságérzetet. A GPS városon kívül is működik, ezért kirándulásokhoz is tökéletes segítség. Utóbbi esetben csak arra kell figyelni, hogy a kirándulás ne legyen hosszabb, mint a készülék üzemideje hálózati áramforrás nélkül; és célszerű nagy ráhagyásokkal számolni az időt. A GPS készülékek könnyen használhatóak, kezelésük gyorsan elsajátítható.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra