6 kérdés - a befektetések kockázatáról

Gyerekkorunktól arra vagyunk kondicionálva, hogy ne kockáztassunk, nehogy baj érjen minket. Pedig nem lehet nem kockáztatni: minden döntésünkkel vállalunk valamekkora kockázatot is, hiszen nem láthatunk a jövőbe.

1. Mi is az a kockázat?

Ha befektetésről van szó, a kockázat azt jelenti, hogy mennyire bizonytalan annak jövőbeni teljesítménye. A vonzó hozam ígérete persze szép, de kérdés, hogy mennyi a realitása,left mennyire biztos. Az is lehet, hogy kisebb lesz az a hozam. Esetleg az is előfordulhat, hogy semennyi? Sőt, a befektetett pénz is lehet kevesebb, amikor visszakapjuk? Netán az egész is elveszhet? Ha a teljesítményben benne van az ennyire szélsőséges ingadozás lehetősége, azt a befektetést bátran nevezhetjük kockázatosnak.

2. Miért vállalunk nagyobb kockázatot?

Nagyobb kockázatot jellemzően egyetlen okból vállalnak a befektetők: a nagyobb haszon reményében. Érthető módon úgy gondolják, hogy minél inkább szeretnének jól járni cserébe azért, hogy bizonyos időre lemondanak a pénzük elköltéséről. Minden befektető álma a bombabiztos befektetés magas hozammal. Aki ilyet talál, annak azt javasoljuk, legyen gyanakvó. Ez a kettő általában nem jár kéz a kézben: a magas hozam ígéretével ugyanis leginkább éppen a magas kockázat vállalását hajlandó csak elismerni a piac.

3. Mekkora kockázatot vagyunk hajlandók vállalni?

A kockázatvállalási hajlandóságot több tényező együtt alakítja, és ezek közül jó esetben nem a kalandvágy vagy a kétségbeesés a meghatározó. Egyedül a befektető tudhatja, mekkora pénzösszegnél kockáztathatja meg, hogy akár el is veszítheti, és ezért a vállalásáért legalább mekkora hozamra tart igényt, illetve pénzének mekkora hányada az, amit csak alacsony vagy minimális kockázattal hajlandó befektetni.

4. Mi az az árfolyamkockázat?

A kockázatnak számos formája van. Az árfolyamkockázat az értékpapír- és külföldi pénznemben eszközölt befektetésekre jellemző, abból ered, hogy értékpapírunk , illetve a deviza árfolyama állandóan változik. A részvényé például a tőzsdei kereslet és kínálat függvényében, ahogy a kötvényé is, ha a futamidő vége előtt akarjuk eladni. Amikor megvesszük, csak többé-kevésbé megalapozott elképzeléseink lehetnek arról, hogy milyen áron tudjuk majd értékesíteni ezeket, ha úgy hozza a szükség.

5. Mi az a visszafizetési kockázat?

A kockázatnak ez a megjelenési formája a kötvényekre (hitelpapírokra) jellemző. Az a kérdés, hogy a kibocsátó, aki a pénzt kölcsönvette a kötvény kibocsátásával, vissza tudja-e fizetni azt a futamidő végén. Nyilván nem mindegy, hogy államkötvényről vagy egy kisebb-nagyobb vállalat kötvényéről beszélünk. Nem egy esetet idézhetnénk az elmúlt húsz évből, amikor kisbefektetők sokasága izgulhatott a kibocsátó cég felszámolásának hosszú évei alatt, hogy befektetett pénzének legalább egy részét visszakapja-e.

6. Hogy lehet csökkenteni a kockázatot?

A kockázat porlasztását, diverzifikálását a múltkor már érintettük. Ebben az esetben többféle befektetés között osztjuk meg pénzünket, arra számítva, hogy ha valamelyiken veszítünk, lesz másik olyan, amelynek a haszna kiegyenlíti, vagy legalább csökkenti a veszteségünket. Valójában a bankbetét is egyfajta kockázatmegosztás, ahol a bank gyakorlatilag a teljes kockázatot magára vállalja, szerényebb fix hozamot ígérve cserébe. A kollektív befektetési formák pedig úgy csökkentik az egyénre nehezedő kockázat terhét, hogy kockázatközösséget hoznak létre. Legközelebb ezekről lesz szó.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is lehet. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra