Csontsorvasztó ételek

Az étellel megfelelő tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, amelyek például a csontjainkat is táplálják, megőrzik egészségüket. Csakhogy az élelmiszerekben található anyagok nemcsak táplálni tudnak, hanem gyengíteni is.

Hat olyan élelmiszert sorol fel a Caring.com összeállítása, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak.

A só elvonja a kalciumot a csontokból, így gyengébbé, törékenyebbé válnak. Minden 2300 milligrammnyi nátrium elfogyasztásával 40 milligramm kalciumot veszítünk a dietetikusok mérései szerint. A legjobb, amit tenni lehet a só káros hatásai ellen, a sóbevitel csökkentése. Érdemes odafigyelni a feldolgozott élelmiszerekre: amerikai adatok szerint a sóbevitelünk háromnegyede ezekből származik.

Üdítőital

Az üdítőitalok kétszeres kockázatot jelentenek csontjaink számára. A szénsavas italokban előszeretettel használt foszforsav megemeli a vizelettel a szervezetből kiürülő kalcium mennyiségét. Ezenkívül a szervezetet eltelítő üdítőkből hiányzik az a tápanyag, ami a tejben vagy a gyümölcslevekben megtalálható. A legegyszerűbb megoldás az, ha tartózkodunk az ilyen italoktól, szomjunkat vízzel oltjuk, és persze változatosan táplálkozunk.

Koffein

A koffein szintén kivon a szervezetünkből némi kalciumot. Kevésbé veszélyes, mint a só, de csak azért, mert kevesebbet fogyasztunk belőle. Minden 100 milligrammnyi koffeinre 6 milligramm elvesztett kalcium jut. Ha túlzott mértékben fogyasztunk koffeines italokat, abból is baj lehet. De például aki tejjel issza a kávét, máris tesz valamit a koffein kalciumelvonó hatásának ellensúlyozása végett.

A-vitamin

A tojásban, a zsíros tejtermékekben, a májban és a vitaminnal dúsított élelmiszerekben lévő A-vitamin rendkívül fontos elem a látásunk és az immunrendszerünk számára, túladagolása viszont törékennyé teszi a csontokat. Egyes kutatók a jelenleg felnőtteknek ajánlott 5000 nemzetközi egységet (NE) is túlzónak tartják. A jelenlegi adatok szerint a változó koron túl lévő nők a legérzékenyebbek erre, esetükben a csonttörések száma kétszeresére növekedett, amennyiben napi 5000 NE-nél nagyobb mennyiségben juttattak a szervezetükbe A-vitamint. Az A-vitamin túlfogyasztás megelőzése érdekében érdemes csökkentett zsírtartalmú étrendet követni, és tojásnak inkább csak a fehérjét használni, mint a sárgáját. Érdemes a multivitamin készítményeket is ellenőrizni, nem tartalmaznak-e több A-vitamint a kelleténél.

Alkohol

Az alkohol megakadályozza az elfogyasztott kalcium feldolgozását a szervezetben, így a csontok nem jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz. A komoly alkoholfogyasztás ennek tetejébe még a csontot építő sejtek működését is megzavarja.

Hidrogénezett olajok

A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a hidrogénezett növényi olajok elveszítik a bennük eredetileg megtalálható K-vitamint. A K-vitamin az erős csontok alapvető építőeleme, és a zöld levelű zöldségek mellett éppen az olyan növényi olajok a legjobb forrásai, mint az olívaolaj vagy a repceolaj. Ha elég zöldséget fogyasztunk, akkor tehát nincs miért aggódni, de sütés-főzés alkalmával érdemes inkább nem hidrogénezett olajat használni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra