Ötven felett egészségesen - rajtunk is múlik

Ami elromolhat ötven év felett, az el is romlik. A Murphy törvénykönyvére utaló mondás a Semmelweis Egyetem két szakorvosa által szerkesztett könyvben olvasható, amely azzal foglalkozik, hogy miként lehet egészségesnek maradni a fiatal évek elmúltával.

Az Ahhoz képest... című kötetből kiderül: az öregedést hatvan százalékban az öröklött tulajdonságaink, negyven százalékban viszont az életminőségünk határozza meg, tehát mi magunk is nagymértékben felelősek vagyunk öregedésünk ritmusáért, mikéntjéért.

Dr. Krasznai Magda, a SE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa, a könyv egyik szerkesztője azt mondja, az ötven év feletti betegei nagyon gyakran kérnek tőle életvezetési tanácsokat. "Ma a középkorú emberek sokkal jobb állapotban vannak, mint tíz évvel ezelőtt, a többségük igyekezne is tenni az egészségéért, megelőzni a magas vérnyomást, a túlsúlyt, a cukorbetegséget, csak éppen úgy tűnik, rohanó világunkban elvesznek az információk" - vázolja dr. Krasznai Magda, hogy miként született meg a könyv gondolata. Bár ma már szinte minden elérhető az interneten, a könyvben egy helyen rendszerezve megtalálhatóak a szakmailag megalapozott tanácsok. A sok munka és a családdal kapcsolatos teendőink mellett ötvenéves kor felett is időt kell szakítanunk a kikapcsolódásra, a pihenésre és az egészségtudatos életmód kialakítására. A beletörődés helyett a problémák és betegségek megelőzésére, a folyamat lassítására kell törekednünk.

"A mai kor ötvenes éveiben járó embere még teljesen aktív, a társadalom hosszú évekig számít a munkájára és megváltozott e korosztály családban betöltött szerepe is. Gyermekeik egyre később alapítanak családot, így manapság egyre idősebben válunk nagyszülővé. A biológiailag szabályozott öregedésünket ugyan nem tudjuk alapjaiban megváltoztatni, de tudatossággal a korral járó egészségromlást lassíthatjuk, hosszú évekkel eltolhatjuk" - emelte ki a könyv másik szerkesztője, dr. Barna István, a SE I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. Mint mondja, gyakran tapasztalja, hogy számos kérdéssel, problémával az időhiány, a szégyenérzet vagy a panasz valódi súlyának hibás megítélése miatt nem fordulnak orvoshoz az emberek, nem mennek szűrővizsgálatra, holott egészségük megőrzése miatt ez sok esetben igen fontos lenne. Pedig a tudatos egészségmegőrzés, a szűrővizsgálatok igénybe vétele, az életigenlés, a testmozgás, az apró örömök megélése biztosíthatja mindannyiunk számára az egészségben eltöltött, kiegyensúlyozott mindennapokat.

A szerzők azt hangsúlyozzák, hogy az időskornak nem kell feltétlenül a lemondásról szólnia. Törekedjünk az egészséges táplálkozásra, figyeljünk a napi folyadékbevitelre, mozogjunk sokat, ne hízzunk el, és ne dohányozzunk - ez csak néhány, a többségében a Semmelweis Egyetem klinikáihoz köthető szakértők tanácsaiból. De ezek mellett a könyv szépségápolási tanácsoktól a frontérzékenységen és a helyes táplálkozáson át a lelki betegségekig számos témával foglalkozik; így például a sporttal is.

Köztudott, hogy a mozgásnak nagy szerepe van a betegségek megelőzésében, a meglévő panaszok mérséklésében. Hazai felmérések szerint azoknak az időseknek, akik rendszeresen mozognak, kevesebb testi panaszokban is megnyilvánuló lelki eredetű betegségük van, ellenállóbb a védekezőrendszerük, hosszabb ideig élnek. A legtovább művelhető sportág az úszás és a vízi torna, emellett a jóga egyes irányzatai is ajánlottak az idősek számára.

Dr. Barna István-Dr. Krasznai Magda: Ahhoz képest… 50 felett egészségesen, Szaktudás Kiadó Ház

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra