10 memóriavédő étel

Sok tényezőtől függ agyunk optimális működésének megőrzése. A táplálkozásra azért érdemes különösen odafigyelni, mert legkönnyebben ezen a téren érhetünk el pozitív eredményeket.

A "szabadgyök-elmélet" szerint a szabad gyökök felszaporodása okozza az öregedést. Azért ajánlatos antioxidáns vitaminokat, flavonoidokat fogyasztani, mert e szabad gyökök megkötésével növelik az átlagos élettartamot, és fenntartják az agyi frissességet.

Az omega-3 zsírsavak pedig rugalmassá teszi a sejtfalat. Így a sejtek közötti kommunikáció gyorsabb és gördülékenyebb lesz, ez pedig különösen fontos a központi idegrendszerben.

A memóriajavító étrend összeállításának másik oldala: csökkentsük, ami árt. Korlátozzuk a cukor- és zsírfogyasztást, tartsuk kordában a napi kalóriabevitelt.

A memóriaétrend toplistája

Brokkoli – Az egyik legerősebb antioxidáns, amely segít a szervezet méregtelenítésében, és frissen tartja az agyat.

Fokhagyma – Csökkenti a koleszterinszintet, és véralvadásgátló hatása miatt megakadályozza a vérrögök képződését.

Lazac – A benne lévő omega-3 zsírsav jótékony hatást gyakorol az agyműködésre, a gondolkodásra, az emlékezetre, a keringésre és a vércukorszintre.

Tengeri halak – A tonhal, a makréla és a többi fehér húsú hal ugyan kevés omega-3-at tartalmaz, de sok benne a fehérje, az ásványi só és a vitamin, többek között szelén, ami véd a rák ellen.

Bogyós gyümölcsök – A szeder, az áfonya, az eper, a ribizli napi fogyasztásra ajánlott, mert ezek a vörös bogyósok az agy igazi eledelei. Mindennapi fogyasztásuk például nagymértékben lassítja a koordináció romlását, és elpusztítja a rákos sejteket.

Savanyú káposzta – Olyan értékes laktobacilusok és probiotikumok vannak benne, amelyek erősítik az immunrendszert, segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását, ráadásul csökkentik a koleszterinszintet.

Petrezselyem – Étkezés után elrágcsálva felfrissíti a leheletet, de az egész szervezetre hasonló hatása van. Hatékony rákmegelőző, és csökkenti a vércukorszintet.

Paradicsom – Igazi antioxidáns-bomba, amely bizonyítottan véd a ráktól, és az időskori látásromlást is megállítja.

Avokádó – Bár az avokádó meglehetősen zsírdús táplálék, ettől a zsírtól nem kell félni, mert éppen ez kell az agynak, az érrendszernek és a szívnek, hogy jól működjön.

Citrom – Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt lassítja az öregedés tüneteit, és megvéd a ráktól, de ehhez a (megmosott) héját is érdemes lereszelni és belekeverni a teába, limonádéba.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég, de hajnalban az északnyugati, északi részeken már szakadozhat, csökkenhet a felhőzet. A csapadékzóna kelet, délkelet felé fokozatosan elhagyja az országot. Az északi szélvédett völgyekben párássá válhat a levegő. A délkeleti tájakon mérséklődik a légmozgás, majd hajnalban az Észak-Dunántúlon elkezd megélénkülni az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között alakul, de a szélárnyékos, kevésbé felhős északi völgyekben 0 fok körüli értéket is mérhetünk. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra