3 mákos érdekesség + 1 recept

A régi kertekben mindig termett annyi mák, amennyi a magyar konyha kedvelt süteményeihez kellett. A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: mákszemnyi például az, ami nagyon kicsiny, a csínytevő gyerekre pedig azt mondják, mákvirág.

1. Az egyiptomiak a zöld mák nedvét gyógyszerként alkalmazták fájdalom csillapítására. A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot. Hippokratész már Kr.e. 460-ban említést tesz róla. A mák őshazáját föltételezhetően mégsem a mediterráneum, hanem valahol a mai Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán vidékén kell keresnünk, amely ma is a világ máktermesztésének központja.

2. A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz, ezek közül legismertebb a morfin. Kabay János magyar gyógyszerész nevéhez fűződik, hogy 1931-ben kidolgozta a hatóanyagok mákgubóból való kivonásának módszerét, és szabadalmaztatta is az egész világon. Majd megalapította Tiszavasváriban az Alkaloida Vegyészeti Gyárat.

3. A mákszemekből süteményekhez darált mák gyakorlatilag nem tartalmazza azokat az alkaloidokat, amelyek a gyógyszergyártás számára oly értékessé teszik a növényt. Nyugodtan ehetik tehát a mákos süteményeket vagy a gubát gyerekek is.

Mákos guba egyszerűen

Aki azt tartja, hogy az igazi háziasszony maga készíti a kelt tésztát a mákos gubához, ha ad magára, annak a véleményét tisztelettel fogadjuk, de csak fenntartással osztjuk. Egyrészt azért, mert bizony a menzán felnevelt generációknak kifliből az igazi a guba, másrészt azért, mert ez ügyben lusták vagyunk igazi háziasszonyként tenni, viszont a gubáról mégsem mondanánk le.

Hozzávalók:

10 szikkadt kifli, 1 liter tej, 15 ek. darált mák, 7 ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília.

Előkészítése:

felkarikázzuk a kifliket.

Elkészítése:

a tejet a vaníliás cukorral vagy a vaníliarúddal felforraljuk. Még úgy, forrón leöntjük vele kifliket. Leszűrjük, nagyjából kinyomkodjuk belőle a tejet. Egy nagyobb tűzálló tálba egy réteg kiflit teszünk, majd porcukorral összekevert mákot szórunk rá, arra megint kiflit rétegezünk és megint mákot, amíg mindkettő el nem fogy. Aki ügyes, annak marad elegendő mákja rendesen megszórni a tetejét is. A végén tíz percre még berakjuk a sütőbe, attól a teteje ropogóssá válik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra