A kristályos kór - korral jár?

Idősebbek gyakran mutatják bütykös, munkában és korban deformálódott kezüket, és rögtön kérdik, mit lehet tenni ezekkel a köszvényes ízületekkel? Az ambulancián megjelenő betegektől is gyakran hallom ugyanezt.

A népnyelv az ízületi kopásos elváltozásokat összefoglalóan köszvénynek nevezi. Pedig a köszvény jól meghatározható, kristály okozta megbetegedés, az akut vagy krónikus elváltozásokért a húgysav kristályok a felelősek. Leggyakrabban középkorú, kövérkés, magas vérnyomásra és cukorbetegségre hajlamos férfiakon jelentkezik, de a nők körében is számolni kell megjelenésével. Bizonyos gyógyszerek, például vízhajtók is hajlamosítanak a vér húgysavszintjének emelkedésére.

Tovább bonyolítva a dolgot, meg kell jegyezni, hogy a szérum emelkedett húgysavszintje és a köszvény közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Azt lehet mondani, nincs köszvény köszvényes roham nélkül. Ez leggyakoribb a láb első ujjának alapízületénél. Ilyenkor a húgysavval túltelített szérumból az ízületben kicsapódnak a tű alakú kristályok, s a velük kapcsolatos biológiai folyamatok vége a gyulladásos haddelhadd.

Rendszerint éjszaka, váratlanul jelentkezik a heves fájdalom, melyet duzzanat, az ízület vöröses-lilás elszíneződése, melegsége követ, jelentős mozgáskorlátozottságot okozva. Nem ritka a láz sem. A láb típusos helyén kívül a lábtő, boka, térd, könyök és kéz ízületeiben is lejátszódhat a folyamat. Egyszerre több ízület érintettsége sem kizárt.

Az első rohamot panaszmentes időszakok, majd ismételt rohamok váltakozása jellemzi, a későbbi időszakban megjelennek a köszvényes csomók. A fülkagylón és az Achilles-ín felett jelennek meg leggyakrabban, de a könyökízületnél, sőt a belső szerveken is előfordulhatnak.

Az köztudott a köszvény kapcsán, hogy a diéta nagyon fontos. Nem szabad belsőséget, nehéz, zsíros ételeket, alkoholt, csokoládét fogyasztani. A gyógyszereknek köszönhetően szerencsére ez a diéta ma már nem olyan szigorú, mint régebben.

A gyógyszeres kezelésről a betegnek azt kell tudnia, hogy más a teendő akut roham esetén, és más rohammentes időszakban. Mint minden krónikus mozgásszervi betegségnél, a megfelelően adagolt gyógyszerek mellett óriási jelentősége van a borogatásoknak, gyógyszeres pakolásoknak, az ágynyugalomnak, a gyógytornának. A köszvényes beteg szakorvosi gondozásra szorul!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra