Egészségvédő téli falatok

Hidegben kissé több energiadús ételt kíván az ember, de azért az egészségünk megőrzését szolgáló szempontokról sem szabad elfeledkezni.

Az alábbi pogácsa egyrészt nagyon ízletes, másrészt lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, energiában sem szenved hiányt. Mellékesen lassítja az alkohol felszívódását, tehát remek bor- vagy sörkorcsolya.

Babos pogácsa

Hozzávalók 1 tepsire: 50 dkg finomliszt, 20 dkg tarkabab, 20 dkg sertés- vagy libazsír, 1 dl tejföl, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 3 dkg szójaliszt, 1 evőkanál só, ízlés szerint törött bors; a tetejére 1 tojás.

Előkészítése: az előző este beáztatott babot sós vízben puhára főzöm, és kihűtöm. Húsdarálón ledarálom. Hozzáadom a hideg zsírt, a szétmorzsolt élesztőt, a tejfölt, a tojást és a szójalisztet. Sóval, törött borssal ízesítem, és összegyúrom. 15 percig letakarva pihentetem.

Elkészítése: Az élesztős tésztát összegyúrom a liszttel. Cipóba formálom, majd 2 cm vastagra nyújtom. A tészta tetejét bevagdosom, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egymáshoz nem túl közel, olajozott sütőlemezre teszem. Letakarom, langyos helyen duplájára kelesztem, végül a tetejét tojással megkenem. Előmelegített sütőben, közepes lángon húsz percig sütöm.

Az áfonya az egyik legértékesebb gyümölcs, amelynek ásványanyag-tartalma igen magas. A vitaminban gazdag. Bármilyen formában - akár fagyasztva vagy dzsemnek, italnak feldolgozva - fogyasztják, egészségvédő hatása igazolt.

Ropogós áfonyás zsemle

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy zsemle, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, 1,5 dl bor, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 20 dkg áfonyadzsem; olaj a sütéshez.

Előkészítése: A zsemlét lapjában félujjnyi vastag szeletekre vágom. A borba egyenként belemártom, de azonnal ki is szedem belőle, hogy ne ázzon el a zsemleszelet. Ha az összes nedves, a megmaradt bort habosra keverem a tojással. Sóval, cukorral fűszerezem, majd annyi lisztet keverek bele, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatészta legyen belőle. Az olajat felforrósítom.

Elkészítése: A boros szemleszeleteket egyenként lisztbe mártom, majd a tésztában megforgatom, és az olajban megsütöm. Leszűröm, és mindegyiket megkenem áfonyadzsemmel, majd egyet-egyet összeragasztok.

Őrizzék meg a vitaminokat!

Tél lévén, kevesebb vitamin jut el szervezetünkbe, ezért nem mindegy, hogy az ételt hogyan készítjük el; hosszasan, bő vízben főzve vagy rövid lében párolva; a zöldséglevet kiöntik vagy felhasználják; a húst lassan, kiszárítva, vagy néhány perc alatt bő zsiradékban omlós-ropogósra sütik; megannyi konyhatechnikai eljárás, amely (többek között) meghatározhatja az önök egészségét és az étel minőségét.

Az alábbiak konyhatechnikai módszerek a legnagyobb mértékben megőrzik az ételek tápanyagát!

A zöldség- és főzelékféléket ne főzzék bő, hosszú lében, inkább egy-két evőkanálnyi folyadékban párolják! Ez különösen az olyan zöldségekre vonatkozik, amelyeknek a levét kiöntjük.

Kapható olyan rozsdamentes, lyukacsos, rozsdamentes fém párolóbetét, amely a párolni kívánt zöldség mérete szerint, valamint aszerint változtatható, hogy mekkora edénybe rakják. Ennek híján célszerű a kuktafazék betétjén párolni a zöldséget: 1,5 - 2 dl vizet öntsenek alá, tegyék rá a megtisztított, egészben hagyott vagy nagyobb darabokra vágott és gyengén megsózott zöldséget, majd a kuktát zárják le. A zöldség a forrástól (azaz a kukta jelzésétől) számított 1-2 percig nagy nyomás alatt, gőzben megpuhul. A legideálisabban viszont a mikrohullámú sütőben párolhatják meg a zöldségeket anélkül, hogy azok vitamin- és ásványianyag-tartalma nagy kárt szenvedne.

Ha zöldséglevest főznek, az lehetőleg magas hőfokon, de rövid ideig történjen. Erre a legalkalmasabb főzőedény ugyancsak a kukta, amelyben még a legkeményebb zöldség is negyedannyi idő alatt megfő, mint a hagyományos edényben. (Az alumíniumkuktában csak főzzenek, de ne tárolják az ételt, mert a levesben lévő savak az edény falát oldhatják! Akinek a pénztárcája engedi, rozsdamentes kuktát vásároljon.)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Derült lesz az ég, azonban főleg a Dunántúlon maradhatnak felhős körzetek, de csapadék nem valószínű. Párássá válik a levegő, helyenként - nagyobb eséllyel délnyugaton, nyugaton és északkeleten - köd is képződhet. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul, de helyenként gyenge fagy is lehet. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra