6 kérdés - a Start-számláról

Mikor foglalkoznánk a jövővel, ha nem közvetlenül az új esztendő beköszönte előtt? Azt mondják, a jövőbe fektetni a legjobb beruházás. Ha ez így van, akkor ennek az ötven fölöttiekre is igaznak kell lennie.

Közelíthetünk a kérdéshez emelkedetten: ki ne szeretné, ha a családban utána következő generációk, a gyerekek, az unokák élete minél gondtalanabb, minél könnyebb lenne, és ki ne tenne ezért, ha tehet? De nézhetjük földhözragadtabban, önzőbb szempontból is: kire számíthatna biztosabban élete utolsó, már kevésbé produktív éveiben az ember fáradó önmagán kívül, ha nem a leszármazottaira, akiket ő nevelt és támogatott, amíg fel nem nőttek - és még azután is?

1. Mi az a Babakötvény, és mi köze a Start-számlához?

Babakötvény az elnevezése annak az egyszeri életkezdési támogatásnak, amelyet a magyar állam ad már hat év óta minden megszülető magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermeknek születése évében. Célja a majdani fiatal felnőttek életkezdésének segítése. Az induló összeg 2011-ben született gyermekek esetében gyermekenként 42 500 forint. A támogatási összeget a Magyar Államkincstár kezeli, és az ötéves állampapír mindenkori hozamával azonos mértékű kamatot ír jóvá évente a kincstári számlán lévő összeg után mindaddig, amíg a szülő valamely pénzügyi szolgáltatónál Start-számlát nem nyit.

2. Hogy működik a Start-számla?

Ha a szülő Start-számlát nyit a gyereknek valamelyik ezzel foglalkozó pénzintézetnél, a Magyar Államkincstár az állami támogatást addigi kamataival együtt átutalja a kiválasztott pénzügyi intézmény által vezetett számlára. A Start-számlán lévő pénzt bankbetétbe, állampapírokba, valamint tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegyekbe lehet fektetni. A kezdő összeget szülői befizetésekkel növelni lehet. A befizetések után az állam támogatást nyújt.

3. Mekkora állami támogatás jár a saját befizetésekre?

A szülői befizetés évente legfeljebb 120 000 forint lehet. A jóváírt szülői támogatások után járó állami támogatás általában ezek 10 százaléka, de itt is felső határt szabtak: ez legfeljebb 6000 forint, vagyis hozam szempontjából a 60 000 forintos éves szülői befizetés az optimális.

4. Mikor lehet Start-számlát nyitni?

A szülő bármikor nyithat Start-számlát a gyerek születése után. Amíg nem teszi meg, addig az Államkincstár kezeli a pénzt és kamatait, majd fizeti ki, amikor a gyerek a tizennyolcadik születésnapját követően felnőttkorba lép. A jogosult fiatal az összeget meghatározott célokra: például tanulmányaira, otthonteremtésre, pályakezdésre fordíthatja.

5. Mikor és ki juthat hozzá a számlán felgyűlt pénzhez?

A Start-számlán összegyűlt összeg csak a gyermek tizennyolcadik életévének betöltése után használható fel. Azt megelőzően, azaz a futamidő lejárta előtt a számláról átutalásra csak szolgáltatóváltás, illetve jogalap nélkül kapott támogatás visszautalása esetén kerülhet sor.

6. Milyen előnyei vannak a Start-számlának?

Az vitathatatlan előny egy tizennyolc éves, felnőtt fiatalember szempontjából, ha adó- és járulékmentesen milliós összeghez jut. A befektetés pedig maximálisan biztonságos, az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt erősen vagy közepesen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra