6 kérdés - az egészségpénztárakról

Csak egészség legyen, az a legfontosabb - tartja a mondás. Akkor pedig az egészség karácsonyi ajándékként is igencsak értékes. Nem beszélve arról, hogy adóoptimalizálási lehetőség is kapcsolódik hozzá.

Adókedvezmény jár az egyéni befizetések után az egészségpénztári tagoknak is, akárcsak a már korábban tárgyalt NYESZ, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében. Ugyanúgy az éves befizetés 20 százaléka, de legfeljebb százezer forint lehet az adó-visszatérítés, mint ahogy az említetteknél már ismertettük, tehát félmilliós éves befizetés esetén lehet maximálisan kihasználni a lehetőséget. Az adó-visszatérítés itt is a pénztári számlánkra érkezik.

1. Mire való egy egészségpénztár?

Különbség viszont az említett két példához képest, hogy egészségpénztári megtakarításainkat szinte azonnal el is költhetjük azokra az egészség védelmét célzó, de a társadalombiztosítás által nem vagy csak részben támogatott kiegészítő szolgáltatásokra, amelyeket az egészségpénztár kínál tagjainak. Ezen kívül arra is alkalmas az egészségpénztár, hogy fel tudjunk készülni váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások bizonyos mértékű fedezésére.

2. Hogyan működik, mik a tagság feltételei?

Az egészségpénztárba önkéntes a belépés, a tagok havonta rendszeresen tagdíjat fizetnek. Ennek minimális mértékét a pénztár határozza meg, általában egy-két ezer forint a havi tagdíj. A befizetéseket névre szóló egyéni számlán tartja nyilván a pénztár, és természetesen ugyanott jegyzi a kifizetéseket is. A pénz az egészség megőrzését szolgáló szolgáltatásokra, termékekre költhető el, ezek kínálata pénztártól függ.

3. Mikor és ki juthat hozzá a számlán felgyűlt pénzhez?

Az egyéni számláján lévő összeg erejéig bármikor és folyamatosan igénybe veheti a pénztártag ezeket a kiegészítő egészségbiztosítási és életmódjavító szolgáltatásokat, akár azonnal a belépést követően is.

4. Milyen előnyökkel jár még?

Az egészségpénztár megtakarításra is alkalmas, az el nem költött befizetéseket biztonságos eszközökbe fekteti, ez hozamot eredményez. A korábban említettek mellett előnyt jelenthet, hogy a munkáltató magára vállalhatja, hogy a tagdíjat részben vagy egészben befizeti a pénztártag helyett, sőt további támogatást is adhat. Ugyancsak előny, hogy a pénztártag közeli családtagjai is igénybe vehetik a pénztárral szerződött szolgáltatók szolgáltatásait.

5. Milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe?

A konkrét szolgáltatások természetesen mások és mások, attól függően, hogy az adott egészségpénztár mely szolgáltatókkal szerződött, és mire. Kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásként szóba jöhet például otthongondozás, gyógytorna, gyógyfürdő, gyógyüdülés, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz vásárlásának támogatása, hátramaradottak segélyezése és pénzbeli kiegészítő biztosítás. Életmódjavító egészségpénztári szolgáltatás lehet például természetgyógyászati szolgáltatás, rekreációs üdülés, sporteszköz vásárlásának támogatása.

6. Mit kell megfontolni, amikor választ az egészségpénztárak közül?

Természetesen ebben az esetben is fel kell mérni lehetőségeinket, csak akkora terhet szabad vállalni, hogy az nagy valószínűséggel hosszú távon se okozzon gondot. Az egészségpénztárak esetében különösen érdemes alaposan végiggondolni, mire is van leginkább szükségünk, mire és hogyan szeretnénk felhasználni az ott gyűjtött pénzt. Így tudjuk az igazán sokszínű kínálatból valóban a nekünk leginkább megfelelőt kiválasztani.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A napközben átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra