Nem csak a lustaság lehet az elhízás oka

Az életmódja nem változott, mégis felszedett néhány kilót? Fáradtnak, aluszékonynak érzi magát? Meggondolatlan diéta helyett inkább csináltasson háziorvosával vérképet! Hogy miért? Mert könnyen lehet, hogy pajzsmirigy-problémák állnak a háttérben.

A pajzsmirigy a gégénk alatt és előtt található szervünk, melynek egyik legfontosabb szerepe az alapanyagcsere szabályozása és a hormontermelés. Ha pajzsmirigyünk alulműködik, akkor az anyagcsere is lelassul, észrevétlen szaladnak fel ránk a kilók, hullhat a hajunk, és az aluszékonyság mellett kedvtelenné is válhatunk. Előfordul azonban olyan is, hogy ez a folyamat látensen zajlik, azaz a vérkép nem mutat ki jelentős elváltozást a pajzsmirigyhormonok szintjét tekintve. Ilyenkor az orvos sem gyógyszerhez nyúl először, hanem igyekszik a szerv működéséhez szükséges ásványi anyagok és nyomelemek pótlásával mérsékelni a tüneteket.

Segítsük pajzsmirigyünk munkáját!

A pajzsmirigy tiroxint és trijód-tironin hormont termel, és ezek termelődéséhez, a szervezetben történő hasznosulásához, a normális működéshez többek között jódra és szelénre van szükségünk. Mivel hazánk talaja és ivóvize szelénben szegény, így kellő mennyiséget a növényi és állati tápanyagok fogyasztásával sajnos nem tudunk bevinni belőle a szervezetbe. Pótolni étrend-kiegészítőkkel tudjuk a leghatékonyabban, és erre nem csak anyagcserénk helyreállítása miatt van szükség.

Termékenység, gyulladások, ízületek

Ahhoz, hogy szervezetünk a környezeti ártalmak ellenére is egészséges maradjon, újra és újra gondoskodni kell az antioxidánsok beviteléről. A szelén fontos antioxidáns, mely védi a sejteket a szabadgyökök okozta károsító hatásokkal szemben, így pedig az egészséges immunrendszer fenntartásáért is felel, nem mellékesen pedig védelmet nyújt a gyulladásokkal szemben. Nem véletlen, hogy előszeretettel alkalmazzák ízületi panaszok esetén is, hiszen ez a nyomelem segíti a szervezet védekező mechanizmusát az ízületekben kialakult gyulladás leküzdésében.

Mivel szelénhiány esetén nő a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási valószínűsége, a nemzőképességi zavarok előfordulása, ezért pótlásával bizonyítottan mérsékelhető a szélütés és az infarktus kockázata, illetve fokozható a termékenység, mind férfiak, mind pedig nők esetén. Szelénnel megelőzhető számos szembetegség kialakulása is, így hatékonyan alkalmazható a szürke hályog és a makuladegeneráció megelőzésében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra