A menopauza és a csontritkulás

Mi kell a csontnak, mozgás vagy nemi hormonok?

Mi kell a csontnak, mozgás vagy nemi hormonok?

A csontok tömegének növekedéséhez és megtartásához a mozgás és a nemi hormonok jelenléte elengedhetetlen. Az még nem teljesen tisztázott, hogy mely életkorban milyen mechanizmusok közvetítésével érvényesül jobban az egyik vagy másik hatás, de az nyilvánvaló, hogy a csontok anyagcseréjét befolyásoló hormonok közül az egyik jelentős csoport a nemihormonoké.

CsontritkulásA kamaszkori csontépülés nemihormontól független folyamatai kevésbé ismertek, de feltételezhető, hogy ebben az időszakban az az elv érvényesül, hogy a mechanikai behatások meghatározóbbak a csontépítésben, mint a hormonálisak.

A sportorvosi gyakorlatból pedig ismert az a tény, hogy azok a nők, akik nagyon intenzíven sportolnak, olyannyira, hogy ösztrogénhiányos menstruációs zavarok lépnek föl, a mechanikai megterhelés ellenére sem jutnak akkora csonttömeg-többlethez, mint azok a nők, akiknek menstruációs ciklusa rendszeres és zavartalan. Ebből tehát az következik, hogy a reproduktív életszakaszban a csontok tömegének növekedéséhez, de legalább megtartásához a nemi hormonok elengedhetetlenek. Ennek biokémiai folyamatai is viszonylag jól ismertek.

Mi változik a változó korban?

A menopauzát követően, miután a nők termékenysége már megszűnt, nincs szükség arra a csonttömeg-többletre, amelyet az ösztrogén fenntartott, legalábbis a természet úgy gondolja.

A nemi hormonhatás megszűnésével a csontbontást erősítő citokinek hatása felerősödik, és felgyorsul a csontépítő-folyamatok ciklusainak gyakorisága. Az oszteoklasztok aktivitása jobban fokozódik, mint az oszteoblasztoké, így a csontállomány csökken. Ez természetesen azzal jár, hogy a csontból több ásványi anyag kerül a vérbe elszállításra, mint amennyit a csont onnan fölvesz.

A tudomány vívmányainak és javuló életkörülményeinknek köszönhetően ma már egyre nagyobb számban élik túl a nők életük reproduktív szakaszát. A nőket a csontritkulás kifejezettebben veszélyezteti, mint a férfiakat, mert náluk a nemihormon, a tesztoszteron szintje némi csökkenéssel ugyan, de életük végéig megmarad, a nők ösztrogénszintje viszont a menopauza után drasztikusan csökken. A nők csonttömeg-vesztése ekkor, a menopauza után körülbelül 10 évig viszonylag nagy mértékű.

Megszokás, hormonpótlás vagy más megoldási lehetőségek

Előbb utóbb minden nőnél megszűnik a petefészkek működése, és ösztrogénszintje lecsökken, mégsem feltétlenül alakul ki oszteoporózis.

MenopauzaA menopauza utáni években a csontszövet normálisan mintegy lassan hozzászokik az ösztrogénhiányos állapothoz, és a csontvesztés folyamata a férfiakéhoz hasonló szintre lassul.

Azt, hogy eközben kialakul-e csontritkulás vagy sem, nagyban meghatározza, hogy mekkora volt az egyén csúcs-csonttömege, mikor következik be az ösztrogénszint csökkenése, mennyire gyorsul fel a csonttömeg-vesztés, és mennyi ideig tart. Úgy tűnik, ezek nagyrészt örökletesen meghatározottak.

Folyamatos ösztrogénhiány mellett a nők kb. 30 mg többletkálciumot választanak ki naponta, mint korábban, a menopauza előtt. Egyes nőknél azonban ennek duplája is lehet a menopauza utáni napi kálcium-veszteség.

Beavatkozásra két területen van lehetőség: egyrészt hormonpótlással, másrészt oda lehet figyelni a kálcium és D-vitamin ellátottságra.

Kézenfekvő megoldás lehet a hormonpótlás, különösen akkor, ha más változókori tünetek is indokolják hormonok szedését. Alkalmazásának idejét tekintve azonban nem teljesen egységesek az ajánlások. Ha a csontvesztés mértékét nézzük, akkor a menopauza utáni kritikus, mintegy 10 évnyi időszak tűnik ajánlatosnak, ugyanakkor epidemológiai vizsgálatok a 65-70 év fölötti csontritkulás elleni terápiát is nagyon eredményesnek mutatták. Ennek eldöntése a rizikófaktorok és a változókori tünetek mérlegelése után mindenképpen szakorvos feladata.

Az ösztrogénterápiától óckodóknak újabban csontvédő hatású SERM-készítmények és bisfoszfonátok is rendelkezésére állnak.

Utóbbiak azért kedveznek a csonthelyreállításnak, mert a felgyorsult csontátépülési folyamatok résztvevői közül a csontfalósejteket gátolják, ezáltal időhöz juttatják az építéssel elmaradt csontépítőket. A kezelés az első évben jelentős csonttömeg-növekedést eredményez, később, miután egyfajta egyensúly áll be, az eredmény már nem olyan látványos.

Mit befolyásol a megevett kálcium és D-vitamin?

Mivel a szervezet kálciumfelvétele a táplálkozás során nem kiegyenlített, a szervezet hormonokkal igyekszik a vér káliumkoncentrációját állandóan tartani és a kálciumforrásokat a lehető leghatékonyabban kihasználhatóvá tenni.

Ha például a vér kálciumszintje lecsökken, akkor a mellékpajzsmirigy fokozott parathormon-termeléssel válaszol. Hatására további hormontermelés indul be a szervezetben, melynek eredményeképpen egyrészt növekszik a kálcium-visszaszívás a vesékben, másrészt javul a bélben a kálciumfelszívás. Feltéve, ha vittünk be eleget a táplálékkal. Nos, ezeket a folyamatokat az ösztrogénhiány nem hagyja érintetlenül. Ilyenkor nemcsak a kálciumürítés fokozódik, a bélből való kálciumfelvétel is nehezebben megy.

A megváltozott anyagcsere-folyamatok miatt ahhoz, hogy a táplálékból ugyanannyi kálciumot tudjon fölvenni a szervezet, és megtartani a csontok számára, mint korábban, többre, mintegy 1200-1500 mg megevett kálciumra van szükség. Hormonpótlás mellett elegendő a 800-1000 mg-os kalicumbevitel is.

A menopauza után járó korosztálynak a kálcium mellett a D-vitamin-fogyasztásra is oda kell figyelnie. Ők általában nem kívánkoznak annyira a napra, így szervezetük kevesebb D-vitamint tud előállítani. A kálciumhiányos táplálkozás és a D-vitaminhiány a mellékpajzsmirigy hormonszabályozásán keresztül gyorsítja a csontátépítő folyamatokat, ami közvetett módon megint csak csontvesztéshez vezet. D-vitaminból amúgy naponta 5-6 mikrogrammnyira van szükség. Ez az igény idősebb korban nem növekszik, de ellenőrizni kell, hogy biztosított-e.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra