Nem is olyan kis dolog!

Az anyagcsere kérlelhetetlen. Olykor elemi erővel kényszeríti az embert az illemhelyre. Ha ugyan van ilyen a közelben! Vajon tudatában vagyunk-e, milyen nagy kincs egy praktikus vécé, és - nevéhez híven - mi is a helyes illem kis- és nagydolog ügyében?

Egyre nagyobb dolog a kisdolog!

A higiénikus emberi végtermék-elhelyezés lehetősége egyelőre nem alapvető emberi jog, pedig milliók élete múlt és múlik ma is azon, rendelkezésre áll-e megfelelő vécé, megoldott-e a csatornázás. Az erdő mélyén barangolva nem probléma, ha egy dús bokor ad megoldást, ám minél többedmagunkkal élünk, tevékenykedünk szorosan együtt, annál nagyobb a jelentősége a vizelet- és székletürítés mikéntjének, és ezzel a fertőzés és járványveszély elkerülésének.

A szingapúri Jack Sim 24 évesen fordított hátat a pénzcentrikus világnak, és fogott non-profit munkába, amikor meglátta, mennyire elhanyagolt terület a vécéellátottság és higiénia. Azon fáradozik, hogy szerte a világon mindenki megfelelő vécéhez juthasson. 2001-ben 15 alapítótaggal létrehozta a ma 235 tagból 58 országra kiterjedő WTO-t, nem tévedés, a World Toilet Organisationt, vagyis a Nemzetközi Vécészervezetet , melynek célja a megfelelő vécéhigiénia megteremtése. Nekik köszönhetjük a vécé november 19-i világnapját is. Kiemelt céljuk azon területek megfelelő higiéniai felszerelése, ahol még ma is elérhetetlen a tisztességesen kiépített vécézési lehetőség, és ahol milliók kénytelenek saját ürülékük közvetlen jelenlétében élni.

Miközben általában nem szenvedünk a fejletlen országokhoz hasonlóan az illemhely hiányában, rendkívül kritikusak vagyunk a hazai vécéhelyzettel, embertársaink vécékultúrájával vagy éppen -kulturálatlanságával. Bizony felmerül, hazánkban is körülnézhetne az a WTO. Különösen kínos a helyzet, ha állandóan vagy időlegesen sürgős szükség kényszerít. Ilyenkor az ember egyébként is feszült, ideges és türelmetlen. Legyen az egyszerű gyomorrontás, egy bepisiléssel fenyegető kisgyermek, inkontinencia vagy terhesség, ilyen állapotok és helyzetek esetén minden perc és minden méter számíthat abban, hogy idejében elérje az ember az illemhelyet, és megússza a kínos helyzetet.

Vécélelőhelyek szorult helyzetben

Röhejes illemhelyek A nyolcvanas-kilencvenes években a meglévő kevés közhasználatú vécék állapota katasztrofális volt. Az omladozó festésű helyiségekben csak hidegvízcsap, szappan csupán elvétve, WC-papír és kézszárítási lehetőség szinte sehol nem volt. Épp ezért jelenthetett felejthetetlen élményt egy takaros „vécéshölgy” gondjaira bízott közvécé Zircen. Bizonyára mások is emlékeznek az utcaszint alatti, mégis világos, türkizkékes csempével burkolt, burjánzó szobanövényekkel díszített intézményre, melynek előterében az elégedett járókelők egy vendégkönyvben is megörökíthették kulturált megkönnyebbülésük élményét.

Ha nem is vendégkönyvvel ellátottat, de hol találhatunk ma tisztességes vécét? Elégedettségre ugyan még nincs ok, de az elmúlt években a bevásárlóközpontok megjelenésével és a kulturált vécével ellátott benzinkutak elterjedésével, valamint a közintézmények vécéinek felszereltségének javulásával sokat javult a helyzet. Nagyobb városainkban kis leleményességgel azok is bátran elindulhatnak otthonról, akiknek gyakran gondot okoz hirtelen vizelési inger, illetve a vizelettartás. Nagyobb üzletházakban, plázákban, könyváruházakban, vásárcsarnokokban mindenhol kulturált, jól felszerelt mellékhelyiségeket találunk, általában még fogas is van a vécében. Önkiszolgáló étkezdékben, kisebb-nagyobb éttermekben, gyorséttermekben is kaphatunk segítséget, nem feltétlenül kell hozzá rendelni.

Tény, hogy a fogyasztó vendégeket látják igazán szívesen, de ha udvariasan és őszintén érdeklődünk, többnyire készségesen segítenek. Legrosszabb esetben érdemes rendelni egy ásványvizet. Bár akkor már célszerűbb volna előbb megfizetni a vécéhasználat díját, hiszen – főként, ha sürgető ingerrel küzd az ember -, először szeretné elvégezni a dolgát, kezet mosni, és utána volna ideje enni vagy inni. Remélhetőleg, ha más nem is, e cikk olvasása cselekvésre készteti majd a jobb üzleti érzékű vendéglátóhelyek üzemeltetőit, és változtatnak fizetős-rendelős rendszerükön. A múzeumok, nagyobb hivatalok is rendelkeznek ügyfelek számára kialakított mosdóval. Szállodák földszintjén szintén szokott lenni vécé, ezért nyugodtan kérjünk segítséget a recepción, általában segítőkészek, ne engedjünk gátlásos zavarunknak.

A főváros első nyilvános vécéje, egy fedetlen, ajtó nélküli, hat állóhelyre osztott, kör alakú építmény, a mai Deák Ferenc téren létesült 1870-ben. 1895-ben kezdték el a később a budapestiek által csak "zöld villamos" néven emlegetett közvécék építését, amelyek Beetz vállalkozó cégének világszabadalma alapján készültek. A II. világháború előtt 82 illemhely működött Budapesten. Az utcán, aluljárókban kialakított közvécék kevesebb figyelmet kapnak az üzemeltetőtől, így többnyire elhanyagoltabbak. Budapesten 1996-ban még 112 nyilvános illemhely működött, igaz, elég romos állapotban, 2010-re már csak 36 volt használható. Ekkor a Fővárosi Csatornázási Művek kapta vissza üzemeltetésüket, és elsőként a forgalmas helyeken lévők felújítását kezdte meg. Jelenleg 42 kereshető fel, amelyeket a cég honlapján pontos címmel, fényképpel is elláttak. Nem is árt, mert különböző megjelenésük miatt néha könnyen szem elől téveszthetők, nem úgy, mint a jellegzetes régi zöld közvécék.

Miután a közvécék a belvárosi területeken vannak sűrűbben, az igazi problémát a külső városrészek jelentik. Vidéken is kevés a nyilvános illemhely. Itt egy-egy kisvendéglő vagy benzinkút szolgálhat megoldással.

Helyes illem az illemhelyen, avagy kettőn áll a vásár

Ha sikerült idejében megtalálni a mellékhelyiséget, gyakran szembesülünk azzal, hogy nem teljesen tiszta, és nem mindenki használja úgy, hogy másokra is tekintettel van. Biztos, ami biztos, érdemes mindig magunknál tartani egy csomag papírzsebkendőt és nedves törlőkendőt az ülőke letörlésére és a vécépapír pótlására.

Azért, ha nem muszáj, nyilvános illemhelyen jobb nem leülni a deszkára. Gyakran, van ugyan vécé, de főként a nőknél, akik átlagosan egy percre, a férfiak "szintidejénél" kétszer hosszabban veszik igénybe a kis helyiséget, várakozni kell. Bár női vécéből előírás szerint eleve több van, valahogy mégis mindig alultervezettnek tűnik a számuk. Ha tényleg szükséges, érdemes legyőzni feszengésünket, és előre lehet kéredzkedni, a sorban állóktól pedig kedves gesztus, ha az idősebbeket, várandós nőket előre engedik. A másik megoldás, hogy, amennyiben nyitva van, és nincs rászoruló, a mozgássérülteknek kialakított vécét is lehet használni. Ezzel senkinek nem okozunk kárt, inkább segítünk lerövidíteni a sort. Ugyanígy azokat a férfivécéket is igénybe vehetik a nők, ahol egyetlen fülke van férfiaknak szóló címkével jelölve, és nincs az előtérben piszoár.

Különösen az inkontinenciában szenvedőknél érdemes figyelni néhány apróságra, hogy minél kevesebbszer kelljen gyorsan mellékhelyiséget keresni, de a tanács kisgyermekes szülőknek, illetve bárkinek hasznos lehet. Bárhonnan indul is útra az ember, menjen el előtte vécére. Közvetlenül indulás előtt nem célszerű nagy mennyiségű folyadékot fogyasztani, illetve olyan ételt vagy italt - kávét, teát, narancslevet, narancsot, cseresznyét -, ami után gyorsan jelentkezik vizelési inger. Már az egészen kicsi szobatiszta gyerekeknek érdemes megtanítani, hogy indulás előtt menjenek vécére, és az utcán, parkban történő vizelés lehetőleg legyen tabu. Így később nekik is kevesebb gondjuk lesz, de mindenki másnak is, akiket zavar, ha valaki közterületen "engedi el magát".

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra